Συμπτώματα

 

 • Τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας εκδηλώνονται άμεσα μετά την έκθεση στο αλλεργιογόνο και μπορεί να παραμένουν ακόμα και μετά την έκθεση σε αυτό.
 • Ρινικά συμπτώματα : πταρμός (φτέρνισμα που μπορεί να είναι συνεχόμενο), ρινικός κνησμός, ρινόρροια (υδαρής και διαυγής έκκριση), ρινική συμφόρηση, αίσθημα οπισθορινικής έκκρισης
 • Οφθαλμικά συμπτώματα : δακρύρροια, κάψιμο ή κνησμός στα μάτια, κόκκινα ή πρησμένα μάτια με υδαρή έκκριση ( αλλεργική επιπεφυκίτιδα )
 • Συμπτώματα σε λαιμό και αυτιά : πονόλαιμος, βραχνή φωνή, βήχας, συμφόρηση ή «σκάσιμο» των αυτιών, αίσθημα κνησμού σε στόμα-λαιμό και αυτιά

 

Τι είναι και από τι προκαλείται;

 

Η αλλεργική ρινίτιδα οφείλεται σε μια υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ορισμένες αβλαβείς κατά τα άλλα ουσίες που είναι γνωστές ως αλλεργιογόνα. Τέτοιες ουσίες είναι η γύρη των δέντρων, φυτών, χόρτων ή ζιζανίων, οι μύκητες και τα σπόρια τους, τα ακάρεα της οικιακής σκόνης και το τρίχωμα των κατοικίδιων ζώων. Στα άτομα που είναι ευαίσθητα σε αυτές τις ουσίες, η είσοδος του αλλεργιογόνου στη ρινική οδό ενεργοποιεί τον ανοσολογικό μηχανισμό και απελευθερώνονται χημικές ουσίες όπως η ισταμίνη. Στην ουσία η αλλεργική ρινίτιδα είναι μια κατάσταση φλεγμονής και ερεθισμού της μύτης, των ματιών και των αεραγωγών.

 

Επιπλέον Στοιχεία

 

 • Η αλλεργική ρινίτιδα επηρεάζει περίπου 10-30% του πληθυσμού.
 • Πρώτες εκφράσεις αλλεργικής ρινίτιδας εμφανίζονται  στην παιδική ηλικία (περίπου 3-4 ετών).
 • Η συχνότητα των κρουσμάτων αλλεργικής ρινίτιδας είναι μεγαλύτερη κατά την εφηβεία και στις ηλικίες των 20-30 ετών.
 • Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων ποικίλλει κατά τη διάρκεια της ζωής.
 • Η πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων αλλεργικής ρινίτιδας αυξάνεται αν ο ασθενής έχει εμφανίσει ή αν έχει οικογενειακό ιστορικό ατοπίας ή άσθματος.
 • Οι αλλεργική ρινίτιδα δεν είναι μεταδοτική αλλά μερικά άτομα μπορεί να κληρονομήσουν αυξημένη ευαισθησία για την ανάπτυξή της (αν ο ένας ή και οι δύο γονείς πάσχουν από αυτή)

 

Χαρακτηριστικά της αλλεργικής ρινίτιδας

 

Διάρκεια: στην πιο απλή της μορφή, τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας διαρκούν λιγότερες από 4 ημέρες την εβδομάδα ή διαρκούν για διάστημα μικρότερο των 4 εβδομάδων.

Ωστόσο, αν τα συμπτώματα παραμένουν για περισσότερες από 4 ημέρες την εβδομάδα και για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μήνα, τότε πρόκειται για την επίμονη μορφή της αλλεργικής ρινίτιδας.

Ένταση: από ήπια μέχρι έντονα συμπτώματα, που μπορεί να επηρεάζουν τις καθημερινές δραστηριότητες και τον ύπνο.

Εποχικότητα:  η αλλεργική ρινίτιδα της οποίας τα συμπτώματα εμφανίζονται συγκεκριμένες περιόδους μέσα στο χρόνο χαρακτηρίζεται ως εποχική.

Συνήθως εμφανίζεται την άνοιξη, μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, λόγω της γύρης από τα δέντρα και τα φυτά.

