ΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Με τον όρο δερματίτιδα αναφερόμαστε σε μια ομάδα παθήσεων όπου το δέρμα παρουσιάζει φλεγμονή. Τα αίτια της δερματίτιδας ποικίλλουν κατά περίπτωση, όμως στις περισσότερες περιπτώσεις εκδηλώνεται με ερεθισμό, οίδημα και κνησμό στην επιδερμίδα, με το δέρμα να εμφανίζει φουσκάλες με υγρό ή εξανθήματα που μπορεί να αποκτούν μια ξηρή κρούστα στην επιφάνειά τους ή να απολεπίζονται.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Προσβάλλοντας 1 τους 5 ανθρώπους κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής τους, η δερματίτιδα είναι από τις συχνότερες μορφές δερματοπαθειών.

Μπορεί να είναι εντοπισμένη (πχ. δερματίτιδα εξ’ επαφής) ή γενικευμένη (πχ. ατοπική δερματίτιδα), οξεία ή χρόνια.

Η οξεία δερματίτιδα χαρακτηρίζεται από τη σύντομη εμφάνιση ερυθρού εξανθήματος που μπορεί να είναι πρησμένο και με φουσκάλες. Αντίθετα, στη χρόνια δερματίτιδα, η προσβεβλημένη περιοχή του δέρματος είναι διαρκώς ερεθισμένη. Συχνά είναι πιο σκουρόχρωμη από το υπόλοιπο δέρμα, και λόγω του συνεχούς κνησμού το δέρμα γίνεται πιο τραχύ.

Υπάρχουν διάφορες παθήσεις, αλλεργίες, ερεθιστικές ουσίες, και γενετικοί παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν διάφορους τύπους δερματίτιδας.

Οι δερματίτιδες διακρίνονται σε εξωγενούς αιτιολογίας (δερματίτιδα
εξ’ επαφής), ενδογενούς αιτιολογίας (πχ. ατοπική δερματίτιδα, σμηγματορροϊκή δερματίτιδα) αλλά και αγνώστου αιτιολογίας.
Κάθε τύπος δερματίτιδας μπορεί να εκδηλωθεί διαφορετικά και μπορεί να τείνει να εμφανίζεται σε διαφορετικά μέρη του σώματος.

TETS LEFT

TEST RIGHT