Εναλλακτικές θεραπείες

Συμπληρώματα διατροφής που βοηθούν στον ύπνο

Τα συμπληρώματα διατροφής που βοηθούν τον ύπνο συνήθως περιλαμβάνουν το συνδυασμό μελατονίνης και βαλεριάνας. Τα βρίσκουμε σε διάφορες μορφές όπως χάπια, κάψουλες και σταγόνες.

  • Μελατονίνη : γνωστή ως η ορμόνη του ύπνου.

Η χρήση της μελατονίνης αποκαθιστά με φυσικό τρόπο το πρόβλημα της αϋπνίας. Δεν προκαλεί υπνηλία την επόμενη ημέρα, ούτε εξάρτηση, ενώ επιτρέπει στο άτομο να ξυπνά ξεκούραστο. Είναι αρκετά αποτελεσματική σε περιπτώσεις όπου η αϋπνία οφείλεται σε διαταραχές του κιρκαδιανού ρυθμού πχ. jet lag. Επιπλέον, αποτελεί καλή επιλογή στην αϋπνία των ηλικιωμένων και γενικά σε άτομα στα οποία η φυσιολογική παραγωγή μελατονίνης είναι χαμηλή.

  • Βαλεριάνα (Valeriana officinalis) : πολλές μελέτες που δείχνουν ότι το βότανο αυτό μειώνει το χρόνο που χρειάζεται για να επέλθει ο ύπνος και ελαττώνει την πιθανότητα ενός διακοπτόμενου ύπνου. Έχει παρόμοια δράση με αυτή των βενζοδιαζεπινών (υπναγωγός δράση). Πέρα από τα συμπληρώματα διατροφής, η βαλεριάνα μπορεί να καταναλωθεί και ως αφέψημα.

Άλλα συστατικά που περιλαμβάνονται στα συμπληρώματα – βοηθήματα για τον ύπνο είναι :

  • Η τρυπτοφάνη (L-tryptophan, 5HTP): ένα αμινοξύ το οποίο μετατρέπεται στον εγκέφαλο σε σεροτονίνη. Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που μεταβολίζεται σε μελατονίνη συμβάλλοντας στον φυσιολογικό κύκλο του ύπνου. Περιέχεται σε τροφές υψηλής πρωτεϊνικής σύνθεσης όπως τα γαλακτοκομικά.
  • Η πασιφλόρα και ο λυκίσκος : βότανα με κατασταλτικές και χαλαρωτικές ιδιότητες (ήπια υπναγωγά)
  • Βιταμίνες του συμπλέγματος Β για καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Χρήσιμα μπορούν να αποδειχθούν και τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν συστατικά με χαλαρωτικές ιδιότητες (πχ. για τα άτομα που η αϋπνία σχετίζεται με το άγχος ή την κατάθλιψη). Τέτοια μπορεί να περιέχουν Hypericum perforatum (γνωστό ως St John’s wort ή βαλσαμόχορτο), το αμινοξύ L-θεανίνη (βρίσκεται φυσικά στο πράσινο τσάι) κ.ά.

Ομοιοπαθητική

  • Σε περιπτώσεις όπου η αϋπνία σχετίζεται με κάποια αγχώδη διαταραχή, μπορούν να χρησιμοποιηθούν, πάντα με τη σύσταση ενός ειδικού, και ομοιοπαθητικά σκευάσματα όπως Arsenicum, Nux Vomica και Stramonium.

Άλλες εναλλακτικές θεραπείες

  • Γιόγκα, διαλογισμός, βελονισμός είναι κάποια παραδείγματα εναλλακτικών προσεγγίσεων στην επίτευξη της χαλάρωσης.