Ενίσχυση του μεταβολισμού & Συμπληρώματα Διατροφής

Για τα άτομα που θέλουν να ενεργοποιήσουν το μεταβολισμό τους συνδυαστικά με ένα πλάνο διατροφής και άσκηση:

Πράσινο τσάι και εκχύλισμα πράσινου τσαγιού

Οι κατεχίνες που βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες (30% του ξηρού βάρους) στα φύλλα του πράσινου τσαγιού (Camelia sinensis) είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά.

Συγκεκριμένα, οι επιγαλλοκατεχίνες και οι επικατεχίνες ανήκουν στην οικογένεια των πολυφαινολών. Εκτός από την αντιοξειδωτική τους δράση, ενισχύουν την καύση του αποθηκευμένου λίπους (μέσω της διαδικασίας της θερμογένεσης) και επιταχύνουν το μεταβολισμό.  Επίσης, βοηθούν στη μείωση της λιπογένεσης (της δημιουργίας νέου λίπους) και της απορρόφησης λίπους.

Αρκετές αξιόπιστες κλινικές μελέτες μελετούν τη δράση των κατεχινών του πράσινου τσαγιού, με και χωρίς καφεΐνη. Σε συνδυασμό με την καφεΐνη, ενισχύεται η θερμογένεση.

Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση.

 • Συνολικά τα αποτελέσματα των μελετών συγκλίνουν στο ότι οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού έχουν μέτρια επίδραση στο σωματικό βάρος.

Γενικά, το πράσινο τσάι ως ρόφημα είναι καλά ανεκτό. Περιέχει μικρή ποσότητα καφεΐνης, που ίσως προκαλέσει συμπτώματα σε άτομα ευαίσθητα σε αυτή. Κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες αναφέρονται στη χρήση του εκχυλίσματος του πράσινου τσαγιού και αφορούν δυσκοιλιότητα, ναυτία, αυξημένη αρτηριακή πίεση, και στομαχική δυσφορία.

Πράσινος καφές

Οι κόκκοι του φυτού του καφέ (Coffea arabica, Coffea canephora, Coffea robusta) είναι πράσινοι μέχρι να επεξεργαστούν. Το εκχύλισμα πράσινου καφέ περιέχει δύο βασικές ουσίες, την καφεΐνη και το χλωρογενικό οξύ, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό.

 • Η καφεΐνη αυξάνει το μεταβολισμό και την καύση λιπών.
 • Διάφορες μελέτες σε ποντίκια έχουν δείξει ότι το χλωρογενικό οξύ επιβραδύνει την απορρόφηση του λίπους από τη διατροφή και τη συσσώρευση του λίπους στο ήπαρ. Επίσης, το χλωρογενικό οξύ φαίνεται ότι αναστέλλει το ένζυμο γλυκόζη-6-φωσφατάση, που προάγει τον σχηματισμό του σακχάρου στο ήπαρ. Άρα, επηρεάζει το μεταβολισμό της γλυκόζης , μειώνοντας τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Η κατανάλωση κανονικού καφέ δεν αποδίδει τις ίδιες ποσότητες χλωρογενικού οξέος, καθώς σημαντικές ποσότητες χάνονται κατά το καβούρδισμα των κόκκων και την επεξεργασία του καφέ.

Σε αρκετές μελέτες φαίνεται ότι το εκχύλισμα του πράσινου καφέ έχει θετική επίδραση στην απώλεια σωματικού βάρους, αν και χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να τεκμηριωθεί επαρκώς και για να οριστεί η κατάλληλη ποσότητα χλωρογενικού οξέος προς κατανάλωση από τους ανθρώπους.

Σε δόσεις μέχρι 200mg την ημέρα και σε διάρκεια 12 εβδομάδων έχουν αναφερθεί λίγες ανεπιθύμητες ενέργειες. Η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, αυπνία, νευρικότητα, στομαχικό πόνο,  ταχυπαλμίες. Το χλωρογενικό οξύ έχει αναφερθεί ότι μπορεί να προκαλέσει διάρροια.

Κετόνες Raspberry

Οι κετόνες raspberry είναι ουσίες που βρίσκονται στα σμέουρα και είναι υπεύθυνες για την χαρακτηριστική τους μυρωδιά. Μελέτες που έχουν γίνει σε ποντίκια, δείχνουν ότι οι κετόνες αυξάνουν το μεταβολισμό του λίπους καθώς και τα επίπεδα της ορμόνης αδιπονεκτίνης. Σε αυτές τις μελέτες, μόνο η χορήγηση μεγάλων δόσεων κετονών οδήγησαν σε απώλεια βάρους. Άλλες έρευνες εξετάζουν τη δράση των κετονών σμέουρων σε συνδυασμό με άλλα συστατικά, άρα τα αποτελέσματα δεν είναι ενδεικτικά.

