Τι είναι η ηλιακή κηλίδα

 

Οι ηλιακές κηλίδες είναι καλοήθεις χρωματικές αλλοιώσεις του δέρματος που οφείλονται στο σύγχρονο τρόπο ζωής και κυρίως στη χρόνια έκθεση στη υπεριώδη ακτινοβολία.

Οι αλλοιώσεις αυτές προκύπτουν αρχικά από τον πολλαπλασιασμό των μελανοκυττάρων της επιδερμίδας. Σε συνδυασμό με την υπεριώδη ακτινοβολία, επιταχύνεται η παραγωγή της μελανίνης και αυξάνεται η ποσότητα που μετακινείται προς τα κερατινοκύτταρα, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται αυτές οι δυσχρωμίες.

Η μόνη πρόληψη ενάντια στις ηλιακές κηλίδες είναι η προστασία από τον ήλιο και την υπεριώδη ακτινοβολία. Ενημερώνουμε το δερματολόγο αν παρατηρήσουμε αλλαγές στις κηλίδες. Οι ηλιακές κηλίδες μπορούν να εξελιχθούν σε καλοήθεις υπερκερατώσεις, ωστόσο σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνεται διερεύνηση από το δερματολόγο.

 

Κλινική εικόνα

 

Οι ηλιακές κηλίδες μπορούν να εμφανιστούν σε όλους τους ανθρώπους, ανεξαιρέτως φύλου και ηλικίας. Ωστόσο παρουσιάζονται πιο συχνά σε άτομα:

  • με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα
  • με ιστορικό συχνής και πολύωρης ηλιοθεραπείας ή ιστορικό ηλιακών εγκαυμάτων
  • που κάνουν συχνά τεχνητό μαύρισμα

Συνήθως εκδηλώνονται ως επίπεδα, στρογγυλά ή ωοειδή στίγματα με γκρι, καφέ ή μαύρη απόχρωση. Ποικίλλουν σε μέγεθος, από φακίδα ως κηλίδα με διάμετρο μεγαλύτερη του εκατοστού, και συχνά εμφανίζονται σε ομάδες με αποτέλεσμα να καταλαμβάνουν μεγαλύτερη έκταση και να φαίνονται πιο έντονες.

Εμφανίζονται στα σημεία εκείνα του δέρματος που εκτίθενται συνεχώς στην υπεριώδη ακτινοβολία πχ. πρόσωπο, ώμους, άνω μέρος του κορμού, βραχίονες, παλάμες, άνω μέρη των πελμάτων.

Οι ηλιακές κηλίδες δεν υποχωρούν από μόνες τους και δεν αλλάζουν απόχρωση με την έκθεσή τους στον ήλιο. Τείνουν να πολλαπλασιάζονται με την ηλικία, για αυτό και συχνά αναφέρονται και ως γεροντικές φακές. Ωστόσο, αυτό προκύπτει από τη χρόνια έκθεση του δέρματος στην υπεριώδη ακτινοβολία και όχι λόγω της οργανικής γήρανσης του ατόμου.

Είναι γενικά ακίνδυνες και αντιμετωπίζονται εύκολα. Κατά συνέπεια αποτελούν περισσότερο αισθητικό πρόβλημα.