Φαρμακευτική θεραπεία

Ο γιατρός, λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα της μέτρησης της οστικής πυκνότητας, τους πιθανούς παράγοντες κινδύνου, την πιθανότητα για κατάγματα ή την ύπαρξη καταγμάτων, την κλινική εικόνα και το ιστορικό του ασθενούς, θα αποφασίσει για το αν θα πρέπει να δοθεί φαρμακευτική θεραπεία.

  • Φαρμακευτική αγωγή, δίνεται σε όλα τα άτομα με διαγνωσμένη οστεοπόρωση ή με κατάγματα σε ισχίο και σπονδυλική στήλη. Για τις περιπτώσεις οστεοπενίας, θα πρέπει να ληφθεί φαρμακευτική αγωγή, αν υπάρχουν αντικειμενικοί παράγοντες προδιάθεσης που αυξάνουν τον κίνδυνο για οστεοπόρωση και κάταγμα.

Η θεραπεία για την οστεοπόρωση δεν μπορεί να αναπληρώσει πλήρως την οστική μάζα που έχει ήδη χαθεί και δεν μπορεί να αναιρέσει τις συνέπειες καταγμάτων που έχουν ήδη συμβεί. Ωστόσο όταν ακολουθείται σωστά:

  • Αναστέλλει την περαιτέρω απώλεια οστικής μάζας
  • Μπορεί να ενεργοποιήσει την οστική παραγωγή
  • Συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου καταγμάτων (ακόμη και σε ποσοστά 30-50%)

Σημαντικό! Ορισμένα φάρμακα απαιτούν προσοχή κατά τη χρήση τους. Ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού και του φαρμακοποιού σας σχετικά με τα φάρμακα της οστεοπόρωσης!
Σημείωση! Ανάλογα την περίπτωση, ο γιατρός μπορεί να συστήσει, μαζί με τη θεραπεία, συμπληρώματα διατροφής σε ασβέστιο και βιταμίνη D για να εξασφαλιστεί η επαρκής πρόσληψη και κατ’ επέκταση η μέγιστη αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής θεραπείας.
Η μέτρηση της οστικής μάζας μετά την έναρξη της θεραπείας, βοηθά στον πρακτικό έλεγχο της αποτελεσματικότητας της θεραπείας.