Ο ρόλος του δέρματος

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας και εκτελεί πολλαπλές λειτουργίες, όπως η προστασία  από φυσικούς εξωτερικούς παράγοντες (π.χ. τριβή, χημικές ουσίες, λοιμώξεις, επιβλαβείς ακτίνες UV) και η ρύθμιση της θερμοκρασίας ενώ είναι και το μεγαλύτερο αισθητήριο όργανο λόγω των νευρικών απολήξεων που εμπεριέχει.

 

Η δομή του δέρματος

Το δέρμα έχει στρώματα, δομικές πρωτεΐνες και συστατικά υπεύθυνα για την υγεία και την εμφάνισή του. Αποτελείται από τρία διακριτά μέρη:

 

Η επιδερμίδα

Είναι η εξωτερική στιβάδα του δέρματος. Στην επιφάνειά της συναντούμε λιπίδια, τρίχες, λεπτές ρυτιδώσεις και άλλα στοιχεία όπως φακίδες, σπίλους (ελιές) και πόρους. Η επιδερμίδα χωρίζεται και αυτή σε υποστιβάδες, με τις πιο σημαντικές να είναι :

  • Η κεράτινη στιβάδα, δηλαδή το εξωτερικό μέρος της επιδερμίδας. Χρησιμεύει ως φυσική ασπίδα, προστατεύοντας το σώμα από το εξωτερικό περιβάλλον, για παράδειγμα από τη διέγερση, την τριβή, την υπεριώδη ακτινοβολία και τους παθογόνους εξωτερικούς παράγοντες. Επιπλέον, παίζει ρόλο στη διατήρηση της υγρασίας του δέρματος καθώς κατέχει το 10%-15% της συνολικής ποσότητας νερού που είναι αποθηκευμένο στην επιδερμίδα.
  • Η βασική στιβάδα, δηλαδή τη βαθύτερη υποστιβάδα της επιδερμίδας. Σε αυτή παράγονται τα κερατινοκύτταρα και εντοπίζονται τα μελανοκύτταρα ενώ κατέχει περίπου το 8% του νερού που βρίσκεται αποθηκευμένο στην επιδερμίδα.
    • Τα κερατινοκύτταρα είναι ο κύριος τύπος κυττάρου της επιδερμίδας. Παράγουν μια ινώδη πρωτεΐνη που ονομάζεται κερατίνη, συμβάλλοντας στην ακαμψία του εξωτερικού στρώματος του δέρματος.
    • Τα μελανοκύτταρα είναι ακόμη ένα τύπος κυττάρων που βρίσκονται στην επιδερμίδα. Ο ρόλος τους είναι να παράγουν και να μεταφέρουν τη μελανίνη, μία από τις κύριες χρωστικές ουσίες του δέρματος που απορροφούν το φως.

 

Το χόριο

Είναι η μεσαία στιβάδα του δέρματος. Περιλαμβάνει τις νευρικές απολήξεις, τους ιδρωτοποιούς αδένες, τους θύλακες των τριχών, τις ουσιαστικές πρωτεΐνες, τα ένζυμα και τα κύτταρα του αίματος. Είναι πολύ παχύτερη από την επιδερμίδα και αποτελείται κυρίως από ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης, που παρέχουν στο δέρμα υποστήριξη και δομή.

  • Οι ίνες κολλαγόνου αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% του χορίου. Σχηματίζουν μεγάλα και σκληρά δίκτυα που παρέχουν στο δέρμα αντοχή, σφριγηλότητα και ελαστικότητα. Η δομή τους αρχίζει να μεταβάλλεται μετά την ηλικία των τριάντα ετών ή εξαιτίας παραγόντων όπως η υπεριώδης ακτινοβολία και το κάπνισμα. Οι μεταβολές αυτές οδηγούν σε απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος και σε ρυτίδωση.
  • Οι ίνες ελαστίνης παρέχουν στο δέρμα αντοχή και ελαστικότητα. Παρόλο που ο όγκος τους είναι μικρότερος από αυτόν των ινών κολλαγόνου, παίζουν σπουδαίο ρόλο στη στήριξη του χορίου. Όπως και οι ίνες κολλαγόνου, μετουσιώνονται κατά τη γήρανση και λόγω της υπεριώδους ακτινοβολίας, προκαλώντας ρυτίδωση.

