Απολύμανση. Υπήρχε πριν τον κορωνοϊό και θα συνεχίσει να υπάρχει μετά από αυτόν. Ωστόσο, από την αρχή της πανδημίας, η απολύμανση έχει καταλάβει περίοπτη θέση στη ζωή μας – και απολύτως δικαιολογημένα. Όλοι ξέρουμε τη σημασία της, κάποιες φορές όμως ξεχνάμε τη ρουτίνα της.

Για αυτό, δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί τις “δέκα εντολές” της απολύμανσης με τα 10 αντικείμενα που πρέπει να απολυμαίνουμε σε καθημερινή βάση, εντός και εκτός του σπιτιού. Κρατήστε σημειώσεις!

 

Καθαριότητα VS απολύμανση

Πρώτα από όλα, θα θέλαμε να επισημάνουμε τη διαφορά της καθαριότητας από την απολύμανση. Όταν καθαρίζουμε κάτι, απλώς αφαιρούμε όλα τα ορατά ίχνη σκόνης ή βρωμιάς, όπως περίπου κάνουμε όταν σκουπίζουμε τα ξύλινα ράφια της βιβλιοθήκης μας με ένα πανί και ένα βερνίκι επίπλων.

Όταν απολυμαίνουμε ένα αντικείμενο, ο στόχος μας είναι να σκοτώσουμε τα μικρόβια που μπορεί να ζουν μέσα σε αυτό ή πάνω σε αυτό, χρησιμοποιώντας θερμότητα, φως, χημικά ή άλλα μέσα. Το τρίψιμο της μπανιέρας ή της λεκάνης τουαλέτας με καθαριστικό μπάνιου είναι ένα καλό παράδειγμα απολύμανσης.

 

Γιατί είναι σημαντική αυτή η διάκριση;

Θα σας δώσουμε ένα παράδειγμα. Εάν, μετά την εργασία σας στον κήπο, οι λαστιχένιες γαλότσες σας είναι λασπωμένες, μπορείτε να τις ψεκάσετε με το λάστιχο και στη συνέχεια να τις αφήσετε να στεγνώσουν στη βεράντα. Όμως, ενώ μπορεί να φαίνονται καθαρές, δεν σημαίνει ότι είναι και απολυμασμένες, χωρίς μικρόβια.

 

Κορωνοϊός. 10 αντικείμενα προς απολύμανση.

Δείτε τη λίστα μας που ακολουθεί. Σημειώνουμε ότι η απολύμανση των παρακάτω αντικειμένων είναι μία εξαιρετική συνήθεια που μπορείτε να καθιερώσετε και πέραν του Covid.

 

Κινητό

Δεν μπορείτε χωρίς αυτό. Όμως το αγγίζετε δεκάδες φορές την ημέρα ή το κρατάτε για πολλές ώρες. Επιπλέον, το αφήνετε να “ξεκουράζεται” σε διάφορες άγνωστες επιφάνειες γραφείων, εστιατορίων, κλπ. Το νούμερο 1 αντικείμενο προς απολύμανση.

 

Γυαλιά

Τα γυαλιά σας είναι ό,τι πιο κοντινό υπάρχει στην επικίνδυνη για μετάδοση κορωνοϊού περιοχή της μύτης σας. Απολυμάνετέ τα και σκουπίστε με πανάκι καθημερινά. Μην ξεχνάτε τα γυαλιά ηλίου.

 

Κλειδιά

Κλειδώστε τα μικρόβια έξω από την κλειδοθήκη σας. Πολλές φορές, ξεχνάμε την απολύμανση των κλειδιών μας, πετώντας τα όπου βρούμε (και εκνευρίζοντας τους άλλους ρωτώντας “πού είναι τα κλειδιά μου;”). Απολυμαίνοντάς τα, θα θυμόμαστε και πού τα βάζουμε. Διπλό καλό!

 

Τιμόνι

Φαίνεται αθώο, όμως είναι το πρώτο αντικείμενο που ακουμπάτε, όταν γυρίζετε σπίτι από οπουδήποτε: γραφείο, café, εστιατόριο, mall κλπ. Απολυμάνετέ το. Με την ευκαιρία, απολυμάνετε και τον λεβιέ ταχυτήτων.

 

Διακόπτες φώτων

Τους αγγίζουμε αρκετές φορές την ημέρα, αλλά τους απολυμαίνουμε σπάνια – ίσως γιατί φαίνονται “ακίνδυνοι” με το λευκό τους χρώμα. Όμως τα μικρόβια δεν ξεχωρίζουν χρώματα. Απολυμάνετε όλους τους διακόπτες του σπιτιού.

 

Ποντίκι και πληκτρολόγιο

Αν και είναι 2 αντικείμενα, τα “σετάρουμε” σε ένα για ευκολία. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο πληκτρολόγιο, που με τα μικροσκοπικά χωρίσματα ανάμεσα στα πλήκτρα και τον χώρο κάτω από αυτά, μπορεί να γίνει “παράδεισος” μικροβίων.

 

Τηλεχειριστήρια

Προσέξτε τον πληθυντικό αριθμό. Σπάνια είναι ένα! Απολυμάνετε αυτό για την τηλεόραση και το άλλο για τη συνδρομητική τηλεόραση και το τρίτο για το air condition και οποιοδήποτε άλλο τηλεκοντρόλ υπάρχει.

 

Κουμπί στο καζανάκι

Η υγιεινή του μπάνιου έτσι κι αλλιώς απαιτεί καθαριότητα. Δώστε όμως ιδιαίτερη προσοχή στο κουμπί στο καζανάκι που πατιέται συχνά, από πολλά χέρια. Καθημερινή απολύμανση.

 

Πόμολα

Κομψά και γυαλιστερά – είναι δυνατόν να κρύβουν κινδύνους; Όμως, τα μικρόβια δεν ενδιαφέρονται για το design. Πέρα από τα πόμολα, μην αμελείτε το χερούλι του ψυγείου.

 

Βρύσες

Όλες οι βρύσες. Και του νεροχύτη της κουζίνας και του νιπτήρα στο μπάνιο και όποια άλλη είναι σε συχνή, καθημερινή χρήση.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!