Διατροφικά προβλήματα
Πολλά παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν διατροφικά προβλήματα ακόμη και από τη βρεφική ηλικία. Τα προβλήματα αυτά μπορεί να συνδέονται με την ψυχολογία και το περιβάλλον του παιδιού αλλά μπορεί να αφορούν και λόγους υγείας.
Μερικά παραδείγματα:
- Τροφική αλλεργία μέσω θηλασμού :
Τα βρέφη που θηλάζουν μπορεί να παρουσιάσουν αλλεργία ή ευαισθησία σε τροφές που καταναλώνει η μητέρα. Τροφές όπως το γάλα, τα αβγά, οι ξηροί καρποί και το σιτάρι στη διατροφή της μητέρας, ενδέχεται να διεγείρουν τροφικές αντιδράσεις και πεπτικά προβλήματα, όπως επώδυνες κοιλιακές συσπάσεις και διάρροια. - Ανορεξία
- Παχυσαρκία
- Άμεσου τύπου τροφική αλλεργία
- Είναι η αλλεργία που εκδηλώνεται σε χρονικό διάστημα από δευτερόλεπτα έως μια ώρα από την κατανάλωση μιας συγκεκριμένης τροφής
- Αν υπάρχει ιστορικό αλλεργίας στην οικογένεια, οι γονείς θα πρέπει να ζητήσουν τη γνώμη του παιδιάτρου πριν αρχίσουν να δίνουν στερεές τροφές.
- Σημάδια τροφικής αλλεργίας μπορεί να είναι : εξανθήματα (κνησμός, ερεθισμένο δέρμα), εμετοί, πόνοι στην κοιλιά, διάρροια, καταρροή, φταρνίσματα, μπούκωμα, βήχας, δύσπνοια, ακόμη και ζάλη. Σημαντικό είναι να γίνει άμεση διερεύνηση από το γιατρό, καθώς τα παραπάνω αποτελούν συμπτώματα τόσο αλλεργιών (με κίνδυνο την αναφυλαξία) όσο και άλλων ασθενειών.
- Συνήθη ύποπτα τρόφιμα: γάλα, αυγό, ψάρι, φράουλες, ντομάτα, σοκολάτα, ξηροί καρποί κ.ά.
- Οι τροφές που περιέχουν συντηρητικά και χρωστικές πρέπει να αποφεύγονται.
- Ανάλογα την περίπτωση, μπορεί σταδιακά με τη βοήθεια του γιατρού το παιδί να αποκτήσει ανοχή στην τροφή και να φτάσει σε σημείο να την καταναλώσει άφοβα. Πιθανός όμως είναι και ο αποκλεισμός των αλλεργιογόνων τροφίμων από τη διατροφή του παιδιού.
- Τροφές που επιδεινώνουν δερματικές παθήσεις :
Κάποια τροφή μπορεί να επιδεινώνει μια δερματοπάθεια πχ. την ατοπική δερματίτιδα. Συμβουλευόμαστε το γιατρό για το αν θα πρέπει να αποφευχθεί αυτή η τροφή και για πόσο χρονικό διάστημα. Προσοχή δεν πειραματιζόμαστε όταν υπάρχει σίγουρη τροφική αλλεργία.