 

Ο λιπώδης ή υποδόριος ιστός

Είναι η βαθύτερη στιβάδα και το πιο παχύ τμήμα του δέρματος, το οποίο περιέχει λιπώδη κύτταρα. Τα κύτταρα αυτά σχηματίζουν ένα ενεργειακό απόθεμα και επιτρέπουν τη θερμική ρύθμιση του σώματος. Επιπλέον, προστατεύουν τα αγγεία του αίματος και τις νευρικές απολήξεις.

 

Τύποι επιδερμίδας

Η κανονική επιδερμίδα

Πρόκειται για μια επιδερμίδα με ροδαλό χρώμα, χωρίς ατέλειες, φυσιολογικά ενυδατωμένη, με φυσιολογικό pH και ελαστικότητα. Η υφή της είναι λεία και απαλή και οι πόροι της είναι μεσαίου μεγέθους.

Η λιπαρή επιδερμίδα

Η λιπαρή επιδερμίδα τείνει να παράγει περισσότερο σμήγμα από το φυσιολογικό, και συνήθως οφείλεται σε γενετική προδιάθεση, άγχος και ορμονικές διαταραχές.

Πρόκειται για μια επιδερμίδα με έντονους και ευδιάκριτους πόρους, σπυράκια και μαύρα στίγματα, με τραχιά αίσθηση και έντονη γυαλάδα.

Η λιπαρή επιδερμίδα έχει τάσεις ακμής, ενώ το χρώμα του λιπαρού δέρματος είναι συνήθως ωχρό και σκούρο.

Η μικτή επιδερμίδα

Πρόκειται για τον πιο συνηθισμένο τύπο επιδερμίδας. Είναι η επιδερμίδα που συνδυάζει δύο διαφορετικούς τύπους, την κανονική και τη λιπαρή. Η μικτή επιδερμίδα γυαλίζει και τείνει να αναπτύσσει λιπαρότητα στην αποκαλούμενη ζώνη Τ, δηλαδή ανάμεσα στο μέτωπο, τη μύτη και το σαγόνι. Αντίθετα, το δέρμα στα μάγουλα έχει την τάση να είναι πιο ξηρό.

Η ξηρή επιδερμίδα

Η ξηρή επιδερμίδα στερείται υγρασίας και λιπιδίων, γεγονός που την κάνει λιγότερο ελαστική και αρκετά σφικτή. Πρόκειται για μια επιδερμίδα με θαμπή όψη, τραχιά υφή και μικρούς αραιούς πόρους (κυρίως στη μύτη και στο πηγούνι). Επηρεάζεται εύκολα από τις επιδράσεις του περιβάλλοντος (πχ. τη θερμοκρασία), έχει τάση για αφυδάτωση και δημιουργεί την αίσθηση τραβήγματος και κνησμού.

Η ευαίσθητη επιδερμίδα

Η ευαίσθητη επιδερμίδα είναι λιγότερο ανθεκτική, πιο σφικτή, κοκκινίζει εύκολα και παρουσιάζει φαγούρα. Επηρεάζεται περισσότερο από τις εξωτερικές επιρροές, όπως το άγχος, τον ξηρό αέρα και την υπεριώδη ακτινοβολία.

Η ώριμη επιδερμίδα

Όσο μεγαλώνουμε, η επιδερμίδα αλλάζει εμφάνιση, δομή και λειτουργίες. Η κυτταρική δραστηριότητα μειώνεται, ο ρυθμός ανάπλασης είναι πιο αργός, η παραγωγή του κολλαγόνου φθίνει. Η ώριμη επιδερμίδα παρουσιάζει έλλειψη ενυδάτωσης και ελαστικότητας, είναι ορατές γραμμές, ρυτίδες ή/και χρωματικές αλλοιώσεις.

 

Το μικροβίωμα του δέρματος

Το δέρμα μας αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού. Την προστατευτική αυτή λειτουργία εξασφαλίζει το μικροβίωμα του δέρματος, ένα περίπλοκο αλληλένδετο σύστημα μικροοργανισμών που καλύπτει κάθε επιφάνεια του σώματος και είναι μοναδικό για κάθε άτομο.

