Το Σαββατοκύριακο έρχεται. Ο καιρός προβλέπεται καλός και ζεστός και η θάλασσα σας καλεί. Όμως… δεν έχετε ακόμη αγοράσει μαγιό. Δεν πειράζει, και το περσινό είναι καλό. Ούτε καπέλο. Ξανά, δεν πειράζει, το ίδιο ισχύει και εδώ. Θα φορέσετε το παλιό σας. Και τέλος διαπιστώνετε ότι δεν έχετε καν αγοράσει αντηλιακό.

Εδώ βάλτε μια άνω τελεία πριν ανασύρετε το περσινό.

Βλέπετε, τα αντηλιακά έχουν όντως ημερομηνία λήξης. Και τα συστατικά τους, όπως άλλωστε σε κάθε προϊόν προσωπικής φροντίδας, μπορούν με την πάροδο του χρόνου να χάσουν την αποτελεσματικότητά τους. Όμως, ενώ αυτό ίσως να μην είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα με μία ενυδατική κρέμα, μπορεί να είναι με το αντηλιακό σας. Με τον ήλιο δεν παίζουμε!

Για αυτό, δείτε στο άρθρο μας ακολουθεί πότε ακριβώς λήγει το αντηλιακό και άλλες χρήσιμες πληροφορίες.

 

Μήπως δεν είστε συνεπείς;

Πρώτα από όλα, θα σας κάνουμε μία ερώτηση: μήπως δεν είστε συνεπείς με τη χρήση του αντηλιακού σας; Εάν χρησιμοποιείτε αντηλιακό κάθε μέρα, όπως είναι και το σωστό, και εφαρμόζετε την ποσότητα που πρέπει, τότε ένα μπουκάλι δεν θα έπρεπε να κρατήσει τόσο πολύ ώστε να είναι κοντά στην ημερομηνία λήξης!

 

Ο κανόνας της τριετίας

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων, ο γνωστός μας πλέον και λόγω της πανδημίας FDA, απαιτεί από κάθε αντηλιακό του εμπορίου να κρατά την αρχική του σύνθεση και αποτελεσματικότητα για 3 χρόνια. Αυτός είναι και ένας καλός γενικός κανόνας για να θυμάστε πότε περίπου λήγει το αντηλιακό.

 

Πού μπορώ να δω την ημερομηνία λήξης;

Το να βρει κάποιος την ημερομηνία λήξης ενός αντηλιακού δεν είναι τόσο εύκολο όσο νομίζετε. Κάποιες μάρκες την τυπώνουν με πολύ λεπτά, λευκά γράμματα στο πίσω μέρος της φιάλης, ενώ μερικές τυπώνουν έναν κωδικό στο κάτω μέρος της φιάλης που απαιτεί γνώση του συστήματος της μάρκας.

 

Το “μυστικό” σύμβολο

Πάρτε το αντηλιακό στο χέρι σας και κοιτάξτε στα “ψιλά γράμματα” στο κάτω μέρος. Θα δείτε ένα σύμβολο που μοιάζει με ανοιχτό καπάκι και συνοδεύεται από τον αριθμό και το γράμμα “12Μ” (σπανιότερα “18M”). Τι σημαίνει αυτό; Ότι από τη στιγμή που ανοίγετε το αντηλιακό σας, αυτό έχει πλέον διάρκεια ζωής 12 μήνες.

Εάν λοιπόν έχετε κάποιο αντηλιακό στο ντουλάπι σας που το ανοίξατε πέρυσι, οι πιθανότητες είναι ότι πλησιάζει πολύ στην ημερομηνία λήξης του ή έχει ήδη λήξει. Ένας καλός τρόπος να θυμάστε πότε ανοίξατε το αντηλιακό σας για πρώτη φορά είναι να σημειώνετε εσείς οι ίδιοι την ημερομηνία ανοίγματος πάνω στο μπουκάλι.

 

Δεν βρίσκω ημερομηνία λήξης. Πώς καταλαβαίνω αν έχει λήξει;

Εάν δεν βρίσκετε ημερομηνία λήξης στο αντηλιακό σας, εξετάστε τα εξής:

  • Το χρώμα του αντηλιακού έχει αλλάξει.
  • Η υφή του έχει γίνει θρομβώδης (με “γρομπαλάκια”).
  • Το προϊόν μυρίζει περίεργα.

Αν συμβαίνει κάτι από τα παραπάνω, πετάξτε το προϊόν.

 

Κάποιες φορές λήγει και νωρίτερα

Τα δραστικά συστατικά ενός αντηλιακού δεν αποσυντίθενται μόνο με τον χρόνο. Η υπερβολική ζέστη μπορεί να καταστήσει ένα αντηλιακό μη αποτελεσματικό, ακόμη και πριν την ημερομηνία λήξης του. Μην αφήνετε ποτέ το αντηλιακό σας στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου.

 

Κι αν είστε ήδη στην παραλία;

Είστε στην παραλία και μόλις διαπιστώσατε ότι το αντηλιακό σας έχει λήξει προ πολλού. Το καπάκι γράφει “12Μ” και εσείς αγοράσατε και πρωτανοίξατε το αντηλιακό το 2010! Τι κάνετε; Θα σας συμβουλεύαμε να μην το διακινδυνεύσετε. Δανειστείτε αντηλιακό από κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας ή της παρέας.

Εάν το παραπάνω δεν είναι διαθέσιμο, το ληγμένο αντηλιακό σας θα συνεχίσει να σας δίνει κάποια προστασία, ιδιαίτερα εάν τα δραστικά του συστατικά είναι φυσικές ουσίες όπως το οξείδιο του ψευδαργύρου ή το διοξείδιο του τιτανίου. Παρ’ όλα αυτά, καλύτερα να αποτραβηχτείτε στη σκιά.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!