Από κάποια ηλικία και μετά, συνήθως στα πρώτα “άντα”, και σχεδόν πάντα στα δεύτερα, όλοι μας θέλουμε να δείχνουμε νεότεροι. Έτσι, καταναλώνουμε χρόνο και χρήμα σε δεκάδες προϊόντα αισθητικής φύσης και προχωρούμε σε μικρές ή μεγαλύτερες επεμβάσεις αισθητικής ιατρικής για το πολυπόθητο αποτέλεσμα.

Όμως… στη ζωή δεν έχει μόνο σημασία, το πόσο νεότεροι δείχνουμε εξωτερικά, αλλά και το πόσο νεότεροι είμαστε από μέσα. Και φυσικά, δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό μέσα στο σώμα μας από την καρδιά μας. Εκεί είναι το κέντρο των πάντων και φυσικά από εκεί αρχίζει και η ανανέωσή μας.

 

Ποια είναι η ηλικία της καρδιάς σας;

Πολλές φορές, η βιολογική ηλικία δεν συμβαδίζει με την ηλικία της καρδιάς. Μπορεί να είστε 40 ετών και η καρδιά σας να είναι στα 30 της ή αντίθετα να είναι “υπέργηρη”. Υπάρχουν πολλές εφαρμογές online που θα σας ενημερώσουν για την ηλικία της καρδιάς σας, όπως για παράδειγμα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, (NHS) της Μεγάλης Βρετανίας.

Όλες οι εφαρμογές θα σας ζητήσουν στοιχεία που σίγουρα γνωρίζετε, όπως το ύψος/βάρος και πιθανό οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακών προβλημάτων. Όμως, θα σας ζητήσουν και τιμές χοληστερόλης αλλά και πίεσης για καλύτερο υπολογισμό της ηλικίας της καρδιάς σας. Είναι καλό λοιπόν πριν κάνετε τον οποιοδήποτε υπολογισμό να κάνετε εξετάσεις (που έτσι κι αλλιώς πρέπει να κάνετε).

 

Η καρδιά μου είναι μεγαλύτερη από εμένα!

Κάνατε το τεστ και το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που θέλατε; Πρώτα από όλα ηρεμήστε (άλλωστε, το στρες είναι ένας επιπλέον λόγος γήρανσης της καρδιάς). Προσέξτε για παράδειγμα, ότι όλα τα τεστ λαμβάνουν υπόψη τους το οικογενειακό ιστορικό καρδιοπάθειας – όμως οι γονείς μας μπορεί να κάπνιζαν και να έτρωγαν λανθασμένα σε μια εποχή που αυτό ήταν κοινωνικά όχι απλά αποδεκτό, αλλά και ζητούμενο.

Φυσικά, στο τέλος της ημέρας, ανεξαρτήτως του “σκορ” μας, όλοι θα θέλαμε μια πιο νεανική καρδιά. Ας δούμε λοιπόν πώς θα το πετύχουμε, ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές.

 

Κόβουμε το κάπνισμα

Τουλάχιστον το ένα τρίτο όλων των καρδιαγγειακών νοσημάτων οφείλεται σε 5 παράγοντες κινδύνου: κάπνισμα, υψηλή αρτηριακή πίεση, αλκοόλ, υψηλή χοληστερόλη και παχυσαρκία – με αυτή τη σειρά σπουδαιότητας. Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά περισσότερα. Κόβουμε το κάπνισμα και κάνουμε την καρδιά μας νεότερη.

 

Κατεβάζουμε την πίεσή μας

Η ιδανική πίεση αίματος βρίσκεται μεταξύ 90/60 και 120/80 και θεωρείται ότι είναι υψηλή αν είναι σταθερά πάνω από 140/90. Η πίεση μας μεγαλώνει (και μαζί με αυτή η ηλικία της καρδιάς μας) εάν κινούμαστε λιγότερο, πίνουμε περισσότερο αλκοόλ και τρώμε περισσότερο αλάτι. Σε περιπτώσεις που η πίεσή μας είναι υψηλή λόγω οικογενειακού ιστορικού, είναι πιθανόν να χρειαστούμε αγωγή.

 

Ασκούμαστε (πραγματικά)

Δυόμισι ώρες εβδομαδιαίως μέτριας σωματικής δραστηριότητας μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά ένα τρίτο.  Τι σημαίνει όμως “μέτρια”; Ότι νιώθουμε το σώμα μας να ζεσταίνεται και τον ρυθμό της καρδιάς και της αναπνοής μας να γίνεται πιο έντονος.

Εάν θέλετε να περάσετε σε αυτό που λέμε “ζωηρή δραστηριότητα” (και που θα κάνει την καρδιά σας ακόμη νεότερη), αυτό σημαίνει άσκηση κατά την οποία δεν μπορείτε να μιλήσετε εάν δεν σταματήσετε για να πάρετε ανάσα (ίσως έχετε δει στην τηλεόραση πόσο δυσκολεύονται να κάνουν δηλώσεις οι αθλητές στίβου μετά τον τερματισμό).

 

Ανεβάζουμε την καλή χοληστερόλη και κατεβάζουμε την κακή

Η χοληστερόλη είναι ένα λίπος που βρίσκεται στα τρόφιμα (πχ κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα) και παρασκευάζεται στο ήπαρ. Η ολική χοληστερόλη που κυκλοφορεί στο αίμα αποτελείται από την “κακή” λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL), η οποία φράζει τις αρτηρίες, και την “καλή” λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL), η οποία είναι προστατευτική.

Εάν η χοληστερόλη μας είναι υψηλή, ακολουθούμε δίαιτα με πολλά “πράσινα” (φρέσκα φρούτα και λαχανικά), ψάρι, ελαιόλαδο και ελάχιστο κόκκινο κρέας, και μόνο άπαχο. Ακόμη, περιορίζουμε το αλκοόλ στο ένα ποτήρι κρασί ή ανάλογο την ημέρα, ή (ακόμη καλύτερα) το κόβουμε εντελώς.

 

Ελαττώνουμε το άγχος

Το άγχος πλημμυρίζει το σώμα με κορτιζόλη και αδρεναλίνη (ορμόνες που κανονικά μας βοηθούν να αντιδράσουμε σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης). Όταν όμως απλά κυκλοφορούν στο αίμα μας επειδή μας απασχολεί πχ, ένα πρόβλημα στο γραφείο, μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση και τις φλεγμονές στο σώμα. Γιόγκα, ασκήσεις αναπνοής, ακόμα και ένας “φιλικός ώμος” να γείρουμε μπορεί να κάνουν θαύματα για το άγχος αλλά και την καρδιά μας νεότερη!

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!