Πιο συγκεκριμένα, το δέρμα παρέχει στα βακτήρια και τους μύκητες που κατοικούν φυσιολογικά στην επιφάνειά του, όλα όσα χρειάζονται για την επιβίωσή τους, δηλαδή ζέστη, υγρασία, πηγές άνθρακα και αζώτου, μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία. Έτσι, οι «καλοί» αυτοί μικροοργανισμοί παραμένουν ζωντανοί, προστατεύοντας την υγεία του δέρματος.

Το μικροβίωμα συμβάλλει:

  • στη λειτουργία του φραγμού του δέρματος, δηλαδή στο να εμποδίζει αλλεργιογόνα και άλλες ερεθιστικές ουσίες να διεισδύσουν στο δέρμα και να προκαλέσουν φλεγμονές.
  • στην πρόληψη των λοιμώξεων, καταστέλλοντας βλαβερούς μικροοργανισμούς.
  • στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος του δέρματος, ελέγχοντας τη φλεγμονή και αποτρέποντας την υπερβολική αντίδραση του δέρματος.

Ωστόσο, το μικροβίωμα είναι ένα εύθραυστο οικοσύστημα και όταν υποστεί κάποια βλάβη ή ανισορροπία, κάνει το δέρμα ευάλωτο σε εξωτερικές επιθέσεις.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής με τη ρύπανση, την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, το στρες, τη χρήση ακατάλληλων για το δέρμα προϊόντων και τη μη ισορροπημένη διατροφή, η ηλικία, ο τρόπος εργασίας, ακόμη και τα ρούχα που φοράμε, επηρεάζουν σημαντικά το δερματικό μικροβίωμα.

Κατά συνέπεια, η ποικιλομορφία του μικροβιώματος αρχίζει να φθίνει και το αποτέλεσμα φαίνεται στο δέρμα μας. Μερικές τέτοιες ενδείξεις ανισορροπίας του μικροβιώματος είναι η ξηρότητα, η υπερπαραγωγή σμήγματος, τα σπυράκια, η ευαισθησία, η ερυθρότητα. Επιπλέον, νέες μελέτες αποδεικνύουν ότι σε δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα, η ατοπική δερματίτιδα και η ψωρίαση, όπου το δέρμα παρουσιάζει φλεγμονή και κνησμό, διαταράσσεται η ισορροπία του μικροβιώματος.

 

Η φυσική διαδικασία αναγέννησης του δέρματος

Κάθε μήνα στη βασική στιβάδα της επιδερμίδας γεννιούνται νέα και υγιή κύτταρα που ξεκινούν την πορεία τους προς την επιφάνεια. Στο διάστημα των 28 ημερών, τα κύτταρα αυτά χάνουν ένα μεγάλο ποσοστό της περιεκτικότητάς τους σε νερό και κερατινοποιούνται, αποτελώντας πλέον τμήμα της εξωτερικής κεράτινης στιβάδας.

 

Η φυσιολογική γήρανση του δέρματος

Το δέρμα μας αρχίζει να γερνά από τη στιγμή της γέννησής μας, αλλά δεν αποτελεί ανησυχία μέχρι να εντοπίσουμε φυσικές ενδείξεις όπως δυσχρωμίες, λεπτές γραμμές, ρυτίδες, τραχύτητα και χαλάρωση.

Αυτά τα ορατά σημεία γήρανσης εξαρτώνται αρχικά από τα γονίδιά μας. Καθώς γερνάμε, η φυσική διαδικασίας που υποστηρίζει διαφορετικούς μηχανισμούς να διατηρήσουν τη νεανική εμφάνιση (όπως η τόνωση, η σφριγηλότητα και η λάμψη) επιβραδύνεται.

Πέρα από τα γονίδια, καθημερινά εκθέτουμε την επιδερμίδα μας σε στρεσογόνες καταστάσεις που προκαλούνται είτε από τον τρόπο ζωής (όπως η έλλειψη ύπνου, το κάπνισμα, το άγχος) ή από το περιβάλλον (πχ. πολύωρη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, ρύπανση, έκθεση στο μπλε φως των οθονών) με αρνητικές συνέπειες στην όψη και υφή της.

Επιπλέον, το οξειδωτικό στρες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στα κύτταρα του δέρματός μας αποδιοργανώνει τους μηχανισμούς άμυνας και επιδιόρθωσης. Έτσι, ο κυτταρικός μεταβολισμός επιβραδύνεται και η φυσική διαδικασία αναζωογόνησης του δέρματος αποσταθεροποιείται.

