Γενικά

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΟ ΓΑΛΑ

Όταν ο θηλασμός είναι ανεπαρκής (πχ. το βρέφος δεν χορταίνει μόνο με το μητρικό γάλα γιατί είναι λίγο ή πολύ εύπεπτο) ή όταν συντρέχουν λόγοι για τους οποίους ο θηλασμός αντενδείκνυται ή πρέπει να διακοπεί, τότε, με την συμβολή του παιδιάτρου, γίνεται η εισαγωγή του κατάλληλου βρεφικού γάλακτος στη διατροφή του μωρού (είτε συμπληρωματικά είτε εξ’ολοκλήρου).

  • Το κοντινότερο γάλα στο μητρικό είναι το αγελαδινό. Τα περισσότερα βρεφικά γάλατα στην αγορά περιέχουν τροποποιημένο γάλα αγελάδας σε μορφή σκόνης.
  • Ο λόγος για τον οποίο τροποποιείται η σύστασή του, είναι το ότι αγελαδινό γάλα αυτούσιο είναι βαρύ για το πεπτικό σύστημα του βρέφους και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.
  • Τα βρεφικά γάλατα τείνουν επίσης να είναι εμπλουτισμένα με σίδηρο, βιταμίνες, καλά λιπαρά, πρεβιοτικά, προβιοτικά με απώτερο στόχο την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του βρέφους μέχρι τη σταδιακή έναρξη των στερεών τροφών.
  • Ανάλογα με την ηλικία του βρέφους και τις ανάγκες του, μεταβάλλεται η ποσότητα των συστατικών του γάλακτος της αγελάδας και έτσι έχουμε γάλατα 1ης βρεφικής ηλικίας (γέννηση μέχρι 6 μηνών), 2ης βρεφικής ηλικίας (6 μηνών μέχρι 1ος έτους) και 3ης βρεφικής ηλικίας (1ο έτος και μέχρι περίπου τριών ετών).
  • Τα τυποποιημένα σκευάσματα βρεφικού γάλακτος πρέπει να συμμορφώνονται ως προς τη σύστασή τους με τις αντίστοιχες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.