Μείωση λιπώδους ιστού & Συμπληρώματα Διατροφής

Για τα άτομα που θέλουν να μειώσουν αποτελεσματικά το σωματικό αλλά κυρίως το τοπικό λίπος και να βελτιώσουν τη σύσταση τους σώματος:

Συζευγμένο Λινολεϊκό οξύ (CLA)

Λιπαρό οξύ που βρίσκεται φυσικά σε ζωικούς ιστούς όπως το κρέας, το τυρί, το βούτυρο, το αβγό, τα γαλακτοκομικά και τα φυτικά λίπη.

Μελέτες σε ποντίκια τεκμηριώνουν τη μείωση του αποθηκευμένου σωματικού λίπους, τη μείωση της σύνθεσης νέου λίπους (λιπογένεση) και την ενεργοποίηση όλου του μηχανισμού του μεταβολισμού των λιπών. Επίσης παρατηρείται μείωση της όρεξης και αύξηση του βασικού μεταβολισμού.

Στους ανθρώπους φαίνεται ότι βοηθά στη μείωση σωματικού λίπους (ιδιαίτερα το κοιλιακό λίπος) ενώ, συνδυαστικά με σωματική άσκηση, ευνοεί την αύξηση της μυϊκής μάζας. Σε συστηματική μελέτη, η χρήση CLA για 6 μήνες οδήγησε σε απώλεια 0.1kg την εβδομάδα ενώ η αποτελεσματικότητά του έχει αποδειχθεί και σε σύγκριση με χορήγηση placebo.

 • Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι έχει και αντιδιαβητική δράση.
 • Το CLA έχει συσχετιστεί με γαστρεντερολογικές διαταραχές. Σε δοσολογία 2.4 – 6 g/μέρα για 12 μήνες, έχουν επίσης παρατηρηθεί : αντίσταση στην ινσουλίνη, αυξημένοι δείκτες φλεγμονής και λιπώδης διήθηση.

Συνεπώς, το CLA έχει θετική επίδραση στο σωματικό βάρος και το σωματικό λίπος. Ωστόσο πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι συνέπειες από τη μακροχρόνια χρήση.

Ακετυλ-L-Καρνιτίνη

Η ακετυλ-L-καρνιτίνη είναι ένα σημαντικό αμινοξύ που βοηθά στη μεταφορά του λίπους στα μιτοχόνδρια, όπου και μετατρέπονται σε ενέργεια.

Βοηθά στη διαδικασία της θερμογένεσης (παραγωγή θερμότητας) από το υποδόριο λίπος. Επιτρέπει έτσι στο σώμα να χρησιμοποιήσει το αποθηκευμένο λίπος ως μορφή ενέργειας, κυρίως στα άτομα που ασκούνται με βάρη ή αντιστάσεις.

 • Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, ευνοεί μια σχετική απώλεια βάρους, η οποία όμως προκύπτει ως δευτερογενές αποτέλεσμα. Επίσης, έχει βρεθεί ότι βοηθά στη μείωση/ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα.

Κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν αναφερθεί σε μεγάλες δόσεις είναι γαστρεντερολογικά προβλήματα ενώ το σώμα αναδύει μια οσμή «ψαριού».

Αφρικανικό μάνγκο

Το εκχύλισμα από τον πυρήνα του καρπού του αφρικανικού μάνγκο (Irvingia gabonensis) έχει μελετηθεί ως προς τη χρήση του για την απώλεια βάρους. Ένας πολύ μικρός αριθμός μελετών σε ανθρώπους προτείνει ότι το εκχύλισμα αναστέλλει τη διαδικασία σύνθεσης λίπους και πιθανώς μειώνει τα επίπεδα της ορμόνης λεπτίνης.

 • Στα αποτελέσματα των παραπάνω μελετών παρατηρούνται μείωση του σωματικού βάρους και της κοιλιακής περιφέρειας. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να υποστηριχθεί η αποτελεσματικότητά του.

Καψαϊκίνη

Η καψαϊκίνη, η ουσία που δίνει στις καυτερές πιπεριές τη χαρακτηριστική καυτερή γεύση, έχει προταθεί για πιθανή χρήση με στόχο τη μείωση βάρους. Οι περισσότερες μελέτες έχουν κυρίως επικεντρωθεί στην επίδρασή της στην πρόσληψη ενέργειας και το αίσθημα της πείνας. Αν και δεν έχει διευκρινιστεί, ορισμένες έρευνες προτείνουν ότι η καψαϊκίνη ίσως αυξάνει την ενεργειακή δαπάνη και την καύση του λίπους, ενώ φαίνεται ότι μειώνει την ανάγκη πρόσληψης θερμίδων και αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού. Ωστόσο, δεν παρατηρείται καμία επίδραση στο σωματικό βάρος μέχρι στιγμής.

 • Μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές (πχ. αίσθημα καύσους, φούσκωμα, ναυτία) ενώ έχει καταγραφεί μικρή αύξηση στα επίπεδα της ινσουλίνης.
 • Σε άλλες μελέτες, φαίνεται ότι η καψαϊκίνη ενισχύει το αίσθημα κορεσμού ακριβώς επειδή προκαλεί γαστρεντερικές διαταραχές.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

 • Τα συμπληρώματα διατροφής δεν αντικαθιστούν την ισορροπημένη και σωστή διατροφή, παράγοντα κρίσιμο και απαραίτητο για τη διαχείριση του σωματικού βάρους.
 • Ρωτήστε το φαρμακοποιό σας για την επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος για εσάς. Είναι σημαντικό να γίνεται σωστή χρήση και να ακολουθείται η σωστή δοσολογία.
 • Μην κάνετε υπερβολές! Χρησιμοποιήστε το συμπλήρωμα για το σωστό χρονικό διάστημα.
 • Σταματήστε τη χρήση αν δεν αισθάνεστε καλά. Αναφέρετε παρενέργειες ή άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες.
 • Σε κάθε περίπτωση, αν δεν δείτε τα αποτελέσματα που περιμένατε, προτιμήστε να επισκεφθείτε ένα διατροφολόγο ώστε μαζί να θέσετε ένα εφικτό αλλά αποτελεσματικό πλάνο διατροφής.
 • Θυμηθείτε! Η σωματική άσκηση βοηθά στο να επιτευχθεί γρηγορότερα ο στόχος σας!