Κρούσματα αλλεργικής ρινίτιδας παρουσιάζονται το καλοκαίρι μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου (γύρη χόρτων).

Τα σπόρια από μύκητες κυκλοφορούν στην ατμόσφαιρα όλο το χρόνο, αλλά είναι πιο έντονα την περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου ή σε περιόδους με μεγάλη υγρασία.

Αν ένα άτομο είναι αλλεργικό σε πολλά είδη αλλεργιογόνων τότε η περίοδος της αλλεργικής ρινίτιδας θα είναι πιο εκτεταμένη.

Στη χρόνια μορφή της, τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας εμφανίζονται σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Συνήθεις αιτίες είναι το τρίχωμα από τα κατοικίδια ζώα, τα ακάρεα της οικιακής σκόνης και η μούχλα.

 

Συνέπειες

 

Οι πιο συχνές επιπλοκές της αλλεργικής ρινίτιδας είναι η ιγμορίτιδα και η μέση ωτίτιδα:

 • Ιγμορίτιδα : αίσθημα οιδήματος και πόνου σε μέτωπο και μάτια. Συνοδεύεται από ρινική συμφόρηση με κολλώδες, κίτρινο ή κιτρινοπράσινο έκκριμα, βήχα, καταβολή και ενίοτε πυρετό.
 • Μέση ωτίτιδα : ωταλγία, ερυθρότητα, πύο που γεμίζει το χώρο του τυμπάνου και πιέζει την τυμπανική μεμβράνη.
 • Σε μικρότερη συχνότητα, η αλλεργική επιπεφυκίτιδα μπορεί να μετατραπεί σε πυώδη επιπεφυκίτιδα εξαιτίας βακτηριακής λοίμωξης.
 • Τα άτομα που υποφέρουν από αλλεργική ρινίτιδα έχουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν άσθμα. Από την άλλη, άτομα ήδη διαγνωσμένα με άσθμα είναι πιο επιρρεπή στην εμφάνιση αλλεργικής ρινίτιδας η οποία οδηγεί και σε κρίσεις άσθματος (παροξυσμική δύσπνοια, βήχας και συριγμός) οι οποίες πρέπει να προλαμβάνονται.
 • Η εποχική αλλεργική κνίδωση που σχετίζεται με αλλεργιογόνα όπως η γύρη, είναι πιο σπάνια σε σχέση με την κνίδωση που προκαλείται μετά από κατανάλωση τροφίμων ή φαρμάκων. Σε κάθε περίπτωση, εμφανίζεται με εξανθήματα με κνησμό.

Τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας επηρεάζουν την ποιότητα ζωής τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων. Κυρίως η ρινική συμφόρηση επηρεάζει τον ύπνο ( ύπνος με το στόμα ανοιχτό, ξύπνημα κατά τη διάρκεια της νύχτας). Η πρωινή κούραση όσο και τα ίδια τα συμπτώματα έχουν αντίκτυπο στην καθημερινότητα, στην εκτέλεση των εργασιών και στην παραγωγικότητα. Επιπλέον, η αλλεργική ρινίτιδα αποτελεί συχνή αιτία απουσίας από τη δουλειά ή το σχολείο, ενώ μελέτες έχουν δείξει ότι οι επιπλοκές της έχουν αρνητική απόρροια στην επίδοση των παιδιών στο σχολείο και μπορεί να επηρεάσουν τις μαθησιακές τους ικανότητες.

 

Πότε πρέπει να απευθυνθώ σε γιατρό;

 

Διερεύνηση της αιτίας των συμπτωμάτων από το γιατρό και αποκλεισμός σοβαρότερης νόσου θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε ασθενείς με:

 • έντονο πόνο στο αυτί
 • πόνο στο μέτωπο ( στα ιγμόρεια )
 • κολλώδες έκκριμα από τα μάτια
 • επίμονες ενοχλήσεις στη μύτη και συνοδή δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη ή απώλεια όσφρησης
 • δύσπνοια ή σφύριγμα στην αναπνοή
 • σφίξιμο στο στήθος
 • έντονα συμπτώματα που δεν έχουν υποχωρήσει παρά τη χρήση σκευασμάτων από το φαρμακείο