 

Ανά δεκαετία:

Στα 20 έτη: ήδη από αυτή τη νεαρή ηλικία, οι επιδράσεις του περιβάλλοντος, η συνεχής έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία UV, και ο τρόπος ζωής φαίνεται να έχουν το αποτύπωμά τους. Οι ελεύθερες ρίζες επηρεάζουν την ακεραιότητα της δομής του δέρματος, ενώ ο κύκλος της κυτταρικής ανανέωσης αρχίζει να μειώνεται, επηρεάζοντας τη λάμψη του δέρματος. Στη νεανική ηλικία, βέβαια, το δέρμα διαθέτει τα αποθέματα για να αναπληρώσει άμεσα τα κενά.

Στα 30 έτη: το κολλαγόνο και η ελαστίνη αρχίζουν να εκφυλίζονται, με αποτέλεσμα την εμφάνιση των πρώτων ρυτίδων. Ο κύκλος της κυτταρικής ανανέωσης συνεχίζει να μειώνεται και η επιδερμίδα αρχίζει να γίνεται θαμπή. Επιπλέον, μπορεί να παρατηρήσουμε ανομοιόμορφο χρωματικό τόνο στο δέρμα.

Στα 40 έτη: το δέρμα γίνεται πιο λεπτό, αφυδατώνεται πιο εύκολα και υπάρχουν ενδείξεις για απώλεια του φυσικού λίπους κάτω από την επιδερμίδα. Ανάλογα την ορμονική δραστηριότητα, το δέρμα μπορεί να εμφανίζει διάφορες ενδείξεις όπως ανομοιόμορφο χρωματικό τόνο ή ακόμη και ακμή ενηλίκων. Σε ορισμένες γυναίκες, ενδέχεται να εμφανιστούν εντονότερα σημεία γήρανσης του δέρματος όπως δυσχρωμίες και θαμπή επιδερμίδα.

Στα 50+ έτη: ο προστατευτικός φραγμός του δέρματος χαλαρώνει αρκετά, άρα συγκρατεί ολοένα και λιγότερη υγρασία. Τα σημάδια ευαισθησίας και αφυδάτωσης είναι εμφανή. Το χρόνιο άγχος και η φλεγμονή τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά του σώματος καθυστερούν την ανάπλαση του δέρματος, ενώ εμφανίζονται ρυτίδες, λεπτές γραμμές και μελάγχρωση.

 

Υγιές δέρμα σε κάθε ηλικία και εποχή του χρόνου

Ένα ισορροπημένο και υγιές δέρμα δίνει την αίσθηση της άνεσης και της απαλότητας, έχει φυσική λάμψη, δεν εμφανίζει σημάδια από γραμμές ξηρότητας και δεν παράγει άφθονο, ανεπιθύμητο σμήγμα.

Πώς μπορούμε να το επιτύχουμε αυτό; Στην πράξη, για να έχουμε μια υγιή λαμπερή εμφάνιση σε κάθε ηλικία, είναι επιτακτική η ανάγκη να διαμορφώνουμε την καθημερινή περιποίηση του δέρματός μας, ανάλογα με τον τρόπο ζωής και το περιβάλλον στο οποίο κινούμαστε.

 

Αφιερώνουμε χρόνο στο τρίπτυχο «καθαρισμός – απολέπιση – ενυδάτωση»

