Ασβέστιο

Το ασβέστιο είναι ένα μέταλλο που αποτελεί το βασικό δομικό στοιχείο των οστών ( περίπου το 99% του ασβεστίου βρίσκεται στα οστά). Είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των οστών, την επίτευξη της κορυφαίας οστικής μάζας και τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας στην ενήλικη ζωή. Επιπλέον, έχει σημαντικό ρόλο και σε άλλες λειτουργίες του οργανισμού όπως η πήξη του αίματος, η μεταβίβαση νευρικών ερεθισμάτων και η μυϊκή σύσπαση.
Όταν η πρόσληψη ασβεστίου δεν είναι επαρκής, τότε ο οργανισμός θα αρχίσει να χρησιμοποιεί το ασβέστιο που είναι αποθηκευμένο στα οστά κάνοντάς τα πιο εύθραυστα.

Πηγές ασβεστίου

Οι πηγές ασβεστίου είναι τόσο ζωικής όσο και φυτικής προέλευσης. Ζωικής προέλευσης είναι το γάλα, τα γαλακτοκομικά, και τα ψάρια που τρώγονται με τα κόκκαλα. Φυτικής προέλευσης είναι ορισμένα φρούτα – λαχανικά, καρποί -όσπρια, και τα μεταλλικά νερά.

Γάλα/ Γαλακτοκομικά

 • Αποτελούν την κύρια πηγή ασβεστίου
 • Περιέχουν μεγάλες ποσότητες ασβεστίου και τυπικά η καθημερινή κατανάλωσή τους, εξασφαλίζει το απαιτούμενο ασβέστιο από τον οργανισμό.
 • Δεν περιέχουν ανασταλτικούς παράγοντες ως προς την απορρόφηση του ασβεστίου όπως άλλες τροφές πχ. φυτικές ίνες.
 • Τα άτομα που έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης συνίσταται να καταναλώνουν γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά. Το ότι είναι χαμηλά σε λιπαρά δε σημαίνει ότι περιέχουν και μικρότερες ποσότητες ασβεστίου.
 • Τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη δυσκολεύονται να καταναλώσουν γαλακτοκομικά προϊόντα. Ωστόσο, η κατανάλωση εξαρτάται από το επίπεδο ανοχής του ατόμου.
  • Αν, για παράδειγμα, ένα άτομο έχει μέτρια ανοχή στη λακτόζη, τότε, μικρές ποσότητες γαλακτοκομικών μπορούν να γίνουν καλά ανεκτές, αν καταναλώνονται μαζί με φαγητό.
 • Όταν υπάρχουν έντονα συμπτώματα, ακόμη και με ελάχιστες ποσότητες, τότε ένα άτομο μπορεί να καταναλώσει τροφές απαλλαγμένες από τη λακτόζη.
 • Υπάρχουν στο εμπόριο προϊόντα εμπλουτισμένα με ασβέστιο πχ. γάλα, γάλα σόγιας και αμυγδάλου, χυμοί, δημητριακά, ψωμί, μερικά σνακ, εμφιαλωμένο νερό. Οι ετικέτες πάνω στα προϊόντα αναγράφουν τις ποσότητες του ασβεστίου που περιλαμβάνονται.

Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη Ασβεστίου

Οι ημερήσιες ανάγκες σε ασβέστιο ποικίλλουν ανάλογα με το φύλο και την ηλικία. Οι συστάσεις καθορίζονται ανάλογα τις ανάγκες του κάθε ατόμου!
Σύμφωνα με τις διεθνείς επιστημονικές οδηγίες :

 • Ενήλικες κάτω των 50 ετών χρειάζονται καθημερινά στη διατροφή τους 1000mg ασβεστίου
 • Παιδιά, έφηβοι, γυναίκες έγκυες ή θηλάζουσες και ενήλικες άνω των 50 ετών χρειάζονται καθημερινά 1200 -1500 mg ασβεστίου.

Συμπληρώματα ασβεστίου

Η λήψη και η δοσολογία των συμπληρωμάτων ασβεστίου εξαρτάται από τις ποσότητες που απορροφώνται με τις τροφές. Ρωτήστε το γιατρό και το φαρμακοποιό σας για τη σωστή χρήση των συμπληρωμάτων ασβεστίου.