Το φθινόπωρο έχει έρθει εδώ και καιρό και μαζί του έχουν έρθει και τα πρώτα κρυολογήματα. Μαζί όμως με τα κρυολογήματα έχουν έρθει και οι μύθοι, οι δοξασίες, οι προκαταλήψεις και οι παρερμηνείες γύρω από την πιο συνηθισμένη πάθηση του χειμώνα.

Άραγε, κρυολογούμε επειδή κάνει κρύο;  Εάν βγούμε έξω με βρεγμένα μαλλιά, θα “την αρπάξουμε”; Η κοτόσουπα πραγματικά βοηθάει να ξεπεράσουμε το κρυολόγημα; Διαβάστε στο άρθρο που ακολουθεί όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για το κοινό κρυολόγημα και πώς θα το αντιμετωπίσετε!

 

Συμπτώματα

Ας ξεκινήσουμε από τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος:

  • Καταρροή
  • Ρινική συμφόρηση
  • Πονόλαιμος
  • Δέκατα
  • Μυαλγίες

Πολλά από τα συμπτώματα του κρυολογήματος μοιάζουν με αυτά της, πολύ σοβαρότερης, γρίπης. Για αυτό, πρέπει να είμαστε πάντοτε προσεκτικοί και σε περίπτωση που η ίωση και ο πυρετός επιμένουν για περισσότερες από 5 ημέρες να επισκεπτόμαστε τον γιατρό μας. Ας σημειώσουμε όμως ότι η γρίπη έχει αιφνίδια έναρξη συμπτωμάτων σε αντίθεση με το κοινό κρυολόγημα όπου όλα εκδηλώνονται σταδιακά (για αυτό άλλωστε λέμε “με περιτριγυρίζει κρύωμα”).

 

Οι πιο συχνές ερωτήσεις για το κοινό κρυολόγημα!

Μαζέψαμε τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που πιθανόν να έχετε για το κοινό κρυολόγημα και σας δίνουμε παρακάτω τις απαντήσεις τους.

 

Πού είναι το εμβόλιο, οέο;

Δεν υπάρχει εμβόλιο. Καθώς το κοινό κρυολόγημα μπορεί να προκληθεί από περισσότερους από 250 διαφορετικούς ιούς, είναι απλά αδύνατον να φτιαχτεί ένα εμβόλιο για όλους. Ακόμη, οι επιστήμονες, και ορθά, έχουν θέσει προτεραιότητα στην παραγωγή εμβολίων για πιο σοβαρές ασθένειες από το κοινό κρυολόγημα, το οποίο είναι μεν ενοχλητικό, αλλά πολύ σπάνια έχει επιπλοκές.

 

Μήπως δεν έχω κρυολόγημα, αλλά αλλεργία;

Αν τρέχει η μύτη, αλλά δεν “γράφει” το θερμόμετρο δέκατα, είναι πολύ πιθανόν να έχετε αλλεργία. Παρ’ όλα αυτά, σημειώνουμε ότι τα άτομα με αλλεργίες ή άσθμα είναι πιο επιρρεπή στο κοινό κρυολόγημα.

 

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσω το κρυολόγημα;

Πίνετε πάντα πολλά υγρά για να κρατήσετε το σώμα σας ενυδατωμένο. Η κοτόσουπα βοηθάει (και ο ατμός της βοηθά στη ρινική συμφόρηση)! Αποσυμφορητικά για τη μύτη, παστίλιες για το λαιμό και αποχρεμπτικά σε περίπτωση παραγωγικού βήχα, ναι. Αντιβίωση ποτέ.

 

Εχινάκεια, βιταμίνη C βοηθούν;

Μελέτες έχουν δείξει ότι η εχινάκεια και η βιταμίνη C μπορούν να μειώσουν τη διάρκεια του κρυολογήματός σας αν και δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το προλαμβάνουν. Αυτό που χρειάζεστε, περισσότερο από όλα, είναι ένα δυνατό ανοσοποιητικό! Σκούρες πράσινες τροφές (πχ σπανάκι) και τρόφιμα πλούσια σε Ωμέγα 3 βοηθούν.

 

Να πάρω αντιβίωση;

Τα αντιβιοτικά καταπολεμούν τα βακτήρια, όμως το κοινό σας κρυολόγημα έχει προκληθεί από ιό. Οπότε η απάντηση είναι “όχι”. Εξαιρέσεις γίνονται μόνο σε περιπτώσεις όπου μπορεί να παρουσιαστεί μόλυνση, πχ στο αυτί, μετά από ένα κρύωμα και παρουσιαστεί ανάγκη αντιβίωσης. Εννοείται με συνταγή, μόνο από τον γιατρό σας.

 

Να κάτσω σπίτι ή να πάω γραφείο;

Σπίτι! Τις πρώτες μέρες, τα σταγονίδια από τον βήχα και το φτέρνισμά σας είναι πολύ επικίνδυνα για τους συναδέλφους σας (και αντιαισθητικά!), οπότε είναι καλύτερο να μείνετε σπίτι. Ξεκουραστείτε, διαβάστε, δείτε Netflix. Το κρυολόγημα έχει και τα καλά του.

 

Υπάρχει πρόληψη;

Κάτι που συνιστούν όλοι οι ειδικοί είναι το συχνό και σωστό πλύσιμο των χεριών. Και σωστό πλύσιμο, δεν σημαίνει απλά ένα… ράντισμα αλλά εντατικό τρίψιμο με σαπούνι και ζεστό νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Καλό είναι ακόμη να μην αγγίζουμε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα μας, να αποφεύγουμε χώρους όπου συνωστίζονται πλήθη και να καθαρίζουμε συχνά πληκτρολόγια και τηλέφωνα.

 

Μπορώ να κολλήσω κρυολόγημα από τον κρύο αέρα;

Αυτός είναι ένας από τους πιο επίμονους μύθους στην ιστορία του κρυολογήματος! Δεν είναι αλήθεια, όπως αποδεικνύεται από τους κατοίκους των τροπικών περιοχών, όπου παρά τη μόνιμη ζέστη, κρυολογούν επίσης. Ο συνωστισμός πολλών ανθρώπων σε κλειστό χώρο, σε αντίθεση με το καλοκαίρι είναι ο βασικός λόγος που κρυολογούμε περισσότερο το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

 

Γιατί το παιδί μου είναι μονίμως κρυωμένο!

Γιατί συγχρωτίζεται με άλλα παιδιά που είναι επίσης σχεδόν μονίμως κρυωμένα! Τα παιδιά παίζουν, έρχονται σε επαφή, και δεν μπορούν να “πειθαρχήσουν” τόσο εύκολα και να ακολουθήσουν πιστά τους τρόπους πρόληψης όπως οι ενήλικες. Καλό είναι πάντως να μάθετε στο παιδί να πλένει συχνά τα χέρια του και να μην αγγίζει το πρόσωπό του με αυτά.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ.