Για όσους από εμάς είμαστε ιδιαίτερα νέοι, η σχέση μας με τα άτομα της τρίτης ηλικίας σημαίνει, ως επί το πλείστον, τους αγαπημένους μας παππούδες και γιαγιάδες. Αν είμαστε πάλι κάπως μεγαλύτεροι, είναι οι ίδιοι μας οι γονείς πλέον που “ξαποσταίνουν” στα όμορφα χρόνια της τρίτης ηλικίας.

Όποια και εάν είναι όμως η περίσταση, όλες οι εμπειρίες και αναμνήσεις μας από τα αγαπημένα μας άτομα κάποιας ηλικίας είναι ιδιαίτερες και γλυκές, με τη φροντίδα να είναι πάντα το κυρίαρχο στοιχείο. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα μαγειρευτά της γιαγιάς ή της μαμάς! Ή τον αγαπημένο μας παππού που μας δίδαξε, μεταξύ άλλων, πώς να δένουμε τα κορδόνια μας;

Η φροντίδα που μας έδωσαν και μας δίνουν είναι κάτι που θέλουμε να ανταποδώσουμε. Για αυτό, δείτε στο σημερινό μας άρθρο κάποια σημαντικά στοιχεία για το ανοσοποιητικό σύστημα στην τρίτη ηλικία και διαδώστε τα στα αγαπημένα σας πρόσωπα. Εάν μάλιστα είστε ήδη μέλη της τρίτης ηλικίας, τότε αυτό το άρθρο είναι αποκλειστικά για εσάς. Διαβάστε το!

 

Καθώς τα χρόνια περνούν…

Όλοι ξέρουμε την αρχαία ελληνική έκφραση “ου γαρ έρχεται μόνον”! Η πλήρης φράση είναι φυσικά “δεινόν το γήρας, ου γαρ έρχεται μόνον”. Και αυτό που τόσο καλά συνόψισαν οι πρόγονοί μας σε μία φράση είναι και η πραγματικότητα, όσον αφορά το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Ας πάρουμε για παράδειγμα την αντίδραση των ηλικιωμένων στα εμβόλια, όπου η μείωση της ανοσοαπόκρισης έχει αναλυθεί εντατικά από την επιστημονική κοινότητα. Μελέτες έχουν δείξει ότι για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών το εμβόλιο της γρίπης είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικό σε σύγκριση με τα υγιή παιδιά (όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι οι ηλικιωμένοι πρέπει να αποφεύγουν το εμβόλιο, το αντίθετο μάλιστα)!

Είναι επίσης πραγματικότητα ότι όλες οι ασθένειες του αναπνευστικού και τα αυτοάνοσα νοσήματα οξύνονται με την πάροδο του χρόνου. Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά αρκετοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι αυτός ο αυξημένος κίνδυνος συσχετίζεται με τη μείωση των σημαντικών για το ανοσοποιητικό σύστημα Τ-λεμφοκυττάρων που παράγονται στον θύμο αδένα.

 

Ποτέ δεν είναι αργά για καλύτερο ανοσοποιητικό!

Η μείωση της ικανότητας του ανοσοποιητικού συστήματος είναι σαν τα γκρίζα μαλλιά: εμφανίζονται σε διαφορετική ηλικία για τον καθένα μας. Είναι αλήθεια ότι κάποιοι γερνούν πιο υγιεινά ενώ κάποιοι άλλοι από εμάς θα παρουσιάσουν προβλήματα νωρίτερα.

Όμως υπάρχουν κάποια πράγματα που κάθε άνθρωπος της τρίτης ηλικίας μπορεί και πρέπει να ακολουθεί για να απολαύσει ένα καλύτερο ανοσοποιητικό μέχρι τα βαθιά γεράματα. Εάν ανήκετε λοιπόν στην τρίτη ηλικία διαβάστε παρακάτω και… κρατήστε σημειώσεις!

 

Ναι στα εμβόλια

Το είπαμε και παραπάνω και το επαναλαμβάνουμε προς αποφυγήν κάθε παρεξήγησης. Αν και τα εμβόλια στην τρίτη ηλικία δεν είναι, συγκριτικά, όσο αποτελεσματικά είναι στα παιδιά, είναι παραπάνω από απαραίτητα για τους ηλικιωμένους. Τα εμβόλια της γρίπης και της πνευμονίας κυριολεκτικά σώζουν ζωές. Μην τα παραλείπετε ποτέ!

 

Ακολουθήστε τις συμβουλές του γιατρού σας

Εάν ανήκετε στην τρίτη ηλικία, είναι πιθανό να έχετε εμφανίσει κάποια προβλήματα υγείας όπως διαβήτη ή αρθρίτιδα. Ακολουθήστε κατά γράμμα τις συμβουλές του γιατρού σας. Κρατώντας ασθένειες όπως ο διαβήτης υπό έλεγχο, μειώνετε το βάρος που πρέπει να επωμιστεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

 

Κοιμηθείτε καλύτερα

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι ο λίγος ή ο χαμηλής ποιότητας ύπνος μειώνουν την ανοσοαπόκριση ακόμη και στα νεαρά, υγιή άτομα. Προσπαθήστε να κοιμάστε 7 ώρες τουλάχιστον κάθε νύχτα και δείτε τον γιατρό σας εάν έχετε πρόβλημα ύπνου.

 

Μειώστε το άγχος

Με την πάροδο του χρόνου, το στρες φθείρει “ύπουλα” το ανοσοποιητικό σας. Όταν ανησυχείτε συνεχώς για κάτι, πχ για τα παιδιά ή τα εγγόνια σας, θα πληρώσετε κάποια στιγμή το τίμημα στο ανοσοποιητικό σας.

 

Αποφύγετε τους αρρώστους

Όσο μεγαλώνετε σε ηλικία, η αλήθεια είναι, ότι δυστυχώς, πρέπει να προσέχετε την έκθεσή σας σε μικρόβια και βακτήρια, καθώς το πιθανότερα είναι να αρρωστήσετε και εσείς. Προσπαθήστε να μην είστε πολύ κοντά σε άτομα που έχουν κοινό κρυολόγημα ή γρίπη και πλένετε τα χέρια σας συχνότερα από ότι συνηθίζατε.

 

Τρώτε με όρεξη!

Οι ηλικιωμένοι τείνουν να τρώνε λιγότερο και συχνά έχουν λιγότερη ποικιλία στη διατροφή τους. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες βασικές βιταμίνες ή ιχνοστοιχεία μπορούν να λείπουν από τη διατροφή τους, κάτι που έχει επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό. Αν παρατηρείτε ότι δεν τρώτε όπως παλιά, συζητήστε με έναν έμπειρο στη γηριατρική διατροφή ιατρό. Τέλος, είναι πιθανόν να ωφεληθείτε από κάποια συγκεκριμένα συμπληρώματα διατροφής.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ.