Απόκτηση και διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους

  • Έρευνες έχουν δείξει ότι το αυξημένο βάρος  συνδέεται  αναλογικά  με  την αυξημένη  αντίληψη  του πόνου.
  • Μια διατροφή ελλιπής σε φρούτα και λαχανικά και πλούσια σε θερμίδες και λίπη, δεν ευνοεί μόνο την παχυσαρκία αλλά διεγείρει την φλεγμονή και αυξάνει την ένταση του πόνου.

Συμπληρώματα διατροφής

  • Ασβέστιο: αναγκαίο δομικό υλικό για γερά και πυκνά οστά (σε νεαρή ηλικία) αλλά και σημαντικό στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας (σε μεγαλύτερη ηλικία) . Το ασβέστιο επίσης συμμετέχει και σε άλλες σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού όπως η πήξη του αίματος, η μυϊκή σύσπαση, η μεταβίβαση των νευρικών ερεθισμάτων και άλλα. Το σώμα δεν μπορεί να συνθέσει ασβέστιο, άρα πρέπει να προσλαμβάνεται μέσω της τροφής (γαλακτοκομικά, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς) ή μέσω συμπληρωμάτων αν χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες.
  • Βιταμίνη D : βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει και να χρησιμοποιήσει το ασβέστιο. Υπάρχουν τρεις τρόποι να για να δέχεται ο οργανισμός μας βιταμίνη D: έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, τροφές ( κυρίως τα λιπαρά ψάρια) και συμπληρώματα διατροφής (και αντίστοιχα φαρμακευτικά σκευάσματα).
  • Γλυκοζαμίνη : το σώμα παράγει από μόνο του τη γλυκοζαμίνη, μια ουσία που βοηθάει το χόνδρο να είναι δυνατός και άκαμπτος. Η  ουσία εντοπίζεται στο υγρό που περιβάλλει τις αρθρώσεις και παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία χόνδρου. Ο χόνδρος παρεμβάλλεται μεταξύ των οστών ώστε αυτά να μην φθείρονται λόγω της τριβής, ωστόσο με τα χρόνια χάνει την ελαστικότητα του. Μερικές τροφές, όπως καβούρια, στρείδια, γαρίδες είναι πλούσιες σε γλυκοζαμίνη, όμως τα συµπληρώµατα διατροφής είναι η καλύτερη πηγή.

Συμπληρώματα διατροφής

  • Χονδροϊτίνη : ουσία που συμβάλλει στη διοχέτευση νερού και θρεπτικών συστατικών στον χόνδρο, αυξάνοντας την πυκνότητα και την ελαστικότητά του καθώς και την ικανότητά του να απορροφά και να κατανέµει τις πιέσεις. Επίσης, ελέγχει το σχηµατισµό νέου χόνδρου και τη σύνθεση κολλαγόνου. Δεν μπορούμε να λάβουμε χονδροϊτίνη από τη διατροφή. Έτσι, όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να παράγει επαρκή ποσότητα της ουσίας, θα πρέπει να καταφύγουμε στη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής.
  • Υαλουρονικό οξύ : Το υαλουρονικό οξύ είναι μια ουσία η οποία, πέραν του κύριου ρόλου του στο δέρμα, περιέχεται φυσιολογικά στο αρθρικό υγρό και στον αρθρικό χόνδρο. Λιπαίνει τις αρθρώσεις ώστε τα οστά της άρθρωσης να κινούνται χωρίς τριβή και φθορά. Επίσης, το υαλουρονικό οξύ βοηθά και στην απορρόφηση των φορτίων στις αρθρώσεις. Με το πέρασμα των χρόνων, τα επίπεδα του υαλουρονικού οξέος μειώνονται αναπόφευκτα και συντίθεται σε μικρότερες ποσότητες στο σώμα μας από αυτές που απαιτούνται.
  • Κολλαγόνο: Το κολλαγόνο βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα όργανα του σώματος, όπως στα οστά, το δέρμα, τους τένοντες, τους συνδέσμους και τους χόνδρους. Οι ίνες κολλαγόνου παράγονται με τη βοήθεια δύο βασικών αμινοξέων, την λυσίνη και την προλίνη, καθώς και από θρεπτικά συστατικά προώθησης του κολλαγόνου όπως η βιταμίνη C. Τα αμινοξέα που χρειάζονται για τη σύνθεσή του βρίσκονται σε πληθώρα τροφών όπως πουλερικά, ψάρια, τυρί, γάλα και αυγά.
  • Χαλκός, μαγγάνιο, βιταμίνη C: συμβάλλουν στο φυσιολογικό σχηματισμό τού κολλαγόνου.