Λιποδιάλυση & Συμπληρώματα Διατροφής

Για τα άτομα που θέλουν να περιορίσουν το προσλαμβανόμενο διατροφικό λίπος με μακροχρόνιο στόχο τη μείωση του σωματικού λίπους:

Λεκιθίνη

Η λεκιθίνη είναι ένα φωσφολιπίδιο το οποίο παράγεται φυσιολογικά από τον ανθρώπινο οργανισμό στο συκώτι. Βρίσκεται σε διάφορες τροφές όπως πχ. αυγά, σόγια, κρέας, σιτηρά. Η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη μορφή της προέρχεται από τη σόγια καθώς έχει καλύτερη αναλογία λιπαρών οξέων.

Σε σχέση με τη ρύθμιση του σωματικού βάρους, η λεκιθίνη έχει την ιδιότητα να γαλακτωματοποιεί τα λίπη και να περιορίζει την απορρόφηση της χοληστερόλης, καθώς αυξάνει την ικανότητα της χολής να διαλύει το λίπος και τη χοληστερόλη από τις τροφές. Έτσι, αποτρέπει τη συσσώρευση λίπους στους ιστούς, και κυρίως στο συκώτι.

Η λεκιθίνη έχει αναδειχθεί και ως ασφαλές συμπλήρωμα για τη μείωση των λιπιδίων του αίματος, καθώς αποτρέπει την εναπόθεση χοληστερίνης στα αγγεία, προλαμβάνοντας έτσι την αρτηριοσκλήρυνση.

 • Η αποτελεσματικότητα της λεκιθίνης μεγιστοποιείται όταν συνδυάζεται με σωστή διατροφή και άσκηση.
 • Δεν έχει παρατηρηθεί καμία ανεπιθύμητη ενέργεια από τη λήψη λεκιθίνης.

Χολίνη

Ανήκει στο σύμπλεγμα βιταμινών Β και αποτελεί θρεπτικό συστατικό που βρίσκουμε σε πολλές τροφές. Είναι δομικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών, απαραίτητη για τη διαβίβαση νευρικών σημάτων, τη ρύθμιση της ομοκυστεΐνης και το σχηματισμό της λεκιθίνης.

 • Η χολίνη συμβάλλει στη διαδικασία της λιπόλυσης, βοηθώντας στην απομάκρυνση του λίπους από το ήπαρ ενώ συμμετέχει και στο μεταβολισμό της χοληστερίνης, μετατρέποντας το λίπος σε ενέργεια.

Ινοσιτόλη

Η ινοσιτόλη είναι ουσία που βρίσκεται σε πολλά όργανα του σώματος όπως οι μύες, ο εγκέφαλος και η καρδιά ενώ υπάρχει και σε πολλές τροφές όπως το γάλα, τα δημητριακά και η μαγιά μπύρας.

Όπως και η χολίνη, η ινοσιτόλη είναι σημαντική για το σχηματισμό της λεκιθίνης, το μεταβολισμό των λιπών και της χοληστερόλης, ενώ δεν επιτρέπει τη συσσώρευση του λίπους στο ήπαρ.

 • Συχνά τη βρίσκουμε σε συμπληρώματα σε συνδυασμό με τη χολίνη.

L-μεθειονίνη

Απαραίτητο αμινοξύ που πρέπει να λαμβάνεται μέσω της διατροφής καθημερινά. Διεγείρει την καύση του λίπους, βοηθά στη διάσπαση των λιπών από τη διατροφή και στη μείωση της χοληστερίνης. Επίσης, διευκολύνει την αποτοξίνωση και την αποβολή των βαρέων μετάλλων από τον οργανισμό.

 • Στα συμπληρώματα διατροφής συνήθως εμφανίζεται σε συνδυασμό με τη χολίνη και την ινοσιτόλη.

