Διάγνωση

Οι διαταραχές του ύπνου θεωρούνται από πολλούς ως μέρος της καθημερινότητας. Ωστόσο, λόγω της σημασίας του ύπνου για τη σωματική και πνευματική υγεία ενός ατόμου, είναι ουσιώδες να αναζητηθεί η αιτία που προκαλεί αυτές τις διαταραχές.

Τι μπορεί να ζητήσει ο γιατρός:

  • Ιστορικό του ύπνου – ο γιατρός μέσα από μια σειρά ερωτήσεων, θα προσπαθήσει να συγκεντρώσει όσες περισσότερες πληροφορίες χρειάζεται προκειμένου να εντοπίσει την αιτία της αϋπνίας.
  • Ημερολόγιο ύπνου – ένας συμπληρωματικός τρόπος για το γιατρό να συγκεντρώσει το ιστορικό του ύπνου είναι να ζητήσει από το άτομο να κρατήσει ένα ημερολόγιο ύπνου. Πρόκειται για την καταγραφή των συνηθειών πριν τον ύπνο, το περιβάλλον του ύπνου και άλλων παραγόντων που συχνά δρουν αρνητικά στον ύπνο. Σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να ζητηθούν πληροφορίες και από το σύζυγο/σύντροφο ή άλλο άτομο που μπορεί ίσως να δώσει επιπλέον στοιχεία για την διάρκεια και ποιότητα του ύπνου του πάσχοντα.
  • Πλήρες ιατρικό ιστορικό και επιπλέον εργαστηριακές εξετάσεις ώστε να αποκλειστούν παθολογικές καταστάσεις που μπορεί να επηρεάζουν τον ύπνο.
  • Μελέτη ύπνου – αν τα αίτια της αϋπνίας δεν είναι σαφή, ο γιατρός μπορεί να συστήσει στο άτομο μια μελέτη ύπνου. Πρόκειται για μια μη επεμβατική εξέταση σε ειδικό κέντρο μελέτης του ύπνου, όπου το άτομο κοιμάται ένα βράδυ στο εργαστήριο. Με τη βοήθεια μηχανημάτων παρακολουθείται ο κύκλος του ύπνου του ατόμου, τα επίπεδα οξυγόνου και η αναπνοή, οι κινήσεις του σώματος, και ο καρδιακός ρυθμός.