Λαρυγγίτιδα
Τι είναι;
Η οξεία λαρυγγίτιδα είναι η πιο συχνή αιτία βραχνιάσματος στα μικρά παιδιά ηλικίας μέχρι 5 ετών.
Η λαρυγγίτιδα προκαλείται συνήθως από ιούς και πιο σπάνια από κάποιο μικρόβιο. Συνήθως, πριν την οξεία λαρυγγίτιδα, έχει προηγηθεί ένα άλλο κρυολόγημα και η πιο συχνή αιτία είναι ο ιός της παρα-ινφλουένζας. Μπορεί βέβαια να προκληθεί και από άλλους ιούς πχ. αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, ιό της γρίπης, ιό της ιλαράς, αδενοϊούς, εντεροϊούς κλπ.
Ορισμένα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν λαρυγγίτιδα χωρίς να υπάρχει λοίμωξη. Η οξεία σπασμωδική λαρυγγίτιδα, όπως ονομάζεται, φαίνεται ότι οφείλεται είτε σε αλλεργική προδιάθεση ή σχετίζεται με ψυχολογικά αίτια.
Πώς μεταδίδεται;
Η μετάδοση των ιών γίνεται μετά από άμεση επαφή με τα σταγονίδια του βήχα, της ομιλίας, του φταρνίσματος ενός ατόμου που νοσεί ή μετά την επαφή με αντικείμενα και επιφάνειες που φέρουν μολυσμένες εκκρίσεις.
Η λαρυγγίτιδα εμφανίζεται συνήθως το χειμώνα με μορφή επιδημίας, αλλά τα περισσότερα παιδιά που θα έρθουν σε επαφή με ένα άλλο παιδί με λαρυγγίτιδα δεν θα αρρωστήσουν.
Λαρυγγίτιδα ή απλό κρυολόγημα;
Και τα δύο προκαλούνται από ιούς. Ωστόσο τα συμπτώματα του απλού κρυολογήματος εντοπίζονται μόνο στο ανώτερο αναπνευστικό (μύτη, φάρυγγα). Αντίθετα, τα συμπτώματα της λαρυγγίτιδας ξεκινάνε από το ανώτερο αναπνευστικό αλλά σταδιακά επεκτείνονται στην τραχεία και στον λάρυγγα, προκαλώντας ελαφρύ οίδημα.
Ποια είναι τα συμπτώματα και πόσο διαρκούν;
Τα συμπτώματα διαφέρουν από παιδί σε παιδί. Η λαρυγγίτιδα συνήθως εκδηλώνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας με δύσκολη ή και γρήγορη αναπνοή, βραχνή φωνή και ερεθιστικό, παροξυσμικό βήχα (σαν «γάβγισμα σκύλου»). Μπορεί να συνυπάρχει ήπιος πυρετός.
Αν τα συμπτώματα επιδεινωθούν, δηλαδή αν υπάρχει εντονότερο οίδημα γύρω από την τραχεία και το λάρυγγα του παιδιού, τότε ακούγεται ένα χαρακτηριστικό σφύριγμα με την αναπνοή. Επιπλέον, αν παρατηρήσετε, τα διαστήματα μεταξύ των πλευρών του θώρακα πηγαίνουν προς τα μέσα κατά την εισπνοή.
Η λοίμωξη συνήθως περνάει σε 2-3 μέρες, ενώ ήπιος βήχας μπορεί να παραμείνει για μία εβδομάδα.
Επιπλοκές
Τα συμπτώματα της λαρυγγίτιδας είναι αποτέλεσμα μερικής απόφραξης του λάρυγγα. Ο λάρυγγας φουσκώνει, η διάμετρος του μικραίνει, άρα περνά λιγότερος αέρας στους πνεύμονες. Τα μικρότερα παιδιά επηρεάζονται πιο έντονα στην λαρυγγίτιδα καθώς οι αεροφόροι σωλήνες είναι μικροί και ακόμα και το πιο ήπιο οίδημα μπορεί να προκαλέσει ασφυξία.