Καφεΐνη

Φυσική ουσία στον καφέ, το πράσινο τσάι και τη μαύρη σοκολάτα ενώ προστίθεται σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά. Η καφεΐνη είναι γνωστή επειδή διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Στα πλαίσια της χρήσης της για τη διαχείριση του βάρους, η καφεΐνη αυξάνει τη θερμογένεση (για σύντομο διάστημα) ενώ παρουσιάζει ήπια λιπολυτική δράση (μακροχρόνια, η καφεΐνη βοηθά στο μεταβολισμό των τριγλυκεριδίων για την παραγωγή ενέργειας).

 • Βάσει μελετών, η καφεΐνη μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό κατά 3-11% και να αυξήσει την καύση του λίπους κατά 29%. Τα αποτελέσματα αυτά ισχύουν για μικρό χρονικό διάστημα καθώς γρήγορα αναπτύσσεται ανοχή.

Σε κάποια άτομα, μεγάλες ποσότητες καφεΐνης (άνω των 400-500mg την ημέρα στους ενήλικες) μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα όπως αϋπνία, ευερεθιστότητα, νευρικότητα, ναυτία, ταχυκαρδία κ.ά.

Guarana

Οι καρποί δέντρου guarana (Paullinia cupana) χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των συμπληρωμάτων διατροφής. Το guarana περιέχει ξανθίνες (όπως και η καφεΐνη), κατεχίνες, ταννίνες και προκυανιδίνες. Παρότι οι δράσεις των επιμέρους αυτών ενώσεων είναι γνωστές, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για το πώς αυτές αλληλεπιδρούν, ορίζοντας έτσι και την ακριβή δράση του guarana.

 • Προωθείται κυρίως για την ιδιότητά του ως συμπλήρωμα ενέργειας, ωστόσο κυρίως λόγω της περιεκτικότητάς του σε καφεΐνη υπάρχει σε συμπληρώματα διατροφής για απώλεια βάρους.

To guarana φαίνεται να ενισχύει την κατανομή του λίπους και προάγει την απώλεια βάρους (σε συνδυασμό με δίαιτα).

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη, ωστόσο η μέση δόση guarana δεν παρουσιάζει τις αρνητικές επιδράσεις των υψηλών δόσεων καφεΐνης.

Yerba maté

Τα φύλλα του δέντρου yerba mate (Ilex paraguariensis) χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ενός τονωτικού τσαγιού, ενώ προωθείται για την ιδιότητα καταστολής του αισθήματος της πείνας και καύσης λίπους.

Το yerba mate περιέχει ξανθίνες (όπως η καφεΐνη), φλαβονοειδή καθώς και άλλες ουσίες που μοιάζουν στο χλωρογενικό οξύ (που περιέχεται στο πράσινο καφέ). Στο σύνολο των συστατικών αυτών αποδίδονται και οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες.

Τα στοιχεία ερευνών δείχνουν ότι η καταστολή της όρεξης μπορεί να επιτευχθεί μόνο με υψηλές δόσεις yerba mate, ενώ η καύση λίπους αποδίδεται στην περιεκτικότητά του σε καφεΐνη. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

 • Τα συμπληρώματα διατροφής δεν αντικαθιστούν την ισορροπημένη και σωστή διατροφή, παράγοντα κρίσιμο και απαραίτητο για τη διαχείριση του σωματικού βάρους.
 • Ρωτήστε το φαρμακοποιό σας για την επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος για εσάς. Είναι σημαντικό να γίνεται σωστή χρήση και να ακολουθείται η σωστή δοσολογία.
 • Μην κάνετε υπερβολές! Χρησιμοποιήστε το συμπλήρωμα για το σωστό χρονικό διάστημα.
 • Σταματήστε τη χρήση αν δεν αισθάνεστε καλά. Αναφέρετε παρενέργειες ή άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες.
 • Σε κάθε περίπτωση, αν δεν δείτε τα αποτελέσματα που περιμένατε, προτιμήστε να επισκεφθείτε ένα διατροφολόγο ώστε μαζί να θέσετε ένα εφικτό αλλά αποτελεσματικό πλάνο διατροφής.
 • Θυμηθείτε! Η σωματική άσκηση βοηθά στο να επιτευχθεί γρηγορότερα ο στόχος σας!