Καθαρισμός

  • Ο καθαρισμός είναι το πρώτο και το πιο βασικό βήμα για κάθε ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας και είναι απαραίτητος για την απομάκρυνση των ρυπογόνων στοιχείων που κάνουν την επιδερμίδα θαμπή.
  • Αν δεν καθαρίζουμε την επιδερμίδα μας, οι φυσικοί μηχανισμοί επανόρθωσης δεν λειτουργούν σωστά. Έτσι, ενδείξεις όπως η αφυδάτωση, ο ανομοιόμορφος χρωματικός τόνος και οι ατέλειες γίνονται ολοένα και πιο ορατές.
  • Ο σωστός καθαρισμός ξεκινά από την απομάκρυνση του μακιγιάζ (αν έχουμε εφαρμόσει). Η συσσώρευση των προϊόντων μακιγιάζ στην επιδερμίδα οδηγεί σε εξάρσεις ακμής, φραγμένους πόρους και ατέλειες.
  • Επιλέγουμε ένα καθαριστικό προϊόν για καθημερινή χρήση που δεν ερεθίζει την επιδερμίδα, με καταπραϋντικές, αντιμικροβιακές και αναζωογονητικές ιδιότητες, κατάλληλο για κάθε τύπο δέρματος, ακόμα και για δέρματα με τάση ακμής.
  • Το καθαριστικό προϊόν θα πρέπει να είναι αποτελεσματικό, να καθαρίζει σε βάθος την επιδερμίδα από τους ρύπους, τη σκόνη, τον ιδρώτα, το σμήγμα και τα νεκρά κύτταρα και να απομακρύνει το μακιγιάζ χωρίς να την ξηραίνει.
  • Αν έχουμε ξηρή επιδερμίδα, επιλέγουμε ήπια καθαριστικά προϊόντα χωρίς αλκοόλ και αποφεύγουμε το ζεστό νερό που ξηραίνει περαιτέρω το δέρμα.
  • Αποφεύγουμε να τρίβουμε έντονα την επιδερμίδα στα πλαίσια του καθαρισμού. Το τρίψιμο επηρεάζει το μικροβίωμα του δέρματος και μπορεί να τραυματίσει το δέρμα.
  • Στεγνώνουμε το δέρμα με απαλές κινήσεις, ταμποναριστά και όχι με έντονη τριβή με την πετσέτα.
  • Μια ρουτίνα καθαρισμού που δεν ταιριάζει στην επιδερμίδα μας μπορεί να την ξηράνει και να αφήσει μια αίσθηση τραβήγματος. Αυτό συμβαίνει γιατί πολλά προϊόντα καθαρισμού προσώπου (συχνά όσα περιέχουν σαπούνι) αφαιρούν από την επιδερμίδα τα φυσικά της έλαια.
  • Ο καθαρισμός του προσώπου δεν χρειάζεται να διαρκεί πολλή ώρα.
  • Προτιμούμε το χλιαρό νερό για το πλύσιμο του δέρματός μας. Το πολύ ζεστό νερό επηρεάζει τα επίπεδα φυσικής υγρασίας του δέρματος.

 

Απολέπιση

  • Η απολέπιση ως διαδικασία απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και την οξυγόνωση των ιστών. Ενεργοποιεί δηλαδή τον κυτταρικό μεταβολισμό και επιταχύνει τη φυσιολογική διαδικασία της κυτταρικής ανανέωσης.
  • Με τον τρόπο αυτό, βελτιώνεται η υγρασία και η επιδερμίδα ανακτά τη λάμψη και τη λεία υφή της.
  • Δεν είναι απαραίτητη η καθημερινή απολέπιση για να έχουμε ένα καθαρό και λείο δέρμα. Αρκούν 1-2 φορές την εβδομάδα, για να αφαιρέσουμε τα νεκρά κύτταρα και να δώσουμε ξανά τη λάμψη στο δέρμα.
  • Επιλέγουμε εξειδικευμένα προϊόντα με ήπιους κερατολυτικούς παράγοντες που προστατεύουν την επιδερμίδα.
  • Επιπλέον, η απολέπιση μεγιστοποιεί την αποτελεσματικότητα των προϊόντων ενυδάτωσης.

 

