Το μαύρισμα απέκτησε παγκόσμια δημοφιλία μόλις τα τελευταία 100 χρόνια. Για χιλιετίες, και μέχρι τις αρχές του εικοστού αιώνα, το λευκό δέρμα αποτελούσε κριτήριο κάλλους. Όμως, τη δεκαετία του 1920, έκαναν την εμφάνισή τους φωτογραφίες της καλομαυρισμένης Γαλλίδας σχεδιάστριας μόδας Coco Chanel, μετά από κρουαζιέρα της στη Μεσόγειο, και οι αντιλήψεις άρχισαν να αλλάζουν. Το μαύρισμα άρχισε να γίνεται μόδα και τρόπος ζωής.

Μέσα λοιπόν στα τελευταία εκατό χρόνια, εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων, έχουν προσπαθήσει να μαυρίσουν με κάθε τρόπο και σε κάθε πιθανό μέρος: σε παραλίες, πισίνες, καταστρώματα σκαφών, πάρκα, αυλές, ταράτσες και, φυσικά, σε καμπίνες τεχνητού μαυρίσματος, το γνωστό μας σολάριουμ.

Πόσο ασφαλές είναι όμως το σολάριουμ, και τι σχέση έχει με το μελάνωμα; Μεγάλη, όπως θα δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί. Διαβάστε με προσοχή.

 

Σολάριουμ. Η ιστορία μιας λέξης.

Ο όρος “σολάριουμ” χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες, αναφερόμενος σε διάφορους τύπους δωματίων ή χώρων που έχουν σχεδιαστεί για να συλλαμβάνουν το φως του ήλιου. Η χρήση του μάλιστα χρονολογείται από την αρχαία ρωμαϊκή αρχιτεκτονική. Ωστόσο, η σύγχρονη χρήση του όρου ως σαλόνι μαυρίσματος, κέρδισε δημοτικότητα περί τη δεκαετία του 1970, όταν ο εξοπλισμός μαυρίσματος εσωτερικού χώρου έγινε διαθέσιμος στο εμπόριο.

 

Πώς λειτουργεί το τεχνητό μαύρισμα

Ανεξάρτητα από τον τύπο (κρεβάτι, ξαπλώστρα, όρθιο σολάριουμ) όλες οι συσκευές τεχνητού μαυρίσματος λειτουργούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο: εκθέτουν το δέρμα στην υπεριώδη ακτινοβολία, όπως κάνει ο ήλιος. Η διαφορά; Το σολάριουμ είναι απίστευτα ισχυρό. Περίπου 20 λεπτά στο σολάριουμ ισοδυναμούν με περίπου 4 ώρες στον ήλιο.

 

Τεχνητό μαύρισμα και μελάνωμα

Η υπεριώδης ακτινοβολία UV είναι ένα αποδεδειγμένο καρκινογόνο για τον άνθρωπο. Καθώς οι συσκευές μαυρίσματος έχουν τη δυνατότητα να εκπέμψουν υπεριώδη ακτινοβολία σε ποσότητες 10 έως 15 φορές υψηλότερες από τον ήλιο στη μέγιστη έντασή του, οι πιθανότητες μελανώματος πολλαπλασιάζονται.

Ο κίνδυνος μάλιστα είναι τόσο σημαντικός που έχει οδηγήσει χώρες όπως η Αυστραλία (παγκόσμια πρωταθλήτρια στις περιπτώσεις μελανώματος) και η Βραζιλία να απαγορεύσουν εντελώς το μαύρισμα σε εσωτερικούς χώρους. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο FDA έχει εδώ και καιρό επαναταξινομήσει τις συσκευές μαυρίσματος UV από συσκευές χαμηλού κινδύνου σε μέτριου έως υψηλού κινδύνου.

Τέλος, ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο IARC (θυγατρική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας) έχει περιλάβει τις συσκευές μαυρίσματος UV στην “Ομάδα 1” των ουσιών που προκαλούν καρκίνο στον άνθρωπο. Ποια είναι κάποια άλλα διαβόητα μέλη της Ομάδας 1; Το πλουτώνιο και τα τσιγάρα.

 

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από το τεχνητό μαύρισμα;

Όλοι όσοι χρησιμοποιούν σολάριουμ, αυξάνουν τον κίνδυνο να παρουσιάσουν μελάνωμα. Ωστόσο, κάποιοι άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο από τους άλλους, ανάλογα με το αν έχουν ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω:

  • Δέρμα που καίγεται εύκολα
  • Ανοιχτόχρωμο δέρμα
  • Ανοιχτόχρωμα μαλλιά ή μάτια
  • Πολλές ελιές ή φακίδες
  • Ιστορικό ηλιακού εγκαύματος
  • Προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό μελανώματος.

 

Μελέτη

Η σχέση μεταξύ της χρήσης σολάριουμ και του μελανώματος, καθώς και άλλων μορφών δερματικού καρκίνου, αναλύθηκε σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Αμερικανική Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη, τη μεγαλύτερη βιοϊατρική βιβλιοθήκη στον κόσμο και πηγή για επαγγελματίες υγείας, επιστήμονες και το κοινό.

Στη συγκεκριμένη μελέτη, εξετάστηκαν συνολικά 54 έρευνες που αφορούσαν τη συσχέτιση του τεχνητού μαυρίσματος με το μελάνωμα και άλλους καρκίνους του δέρματος (με 36 έρευνες να αφορούν αποκλειστικά το μελάνωμα). Τα ευρήματα ήταν αμείλικτα. Διαπιστώθηκε ότι το μαύρισμα σε εσωτερικούς χώρους σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο μελανώματος, και μάλιστα με ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο για τις ηλικίες κάτω των 50 ετών.

 

Συμπέρασμα

Εάν θέλετε οπωσδήποτε να μαυρίσετε, το “ψεύτικο” μαύρισμα από ένα self-tan προϊόν μπορεί να σας δώσει τη μπρούτζινη λάμψη που διακαώς επιθυμείτε, με πολύ πιο ασφαλή τρόπο από το σολάριουμ, αλλά και την ηλιοθεραπεία. Να θυμάστε ότι δεν υπάρχει ασφαλές μαύρισμα με υπεριώδη ακτινοβολία.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!