Εξέλιξη των ακτινικών υπερκερατώσεων

Οι ακτινικές υπερκερατώσεις μπορεί να είναι δυσάρεστες και ακαλαίσθητες για τον ασθενή αλλά γενικά είναι αβλαβείς.

  • Μια υπερκεράτωση μπορεί να παραμείνει στο δέρμα για μερικούς μήνες και στη συνέχεια να υποχωρήσει χωρίς θεραπεία, με το δέρμα να επανέρχεται στην πρότερη κατάσταση.
  • Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να επανέλθει μετά από μερικές ημέρες ή εβδομάδες ή να δημιουργηθεί μια νέα στο ίδιο ή και σε άλλο σημείο (συνήθως συμπίπτει με την έκθεση του δέρματος στον ήλιο χωρίς αντιηλιακή προστασία.)

Οι ακτινικές υπερκερατώσεις συχνά παραμένουν στο δέρμα χωρίς να αλλάζουν μορφή. Αν δε θεραπευθούν, τότε αυξάνεται ο κίνδυνος να μετεξελιχθούν σε καρκινική μορφή.

 

Οι ακτινικές υπερκερατώσεις αποτελούν την πιο κοινή πρώιμη μορφή καρκίνου του δέρματος και είναι πρόδρομος του ακανθοκυτταρικού καρκινώματος.

  • Τα άτομα που έχουν εμφανίσει ακτινικές υπερκερατώσεις έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης όλων των τύπων καρκίνου του δέρματος σε σχέση με τα άτομα της ίδιας ηλικίας που δεν έχουν υπερκερατώσεις.
  • Το 40-60% των ακανθοκυτταρικών καρκινωμάτων ξεκινούν ως μη θεραπευμένες ακτινικές κερατώσεις.
  • Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα δεν είναι η σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος. Εξελίσσεται σχετικά αργά και, αν εντοπιστεί σε αρχικό στάδιο, μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία.

Όσες περισσότερες υπερκερατώσεις έχει ένα άτομο, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα μια ή περισσότερες από αυτές να μετατραπούν σε κακοήθη μορφή.

  • Υπολογίζεται ότι ο ένας ασθενής με περισσότερες από εφτά ή οκτώ ακτινικές υπερκερατώσεις έχει 10 % πιθανότητα μία από τις υπερκερατώσεις να μετατραπεί σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα σε διάρκεια 10 χρόνων.

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό τα άτομα με υπερκερατώσεις (ακόμη και αν αυτές έχουν υποχωρήσει μόνες τους) να επισκεφθούν το δερματολόγο για να γίνει εξέταση του δέρματος.

Εκτός από την οπτική εξέταση, ο γιατρός μπορεί να πάρει δείγμα από τα σημεία των υπερκερατώσεων για βιοψία, ώστε να μπορέσει να καταλήξει στο αν υπάρχει κακοήθεια και αντίστοιχα να προσδιορίσει τον τρόπο θεραπείας.

  • Η άμεση θεραπεία των ακτινικών υπερκερατώσεων σκοπό έχει να αποτρέψει την πιθανότητα εξέλιξης σε κάποια μορφή καρκίνου του δέρματος.
  • Οι ακτινικές υπερκερατώσεις αντιμετωπίζονται επιτυχώς. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή καθώς μπορεί μια νέα υπερκεράτωση να προκύψει από την περιοχή του δέρματος γύρω από τη βλάβη.