Δέσμευση λίπους ή υδατανθράκων από τις τροφές & Συμπληρώματα Διατροφής

Για όσους καταναλώνουν γεύματα πλούσια σε υδατάνθρακες και λίπη:

Χιτοζάνη (Chitosan)

Η χιτοζάνη είναι μια ουσία που παράγεται από μια χιτίνη (δηλαδή ένα σάκχαρο) που βρίσκεται σε μύκητες, αρθρόποδα και θαλάσσια ασπόνδυλα. Η χιτοζάνη που περιέχεται στα συμπληρώματα διατροφής παράγεται από τα κελύφη οστρακόδερμων όπως καβούρια και γαρίδες.

  • Υπάρχουν ενδείξεις ότι δεσμεύει το λίπος από τη διατροφή και ότι έχει θετική επίδραση στη χοληστερόλη. Ωστόσο τα αποτελέσματα από τις λίγες σχετικές μελέτες δεν τεκμηριώνουν ότι η χιτοζάνη βοηθά στην απώλεια βάρους.

Δεν πρέπει να λαμβάνεται από άτομα με αλλεργία στα θαλασσινά. Σε δόσεις 0.24 – 15 g για χρονικό διάστημα 6 μηνών έχουν αναφερθεί μετεωρισμός, δυσκοιλιότητα, ναυτία και δυσπεψία.

Συνδυασμοί και άλλα συμπλέγματα

Πολλά σύγχρονα συμπληρώματα διατροφής για το αδυνάτισμα περιέχουν συνδυασμό δύο ή και περισσότερων συστατικών, προσφέροντας αποτέλεσμα που προκύπτει από τη συνύπαρξη των συστατικών αυτών.

Επίσης, σε κάποια συμπληρώματα περιέχονται νέα μόρια ή συμπλέγματα, φυτικής συνήθως προέλευσης, που έχουν πολλαπλή δράση. Μερικά παραδείγματα:

  • Sinetrol® : μείγμα από εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ, σανγκουίνι) σε συνδυασμό με guarana. Το μείγμα έχει λιποδιαλυτικές ιδιότητες. Διεγείρει τα λιποκύτταρα στην απελευθέρωση ελεύθερων λιπαρών οξέων με σκοπό την παραγωγή ενέργειας. Επιπλέον, ενεργοποιεί τη διαδικασία της λιπόλυσης, καθώς μπλοκάρει τη δράση του ενζύμου φωσφοδιεστεράση 4, αυξάνοντας έτσι το μεταβολισμό των τριγλυκεριδίων.
  • Clavitanol™: σύμπλεγμα φυτικής προέλευσης. Περιορίζει τη δραστηριότητα των πεπτικών ενζύμων που διασπούν υδατάνθρακες, σάκχαρα και λίπη μετατρέποντάς τα σε θερμίδες. Επιπλέον, βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης του αίματος καθώς περιορίζει το αίσθημα της πείνας.
  • Policaptil Gel Retard®: σύμπλεγμα από πολυσακχαριδικά μόρια. Σχηματίζει μια παχύρρευστη γέλη στο έντερο, μειώνοντας την ποσότητα και τον ρυθμό της απορρόφησης των υδατανθράκων και τη συσσώρευση του λίπους.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

  • Τα συμπληρώματα διατροφής δεν αντικαθιστούν την ισορροπημένη και σωστή διατροφή, παράγοντα κρίσιμο και απαραίτητο για τη διαχείριση του σωματικού βάρους.
  • Ρωτήστε το φαρμακοποιό σας για την επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος για εσάς. Είναι σημαντικό να γίνεται σωστή χρήση και να ακολουθείται η σωστή δοσολογία.
  • Μην κάνετε υπερβολές! Χρησιμοποιήστε το συμπλήρωμα για το σωστό χρονικό διάστημα.
  • Σταματήστε τη χρήση αν δεν αισθάνεστε καλά. Αναφέρετε παρενέργειες ή άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες.
  • Σε κάθε περίπτωση, αν δεν δείτε τα αποτελέσματα που περιμένατε, προτιμήστε να επισκεφθείτε ένα διατροφολόγο ώστε μαζί να θέσετε ένα εφικτό αλλά αποτελεσματικό πλάνο διατροφής.
  • Θυμηθείτε! Η σωματική άσκηση βοηθά στο να επιτευχθεί γρηγορότερα ο στόχος σας!