Φαρμακευτική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας

 

  • Εφαρμογή κρέμας ή γέλης γύρω από τα ρουθούνια ως προστατευτικό φιλμ ώστε να μην εισέρχεται η γύρη στη ρινική κοιλότητα πυροδοτώντας την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
  • Αντισταμινικά φάρμακα : μειώνουν τα επίπεδα της ισταμίνης, που μαζί με άλλες ουσίες, είναι υπεύθυνη για τα συμπτώματα της ρινίτιδας. Μειώνουν το φτάρνισμα, την ρινική καταρροή, και τη φαγούρα αλλά δεν βελτιώνουν σε μεγάλο βαθμό τη ρινική συμφόρηση. Κυκλοφορούν σε πολλές μορφές : χάπια, σιρόπια, ρινικά σπρέι και σταγόνες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και προληπτικά. Σε μορφή οφθαλμικών σταγόνων περιορίζουν την ένταση των οφθαλμικών συμπτωμάτων. Προσοχή στη χορήγηση σε ορισμένες κατηγορίες ασθενών. Επιπλέον, ορισμένα αντισταμινικά μπορούν να προκαλέσουν υπνηλία.
  • Αποσυμφορητικά φάρμακα : μειώνουν το οίδημα και βοηθούν την καθοδική κίνηση της βλέννας και την παροχή του αέρα. Με αυτόν τον τρόπο ανακουφίζουν από τη ρινική συμφόρηση. Στα αποσυμφορητικά σκευάσματα από το στόμα υπάρχει περιορισμός στις κατηγορίες ασθενών που μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν, για αυτό και προτιμώνται τα τοπικά αποσυμφορητικά. Επιπλέον, τα τοπικά αποσυμφορητικά δρουν γρηγορότερα σε σχέση με αυτά που χορηγούνται από το στόμα. Από την άλλη, χρήση των τοπικών αποσυμφορητικών άνω των 7 ημερών μπορεί να προκαλέσει το αντίστροφο αποτέλεσμα (επαναφορά της συμφόρησης) όπως επίσης και εξάρτηση.Υπάρχουν συνδυασμοί αντισταμινικών και αποσυμφορητικών φαρμάκων.
  • Φάρμακα σταθεροποιητές που εμποδίζουν την έξοδο της ισταμίνης: τα ρινικά σπρέι αυτής της κατηγορίας δρουν προληπτικά στην αλλεργική ρινίτιδα και πρέπει να χρησιμοποιούνται πριν την έκθεση στο αλλεργιογόνο. Οι οφθαλμικές σταγόνες αντιμετωπίζουν την αλλεργική επιπεφυκίτιδα.
  • Ρινικά κορτικοστεροειδή: τα πλέον αποτελεσματικά φάρμακα που καλύπτουν όλο το φάσμα των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας. Ιδανικά η θεραπεία θα πρέπει να ξεκινήσει πριν την έκθεση στο αλλεργιογόνο.
  • Κορτικοστεροειδή από το στόμα ή ενέσιμα : συνταγογραφούνται για μικρή διάρκεια από τον γιατρό για την αντιμετώπιση έντονων και επίμονων συμπτωμάτων.
  • Άλλα συνταγογραφούμενα φάρμακα (που συχνά συνταγογραφούνται στο άσθμα).
  • Συμπληρώματα διατροφής : ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στις αλλεργίες.

 

Σημείωση

 

Ως προς τις συνέπειες της αλλεργικής ρινίτιδας : Σκευάσματα όπως εισπνεόμενα, σταγόνες και δερματικές κρέμες μπορούν να περιορίσουν ή και να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα. Ο γιατρός και ο φαρμακοποιός σας μπορούν να σας συμβουλεύσουν στην επιλογή της κατάλληλης θεραπείας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της αλλεργικής ρινίτιδας.