Παράγοντες που σχετίζονται με τη διατροφή

  • Χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου από τη διατροφή : το ασβέστιο αποτελεί δομικό στοιχείο των οστών, απαραίτητο για τη φυσιολογική ανάπτυξη των οστών αλλά και για τη διατήρηση της οστικής μάζας στα φυσιολογικά επίπεδα ανάλογα με την ηλικία και το φύλο κάθε ατόμου. Όταν υπάρχει ανεπαρκής πρόσληψη ασβεστίου μέσω της διατροφής, ο ενεργοποιεί τη διαδικασία αποδόμησης των οστών, ώστε να προμηθεύσει τα νεύρα και τους μύες με το απαραίτητο ασβέστιο για να συνεχίσουν την λειτουργία τους.
  • Ανεπάρκεια βιταμίνης D : η βιταμίνη D βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου. Όταν το σώμα δεν μπορεί να συνθέσει ικανοποιητική ποσότητα, πχ. λόγω μη έκθεσης του ατόμου στην ηλιακή ακτινοβολία, τότε δυσχεραίνεται η απορρόφηση του ασβεστίου.
  • Αυξημένη πρόσληψη αλατιού στη διατροφή : η αυξημένη πρόσληψη αλατιού οδηγεί σε αύξηση της απέκκρισης ασβεστίου από τον οργανισμό.
  • Διατροφή ελλιπής σε φρούτα και λαχανικά : εκτός από το ασβέστιο και τη βιταμίνη D, μια ισορροπημένη διατροφή περιλαμβάνει και άλλα μέταλλα, όπως το μαγνήσιο και το κάλλιο, και βιταμίνες, όπως η βιταμίνη Κ, που δρουν ευεργετικά στην υγεία των οστών.