Πρόληψη
Πέρα από τα μέτρα υγιεινής όπως σε όλες τις ιώσεις, δεν υπάρχει τρόπος πρόληψης της λαρυγγίτιδας. Αν το παιδί έχει επανειλημμένες λαρυγγίτιδες, τότε ο παιδίατρος μπορεί να συστήσει προληπτική φαρμακευτική αγωγή.
Θεραπεία
- Οι περισσότερες λαρυγγίτιδες είναι ελαφράς μορφής και περνούν από μόνες τους, ωστόσο πρέπει σε κάθε περίπτωση να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο.
- Αν το παιδί έχει έντονα συμπτώματα, μείνετε ψύχραιμοι και βοηθήστε το ηρεμίσει ώστε να καταφέρει να αναπνεύσει καλύτερα.
- Βγάλτε το παιδί έξω (πχ. στην αυλή, στο μπαλκόνι) να αναπνεύσει φρέσκο, καθαρό, κρύο αέρα. Τα συμπτώματα δεν πρόκειται να χειροτερεύσουν, αντίθετα φαίνεται ότι ο φρέσκος αέρας κάνει καλό. Απλά ντύστε το κατάλληλα ή τυλίξτε το παιδί σε μια κουβέρτα.
- Συστήνεται ο καλός αερισμός του δωματίου του παιδιού.
- Μην αφήνετε κανένα να καπνίζει στο σπίτι καθώς ο καπνός θα δυσχεράνει την αναπνοή του παιδιού.
- Αυξήστε την υγρασία στο σπίτι με ατμούς ή υγραντήρα. Ο υγραντήρας καλό είναι να χρησιμοποιείται καθημερινά για λίγη ώρα. Σημαντικό είναι το συχνό καθάρισμα του υγραντήρα.
- Στη λαρυγγίτιδα, η εισπνοή υδρατμών φαίνεται να είναι διευκολύνει την αναπνοή του παιδιού. Αν έχετε ατμοποιητή χρησιμοποιήστε μόνο νερό (όχι αιθέρια έλαια κλπ!).
- Αν δεν έχετε ατμοποιητή, μπορείτε να ανοίξετε το ζεστό νερό στην μπανιέρα μέχρι να γεμίσει το μπάνιο με υδρατμούς και να καθίσετε μαζί με το παιδί σας εκεί για 15-20 λεπτά.
- Δώστε στο παιδί αρκετά υγρά, σιγά σιγά ώστε να μην προκληθεί σπασμός βήχα.
- Αν υπάρχει πόνος ή πυρετός μπορείτε να δώσετε αναλγητικό.
- Αποφύγετε να δώσετε αντιβηχικά ή αντιβιοτικά φάρμακα.
- Αν χρειαστεί, ο παιδίατρος θα συστήσει είτε κάποιο εισπνεόμενο φάρμακο είτε ακόμη και κορτιζόνη (σε σοβαρές περιπτώσεις). Η κορτιζόνη θα βοηθήσει να μειωθεί το οίδημα στο λάρυγγα.
- Μετά από ένα επεισόδιο οξείας λαρυγγίτιδας, για τις επόμενες 2-3 νύχτες πρέπει να κοιμάται ένας γονέας κοντά στο παιδί για να παρακολουθεί μην τυχόν υπάρξει υποτροπή.
Επικοινωνήστε άμεσα με τον παιδίατρο αν:
- Το παιδί δυσκολεύεται να αναπνεύσει
- Το παιδί έχει υψηλό πυρετό και είναι ανήσυχο
- Το παιδί δυσκολεύεται να καταπιεί και τρέχουν τα σάλια από το στόμα του
- Παρά τα μέτρα αντιμετώπισης, τα συμπτώματα χειροτερεύουν
Πηγαίνετε στο νοσοκομείο άμεσα αν το χρώμα του δέρματος και των χειλιών αρχίσει να γίνεται ωχρό ή κυανό (μπλε) και το επίπεδο συνείδησης του παιδιού είναι μειωμένο.