Ενυδάτωση

  • Η επιδερμίδα μας είναι εκτεθειμένη σε πολλές εξωτερικές απειλές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Από το κρύο και τον αέρα μέχρι τον έντονο κλιματισμό, η επιδερμίδα χάνει διαρκώς υγρασία, γι’ αυτό και η ενυδάτωση πρέπει να ανανεώνεται σε τακτική βάση.
  • Η δυνατότητα του δέρματος να διατηρεί από μόνο του τα υδατικά στοιχεία που του είναι απαραίτητα ελαττώνεται με το πέρασμα του χρόνου.
  • Επιλέγουμε προϊόντα ενυδάτωσης (πχ. κρέμες, ορούς κλπ.) που αντιστοιχούν στις ιδιαίτερες ανάγκες ενυδάτωσης της επιδερμίδας μας.
  • Τα ενυδατικά προϊόντα επαναφέρουν την υγρασία στην επιδερμίδα, και δημιουργούν ένα φράγμα, έτσι ώστε η υγρασία να μην εξατμιστεί από την επιφάνεια της επιδερμίδας επιτρέποντας σε επιβλαβείς μικροοργανισμοί να εισχωρήσουν σε αυτή.
  • Αναζητούμε ενεργά συστατικά που αξιοποιούν και ενισχύουν τις φυσικές λειτουργίες του δέρματος, διεγείρουν την κυτταρική ανανέωση, τονώνουν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, προσφέρουν εντατική αντιοξειδωτική δράση για να καταπολεμήσουν τη φθορά και αναπληρώνουν τα αποθέματα υγρασίας του δέρματος.
    • Στα ενυδατικά προϊόντα ψάχνουμε για συστατικά που συγκρατούν το νερό και την υγρασία του δέρματος (όπως το υαλουρονικό οξύ, τα ceramides, η d-πανθενόλη, το γαλακτικό οξύ κ.ά.).
  • Εφαρμόζουμε τα ενυδατικά προϊόντα αμέσως μετά τον καθαρισμό («χρυσό χρονικό διάστημα των 10 λεπτών»). Είναι η στιγμή που οι πόροι του δέρματος είναι ανοικτοί και έτοιμοι να απορροφήσουν καλύτερα τα συστατικά των προϊόντων αυτών.
  • Η συστηματική ενυδάτωση είναι ο μόνος τρόπος για να εμποδίσουμε την ξηρότητα της επιδερμίδας.
  • Μάσκα προσώπου
    • Για το πρόσωπο, η εφαρμογή μάσκας (υφασμάτινη ή σε κρεμώδη υφή) 2-3 φορές την εβδομάδα προσφέρει πιο εντατική περιποίηση και χαρίζει υγρασία στην ανώτερη στιβάδα της επιδερμίδας, σύσφιξη και ελαστικότητα στο δέρμα.
    • Η εφαρμογή της μάσκας προσώπου βοηθά στην αύξηση της επιφανειακής θερμοκρασίας και στο άνοιγμα των πόρων του δέρματος, προετοιμάζοντάς το για να υποδεχθεί την υγρασία και τα θρεπτικά συστατικά.
    • Θυμάμαι! Η μάσκα προηγείται του ορού και της ενυδατικής κρέμας.
  • Mist/spray νερού
    • Τα mist/spray νερού (υδρονέφωση) μπορούν να βοηθήσουν στην στιγμιαία ενυδάτωση του δέρματος.
    • Ψεκάζουμε στο πρόσωπο ή και το σώμα και αφήνουμε να περάσουν 10-15 δευτερόλεπτα. Έπειτα, με ένα μαλακό ύφασμα, σκουπίζουμε ταμποναριστά για να απομακρύνουμε τα περίσσεια σταγονίδια.
    • Προσοχή! Αποφεύγουμε προϊόντα υδρονέφωσης που περιέχουν οινόπνευμα, καθώς ξηραίνουν την επιδερμίδα.

 

Περιποιούμαστε την επιδερμίδα μας τις βραδινές ώρες

  • Το δέρμα έχει τη δυνατότητα να αναπλάθεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, το βράδυ είναι η χρονική περίοδος που ενεργοποιούνται πλήρως οι μηχανισμοί ανάπλασης και επανόρθωσης των κυττάρων και κορυφώνεται η παραγωγή του κολλαγόνου.
  • Συνεπώς εκμεταλλευόμαστε αυτές τις ώρες, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα προϊόντα (πχ. κρέμες νυκτός με ενεργά δραστικά συστατικά), για να ενισχύσουμε τη βραδινή ανάπλαση.

 

Επιλογή κατάλληλων καλλυντικών προϊόντων

  • Επιλέγουμε καλλυντικά προϊόντα φιλικά προς το μικροβίωμα της επιδερμίδας μας.
  • Τα φαρμακευτικά δερμοκαλλυντικά είναι δερματολογικά ελεγμένα και έχουν συνθέσεις πιο εξειδικευμένες ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες της κάθε επιδερμίδας.
  • Για την σωστότερη επιλογή ανάλογα τις ανάγκες και τον τύπο της επιδερμίδας, ζητούμε τη βοήθεια ενός δερματολόγου ή άλλων ειδικών.
  • Μειώνουμε την άσκοπη χρήση των αντιβακτηριδιακών σαπουνιών και των δυνατών απολυμαντικών για τα χέρια, γιατί διαταράξουν την ισορροπία του pH του δέρματος και απομακρύνουν και τα «καλά βακτήρια» από την επιδερμίδα μας.

