Επιπτώσεις

Οι επιπτώσεις της οστεοπόρωσης, τόσο στους ασθενείς και τις οικογένειές τους, όσο και στο σύστημα υγείας οφείλονται στα κατάγματα.

  • Στα άτομα με οστεοπόρωση, τα οστά αργούν να επανέλθουν μετά από ένα κάταγμα.
  • Τα άτομα που έχουν ήδη υποστεί ένα οστεοπορωτικό κάταγμα είναι πιο επιρρεπή σε ανάλογα κατάγματα. Ένα οστεοπορωτικό κάταγμα αυξάνει τις πιθανότητες ενός δεύτερου κατάγματος κατά 86%.
  • Όψιμες ορατές εκδηλώσεις της οστεοπόρωσης, λόγω καθίζησης των σπονδύλων, είναι η απώλεια ύψους (το σώμα δείχνει κοντύτερο) και η κύφωση (κυρτότητα του άνω τμήματος της πλάτης/ χαρακτηριστική καμπούρα). Μπορεί να συνοδεύονται από πόνο και ευαισθησία στην περιοχή, ενώ το άτομο μπορεί να έχει ήδη υποστεί κατάγματα στη σπονδυλική στήλη.
  • Τα οστεοπορωτικά κατάγματα (κυρίως του ισχίου) θεωρούνται κύρια αιτία αναπηρίας και επιδείνωσης της ποιότητας ζωής στα ηλικιωμένα άτομα. Συχνή είναι η αναφορά στον πόνο που εμμένει για μήνες ή είναι χρόνιος.
  • Η αποκατάσταση των ασθενών με οστεοπορωτικό κάταγμα ισχίου, μπορεί να καταστεί μακροχρόνια. Υπολογίζεται ότι ένα χρόνο μετά από κάταγμα στο ισχίο, λιγότερο από το 50% των ασθενών ανακτούν πλήρη ανεξαρτησία και μπορούν να εκτελούν χωρίς βοήθεια τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Σημείωση: Μέχρι το 2025, οι ειδικοί υπολογίζουν ότι θα αντιμετωπίζονται πάνω από τρία εκατομμύρια κατάγματα λόγω οστεοπόρωσης !