Φαρμακευτική αντιμετώπιση

Αν ο ασθενής μείνει χωρίς θεραπεία, τότε αυξάνεται ο αριθμός των κηλίδων στο δέρμα και εμφανίζονται περισσότερες δυσχρωμίες.

Τοπική χρήση

  • Είναι η πρώτη γραμμή αντιμετώπισης για περιοχές με μικρή έκταση. Κρέμες, αλοιφές, λοσιόν, gel συνήθως εφαρμόζονται για 2-3 εβδομάδες και, στις περισσότερες περιπτώσεις, η διάρκεια αυτή είναι αρκετή για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.
  • Αντιμυκητιασικό σαμπουάν με κετοκοναζόλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθημερινά τόσο στο κεφάλι όσο και στο σώμα. Συνήθης διάρκεια χρήσης είναι οι 5 ημέρες.
  • Εναλλακτικά, χρησιμοποιείται καθημερινά σαμπουάν με θειούχο σελήνιο ( σε κεφάλι και σώμα). Συνήθης διάρκεια χρήσης είναι οι 7-10 ημέρες. Αποφεύγεται στις εγκύους.

Από στόματος χρήση

  • Σε περιπτώσεις όπου οι κηλίδες έχουν μεγάλη έκταση, ή αν δεν υπάρχει βελτίωση με τις τοπικές θεραπείες, προτιμώνται τα αντιμυκητιασικά φάρμακα που χορηγούνται από το στόμα. Ωστόσο, πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν πιθανές αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα και παρενέργειες. Επιπλέον, αντενδείκνυνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

 

 

 

ΥΠΟΤΡΟΠΗ

Η θεραπεία πρέπει να εφαρμόζεται σχολαστικά σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού, καθώς ανεπαρκής θεραπεία οδηγεί σε υποτροπή αυτού του είδους της μυκητίασης.
Ωστόσο, οι υποτροπές δεν οφείλονται πάντα στη μη σωστή εφαρμογή της θεραπείας, αλλά και στην ύπαρξη των παραγόντων προδιάθεσης όπως η λιπαρή επιδερμίδα ή οι κλιματικές συνθήκες.
Σημαντικό είναι η θεραπεία να επαναλαμβάνεται όποτε επανέρχονται εξανθήματα με απολέπιση.

Σημείωση : Ο αποχρωματισμός που μπορεί να παραμένει δεν σημαίνει ότι η θεραπεία δεν ήταν αποτελεσματική. Εφόσον δεν υπάρχει απολέπιση στο σημείο, τότε δεν χρειάζεται περαιτέρω συνέχιση της θεραπείας. Η φυσική επαναφορά του χρώματος του δέρματος θα επέλθει μερικούς μήνες μετά τη θεραπεία ή συντομότερα, μετά από έκθεση στον ήλιο.