 

Προσοχή στην ηλιακή ακτινοβολία

  • Η υπερβολική έκθεση της επιδερμίδας στην ηλιακή ακτινοβολία προκαλεί φωτογήρανση και πρόωρη γήρανση. Για το λόγο αυτό, εφαρμόζουμε συστηματικά στο πρόσωπό μας αντιηλιακό με SPF τουλάχιστον 30, το οποίο ανανεώνουμε συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Τους καλοκαιρινούς μήνες, επιλέγουμε ρούχα που αφήνουν εκτεθειμένα μέρη του σώματός μας. Θυμόμαστε ότι το αντιηλιακό δεν το εφαρμόζουμε μόνο στην παραλία, αλλά και τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας όπου η ηλιακή ακτινοβολία επιδρά στην επιδερμίδα μας.
  • Δεν παραλείπουμε το αντηλιακό ακόμα και τις μέρες με χαμηλή ηλιοφάνεια, ιδιαίτερα αν κινούμαστε σε περιοχές με μεγάλη αντανάκλαση, όπως κοντά στη θάλασσα ή το χιόνι.

 

Καθημερινές συνήθειες

  • Περιορίζουμε το άγχος.
    • Το άγχος αυξάνει την έκκριση κορτιζόλης με αποτέλεσμα το δέρμα να γίνεται πιο λιπαρό.
    • Μπορούμε να επιλέξουμε δραστηριότητες που μας ηρεμούν αλλά και τεχνικές διαχείρισης του άγχους, όπως η γιόγκα και ο διαλογισμός.
  • Διακόπτουμε το κάπνισμα.
    • Εκτός από τις λεπτές ρυτίδες γύρω από το στόμα, ο καπνός του τσιγάρου επιτίθεται στο δέρμα μας με τις ελεύθερες ρίζες, στερώντας το αναγκαίο οξυγόνο. Ως αποτέλεσμα το δέρμα αποκτά μια θαμπή και τραχιά υφή, λεπτές γραμμές και ρυτίδες.
    • Επιπλέον, διακόπτοντας το κάπνισμα βοηθούμε στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος άρα και στην επαναφορά της υγείας του δέρματος.
  • Περιορίζουμε την κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης.
    • Το αλκοόλ και η καφεΐνη έχουν διουρητική δράση, συμβάλλοντας στην αφυδάτωση ολόκληρου του σώματος, συμπεριλαμβανόμενης της επιδερμίδας.
  • Καθαρίζουμε την επιφάνεια του κινητού μας !
    • Κάθε φορά που μιλάμε, το κινητό έρχεται σε επαφή με το πρόσωπό μας, μεταφέροντας πολλά βακτήρια.
    • Απολυμαίνουμε την οθόνη, σκουπίζοντάς την με ένα αντιβακτηριδιακό μαντηλάκι μετά τη χρήση.
  • Αποφεύγουμε να αγγίζουμε την επιδερμίδα του προσώπου μας με μη καθαρά χέρια (μεταφέρουμε βακτήρια!).
  • Καθαρίζουμε καλά τα πινέλα του μακιγιάζ.
    • Τα βρώμικα πινέλα είναι ένας συνηθισμένος τρόπος διάδοσης βακτηρίων στο πρόσωπο, που μπορεί να οδηγήσει σε θαμπή επιδερμίδα, φραγμένους πόρους και ατέλειες.
  • Η υγεία και εμφάνιση του δέρματος επηρεάζεται από τις συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας του περιβάλλοντος.
    • Η κατάλληλη θερμοκρασία περιβάλλοντος, για να μην ξηραίνεται το δέρμα είναι γύρω στους 22οC.
    • Η σωστή υγρασία του χώρου παίζει εξίσου ή και ακόμη σημαντικότερο ρόλο. Η χρήση υγραντήρα μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των επιπέδων υγρασίας στο χώρο που βρισκόμαστε, ιδιαίτερα αν αυτός ο χώρος κλιματίζεται ή θερμαίνεται.

