Στην ιατρική ορολογία, η παραγωγική κατάληξη “-ίτιδα” (-ίτις), από την εποχή του Ιπποκράτη και μέχρι τις μέρες μας, χρησιμοποιείται για να εκφράσει τη φλεγμονή κάποιας ανατομικής δομής. Έτσι, για παράδειγμα έχουμε επιπεφυκίτιδα, λαρυγγίτιδα, αρθρίτιδα και δεκάδες ακόμη παθήσεις.

Όμως, μία από τις πιο ενοχλητικές και επώδυνες φλεγμονές είναι αυτή της στοματίτιδας, καθώς οι πάσχοντες υποφέρουν σε σημείο που αδυνατούν να φάνε οποιαδήποτε τροφή και κάποιες φορές δυσκολεύονται ακόμη και να μιλήσουν. Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί κάποιες πληροφορίες για τη στοματίτιδα και πώς αντιμετωπίζεται.

 

Τι είναι η στοματίτιδα

Η στοματίτιδα είναι μία αρκετά συνηθισμένη ασθένεια που προκαλείται από στοματική μόλυνση του βλεννογόνου εξαιτίας βακτηριδίων, ιών ή μυκήτων. Μπορεί επίσης να προκληθεί από μικροτραυματισμούς που προκαλούν μηχανικό έλκος καθώς και από αλλεργίες.

 

Συμπτώματα

Κλινικές ενδείξεις της στοματίτιδας είναι οι παρακάτω:

  • Έλκη (πληγές) εξαιρετικά επώδυνα, που εντοπίζονται στο εσωτερικό των χειλιών, στο εσωτερικό των μάγουλων ή στη γλώσσα
  • Κοκκίνισμα
  • Αίσθηση καψίματος
  • Ερυθροπλασία (κοκκίνισμα).

 

Τύποι στοματίτιδας

Οι πιο συνηθισμένες μορφές στοματίτιδας είναι:

  • Αφθώδης στοματίτιδα
  • Γωνιακή στοματίτιδα
  • Ερπητική στοματίτιδα
  • Μυκητιασική στοματίτιδα
  • Στοματίτιδα ως επιπλοκή χημειοθεραπειών.

Ας τις γνωρίσουμε πιο προσεκτικά.

 

Αφθώδης στοματίτιδα

Συχνά υποτροπιάζουσα κατάσταση που εμφανίζεται με ανοιχτές πληγές στις άκρες της γλώσσας και τον βλεννογόνο του στόματος. Χαρακτηρίζεται από πολύ έντονο πόνο κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων ημερών που αρχίζει συνήθως να υποχωρεί μετά την τέταρτη ημέρα. Μπορεί να διαρκέσει έως και δύο εβδομάδες.

Η αιτιολογία της αφθώδους στοματίτιδας είναι άγνωστη ενώ δεν υπάρχει φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπισή της. Τζελ ή διαλύματα μπορούν να εφαρμοστούν πριν το φαγητό για να απαλύνουν τον πόνο του πάσχοντος. Συνιστάται να αποφεύγονται αλμυρά, ξινά και οτιδήποτε μπορεί να ερεθίσει τα έλκη.

 

Γωνιακή στοματίτιδα

Όπως λέει και η λέξη, εντοπίζεται στις γωνίες των χειλιών, στη μία ή και τις δύο πλευρές. Εκδηλώνεται ως ένα μικρό σκίσιμο που μπορεί να εξελιχθεί σε έλκος και αιμορραγία και συνδυάζεται με πόνο ή τσούξιμο όταν ο ασθενής ανοίγει το στόμα του. Μπορεί να οφείλεται σε διατροφική ανεπάρκεια, κακή εφαρμογή οδοντοστοιχίας, ψυχρό περιβάλλον κλπ.

Η αντιμετώπιση της γωνιακής στοματίτιδας, εάν οφείλεται σε διατροφική ανεπάρκεια γίνεται με τη χορήγηση της ουσίας που βρίσκεται σε έλλειψη, όπως, πχ, βιταμίνη Β12 ή σίδηρος. Είναι πολύ σημαντικό για τον πάσχοντα να μην γλύφει τα ξεραμένα χείλη, καθώς επιδεινώνει το πρόβλημα.

 

Ερπητική στοματίτιδα

Πρόκειται για φλεγμονή της στοματικής κοιλότητας που οφείλεται στον ιό του έρπητα και έχει δύο τύπους λοίμωξης: την πρωτογενή και τη δευτερογενή ερπητική στοματίτιδα. Η πρωτογενής στοματίτιδα εμφανίζεται στην πιο τρυφερή ηλικία (1 έως 3 έτη) αλλά δυστυχώς με επώδυνα συμπτώματα που προκαλούν δυσκολία στη διατροφή του παιδιού.

Στη συνέχεια της ζωής, όταν παρουσιαστούν συνθήκες καταπόνησης του οργανισμού, μπορεί να εμφανιστεί δευτερογενής στοματίτιδα, με συνήθως ηπιότερα συμπτώματα. Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν έως και 2 εβδομάδες, ενώ δεν υπάρχει ειδική αγωγή. Συστήνεται πάντως η χορήγηση βιταμινών C και B για τόνωση του ανοσοποιητικού καθώς και η λήψη μαλακών και υγρών τροφών.

 

Μυκητιασική στοματίτιδα

Προκαλείται από τον μύκητα Candida albicans και εμφανίζεται με λευκά στίγματα ή πλάκες στη γλώσσα, τον ουρανίσκο και την εσωτερική πλευρά των μάγουλων. Οι πλάκες μπορεί να αποκολληθούν κατά τη διάρκεια γευμάτων ή του βουρτσίσματος των δοντιών, ενώ κάποιες φορές η πάθηση συνοδεύεται από απώλεια γεύσης ή δυσάρεστη αίσθηση στο στόμα.

Κυριότερες αιτίες που προκαλούν έντονο πολλαπλασιασμό του Candida (που σε κανονικές συνθήκες αποτελεί μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας του στόματος) είναι η λήψη ευρέος φάσματος αντιβιοτικών και η χρήση εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών. Η μυκητιασική στοματίτιδα αντιμετωπίζεται με τοπικά αντιμυκητιασικά φάρμακα σε αλοιφές ή σταγόνες. Η κατανάλωση γιαουρτιού βοηθά.

 

Στοματίτιδα ως επιπλοκή χημειοθεραπείας

Τέλος, η στοματίτιδα είναι μία από τις συχνότερες παρενέργειες χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας. Εμφανίζεται ως φλεγμονώδης αντίδραση των βλεννογόνων της στοματικής κοιλότητας, είναι όμως μία βραχυπρόθεσμη κατάσταση που θεραπεύεται συνήθως τελείως μέσα σε 2 έως 4 εβδομάδες.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!