Άλλες δερματίτιδες και κνίδωση

Πολλά μωρά εμφανίζουν ερεθισμούς και αθώα εξανθήματα που συνήθως εξαφανίζονται χωρίς θεραπεία. Μπορεί να προκύπτουν αμέσως μετά τη γέννηση αλλά μπορεί να οφείλονται και σε άλλους παράγοντες όπως πχ. η ζέστη, το κρύο ή το βαρύ ντύσιμο του μωρού.

Σε άλλες περιπτώσεις, τα εξανθήματα είναι αποτέλεσμα αντίδρασης του οργανισμού σε κάποιο αλλεργιογόνο παράγοντα ή στην παρατεταμένη και επαναλαμβανόμενη έκθεση του δέρματος σε κάποιο ερεθιστικό παράγοντα. Συνήθως τα εξανθήματα είναι ερυθρά, με φυσαλίδες ή σπυράκια και κνησμό.

  • Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η δερματίτιδα σε σαπούνια, απορρυπαντικά και προϊόντα περιποίησης, στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, σε τροφές, σε φάρμακα, σε αλλεργιογόνα (πχ. γύρη, σκόνη), σε τσιμπήματα, ακόμα και στις εκκρίσεις του οργανισμού όπως το σάλιο ( πχ. εξάνθημα γύρω από την πιπίλα).

Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι σημαντικό να γίνει διερεύνηση από τον παιδίατρο (κυρίως αν τα συμπτώματα τείνουν να χρονίσουν ) και να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία.

  • Συνηθίζεται η αποφυγή του παράγοντα που προκαλεί την αντίδραση ( αν αυτός έχει εντοπιστεί).
  • Επιπλέον, χορηγούνται αντιισταμινικά φάρμακα ( για να υποχωρήσουν τα συμπτώματα της αλλεργικής αντίδρασης και του κνησμού αλλά και για να βοηθήσουν στον ύπνο).
  • Κατά περίπτωση, η χρήση κορτιζονούχων σκευασμάτων μπορεί να κριθεί αναγκαία από το γιατρό ( τοπική ή ακόμη και από το στόμα).
  • Τέλος, φροντίζουμε το ερεθισμένο δέρμα του παιδιού με ενυδατικά καταπραϋντικά προϊόντα.

Προσοχή σε πιθανή αναφυλακτική αντίδραση! Αναγνωρίζουμε τα σημάδια και ακολουθούμε τις οδηγίες του γιατρού!