 

Ισορροπημένη διατροφή

  • Σημαντική για την υγεία του δέρματος είναι η κατανάλωση νερού (τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα) και η διατροφή με άφθονα φρούτα και λαχανικά.
  • Το νερό δίνει όγκο και ελαστικότητα στους ιστούς και επιμηκύνει τη ζωή των κυττάρων.
  • Τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν κρίσιμες βιταμίνες (όπως η βιταμίνη Α και η βιταμίνη Ε), πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικά και καλά λιπαρά (ω3 λιπαρά οξέα).
  • Βάσει ερευνών, τα φρούτα και λαχανικά προλαμβάνουν τη φλεγμονή που οδηγεί στη γήρανση του δέρματος, ενώ αντίθετα μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή άλλους επεξεργασμένους υδατάνθρακες μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης του δέρματος.
  • Επιπλέον, τα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν συνήθως υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και περιέχουν λιγότερα θρεπτικά συστατικά από τα αντίστοιχα φρέσκα.

 

Τακτική άσκηση

  • Η άσκηση είναι ένας βασικός παράγοντας που συμβάλλει στη διατήρηση της υγιούς επιδερμίδας, ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος στα κύτταρα της επιδερμίδας, τα θρέφει και τα ενεργοποιεί.
  • Η εμφάνισή της επιδερμίδας βελτιώνεται από την τόνωση της κυκλοφορίας, που προκαλείται από τον αυξημένο καρδιακό ρυθμό λόγω άσκησης.
  • Μετά την άσκηση, καθαρίζουμε πρόσωπο και σώμα, ώστε να αφαιρεθεί ο ιδρώτας και άλλες ρυπογόνες ουσίες που προκαλούν ατέλειες.

 

Επαρκής ύπνος

  • Τα κύτταρα του δέρματος αναγεννιούνται και τα νεκρά κύτταρα αποβάλλονται όταν κοιμόμαστε τη νύχτα. Αν δεν κοιμόμαστε επαρκώς, τότε η κούρασή μας αποτυπώνεται και στο δέρμα μας.
  • Συστήνεται να κοιμόμαστε τουλάχιστον 8 ώρες κάθε βράδυ.

 

Επιλέγουμε ρούχα που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει

  • Προτιμούμε ρούχα άνετα που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει.
  • Τα βαμβακερά υφάσματα είναι καλύτερη επιλογή από τα συνθετικά.
  • Τα σφικτά ρούχα που πιέζουν το δέρμα και ανεβάζουν τη θερμοκρασία του, δημιουργούν συνθήκες που μπορεί να μεταβάλλουν το μικροβίωμα.
  • Αν έχουμε ξηρή ή ευαίσθητη επιδερμίδα, επιλέγουμε ήπια απορρυπαντικά ρούχων. Πολλά κοινά απορρυπαντικά έχουν αρώματα και σκληρούς καθαριστικούς παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα ερεθισμού και κνησμού στο ευαίσθητο δέρμα.

 

Δεν ξεχνούμε την ενυδάτωση του σώματος

  • Το σώμα μας χρειάζεται την ίδια φροντίδα με το πρόσωπό μας. Παρότι η επιδερμίδα στο σώμα δεν είναι τόσο ευαίσθητη όσο στο πρόσωπο, έχει περισσότερη φθορά.
  • Αποφεύγουμε το ντους με πολύ ζεστό νερό, καθώς μπορεί να κάνει την επιδερμίδα πιο ξηρή.
  • Ενυδατώνουμε το σώμα όσο πιο σύντομα γίνεται μετά από κάθε ντους, έτσι ώστε να συγκρατούμε περισσότερη υγρασία στο σώμα.
  • Εφαρμόζουμε το ενυδατικό προϊόν σε όλο το σώμα, με απαλές ανοδικές κινήσεις και όχι με έντονη τριβή.
  • Φροντίζουμε τις ιδιαίτερα ξηρές περιοχές, όπως τα γόνατα και τους αγκώνες
  • Επιλέγουμε πιο εξειδικευμένα προϊόντα αν υπάρχουν ιδιαίτερες δερματικές απαιτήσεις όπως έκζεμα, έντονη ξηροδερμία, ευαισθησία κλπ.