 • Σε γενικές γραμμές, δεν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν ότι οι κετόνες σμέουρων είναι αποτελεσματικές για τη μείωση του βάρους. Επίσης, δεν υπάρχουν καταγεγραμμένες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Σύμπλεγμα βιταμινών Β

Συχνά προστίθεται σε συμπληρώματα διατροφής για τη ρύθμιση του σωματικού βάρους καθώς βοηθούν στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπών από το σώμα.

7-Keto-DHEA

Μεταβολίτης της ορμόνης DHEA- δεϋδροεπιανδροστερόνης, είναι ουσία που βρίσκεται φυσικά στον οργανισμό.

Σε μελέτες που αφορούν τη δράση της 7-keto-DHEA, τα άτομα στα οποία χορηγήθηκε το συμπλήρωμα, σε συνδυασμό με μέτρια άσκηση και δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες, παρουσίασαν σημαντικά αυξημένο μεταβολικό ρυθμό.

 • Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα και μακροχρόνια ασφάλεια.

Πυροσταφυλικό οξύ (Pyruvate)

Το πυροσταφυλικό οξύ προκύπτει από τη διαδικασία της γλυκόλυσης, δηλαδή του μεταβολισμού της γλυκόζης. Φαίνεται να αυξάνει το μεταβολισμό, καθώς εμπλέκεται στο μηχανισμό παραγωγής κυτταρικής ενέργειας. Με αυτό τον τρόπο παρέχει στον οργανισμό περισσότερη ενέργεια, παρακάμπτοντας την ικανότητα του οργανισμού να αποθηκεύει τη γλυκόζη ως σωματικό λίπος.

Το πυροσταφιλικό οξύ δεν απορροφάται καλά από τον οργανισμό (δόσεις 3-5g δεν έχουν αποτέλεσμα), άρα χρειάζεται μεγαλύτερες δόσεις για να έχει κάποιο αποτέλεσμα. Ωστόσο, σε δόσεις άνω των 15g παρατηρούνται διάρροια και στομαχική διαταραχή.

 • Τα αποτελέσματα των μελετών όπου χρησιμοποιήθηκαν υψηλές δόσεις πυροσταφιλικού οξέος, δείχνουν θετικό αποτέλεσμα στην απώλεια βάρους και μείωση του σωματικού λίπους. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη και αναλυτικότερη έρευνα και τεκμηρίωση.

Συμπληρώματα με φύκια

Αποτελούν πηγή ιωδίου, αυξάνουν το βασικό μεταβολισμό και βοηθούν στη ρύθμιση του θυρεοειδή αδένα που υπολειτουργεί. Όταν βρεθούν στο υγρό περιβάλλον του στομάχου, οι φυτικές ίνες από τα φύκια επαναδιογκώνονται, καταλαμβάνοντας μεγάλο όγκο. Με αυτό τον τρόπο επέρχεται γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού και προσλαμβάνεται λιγότερη τροφή άρα και λιγότερες θερμίδες.

 • Προσοχή στη χρήση από άτομα που λαμβάνουν ήδη αγωγή για υποθυρεοειδισμό.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

 • Τα συμπληρώματα διατροφής δεν αντικαθιστούν την ισορροπημένη και σωστή διατροφή, παράγοντα κρίσιμο και απαραίτητο για τη διαχείριση του σωματικού βάρους.
 • Ρωτήστε το φαρμακοποιό σας για την επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος για εσάς. Είναι σημαντικό να γίνεται σωστή χρήση και να ακολουθείται η σωστή δοσολογία.
 • Μην κάνετε υπερβολές! Χρησιμοποιήστε το συμπλήρωμα για το σωστό χρονικό διάστημα.
 • Σταματήστε τη χρήση αν δεν αισθάνεστε καλά. Αναφέρετε παρενέργειες ή άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες.
 • Σε κάθε περίπτωση, αν δεν δείτε τα αποτελέσματα που περιμένατε, προτιμήστε να επισκεφθείτε ένα διατροφολόγο ώστε μαζί να θέσετε ένα εφικτό αλλά αποτελεσματικό πλάνο διατροφής.
 • Θυμηθείτε! Η σωματική άσκηση βοηθά στο να επιτευχθεί γρηγορότερα ο στόχος σας!