Πρόβλημα αϋπνίας τη νύχτα; Ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα την επόμενη ημέρα.
Έχει συμβεί στον καθένα μας. Για κάποιο λόγο, τη νύχτα που πέρασε, δεν μπορέσαμε να κλείσουμε μάτι. Στριφογυρίσαμε στο κρεβάτι, επισκεφθήκαμε το σαλόνι και την τηλεόραση (και κάποιοι από εμάς και το ψυγείο), επιστρέψαμε στο υπνοδωμάτιο, ξαπλώσαμε ξανά, αλλά ύπνος πουθενά, μέχρι σχεδόν την ώρα που άρχισε να γλυκοχαράζει.
Και μετά χτύπησε το ξυπνητήρι.
Η επόμενη μέρα μετά από μία άυπνη νύχτα δεν είναι εύκολη. Έχει παγίδες και ιδιαίτερα αυξημένες πιθανότητες ατυχημάτων. Δείτε ποια είναι τα πιο σημαντικά προβλήματα της επόμενης μέρας, αλλά και κάποιες απαραίτητες συμβουλές “επιβίωσης”.
Τα προβλήματα της επόμενης μέρας
Έρευνες δείχνουν ότι μετά από μόλις μία νύχτα αϋπνίας, οι εξετάσεις αίματος μπορούν να ανιχνεύσουν αλλαγές σε περισσότερες από 100 πρωτεΐνες στο αίμα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν επίδραση στο σάκχαρο του αίματος, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και το μεταβολισμό.
Παράλληλα, τα προβλήματα μετά από μία λευκή ή μερικά λευκή νύχτα είναι αρκετά και σημαντικά. Το χειρότερο μάλιστα είναι ότι σχεδόν ποτέ δεν παρουσιάζεται ένα σύμπτωμα μόνο του, αλλά όλα μαζί. Η κατάρρευση του οργανισμού είναι γενική. Τι θα παρατηρήσετε:
- Πρόβλημα με την παραμονή σε εγρήγορση. Τα μάτια κλείνουν σε ανύποπτα χρονικά διαστήματα
- Δυσκολία στην οδήγηση. Η υπνηλία κάνει το τιμόνι της επόμενης μέρας ιδιαίτερα δύσκολη, αλλά και πολύ επικίνδυνη υπόθεση. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για μηχανή, και, ακόμη περισσότερο, για ηλεκτρικό πατίνι.
- Εκνευρίζεστε εύκολα. Κάποιοι από τους πιο επικούς καυγάδες στο σπίτι ή στο γραφείο είναι αποτέλεσμα της αϋπνίας.
- Προβλήματα εστίασης. Συλλαμβάνετε τον εαυτό σας να κοιτάζει επί 60 δευτερόλεπτα τη σελίδα των emails χωρίς να μπορείτε να εστιάσετε σε αυτό που θέλετε.
- Προβλήματα μνήμης και δυσκολία διατήρησης νέων εννοιών. Ό,τι χειρότερο για τους φοιτητές. Τα “καλύτερά μας χρόνια” δεν χρειάζεται να είναι άυπνα.
- Ριψοκίνδυνες συμπεριφορές. Για παράδειγμα, διασχίζετε τον δρόμο πεζός χωρίς να υπολογίζετε σωστά την απόσταση από τα αυτοκίνητα που πλησιάζουν.
- Πιο αργοί χρόνοι αντίδρασης. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ειδικά για την εργασία σας ή την οδήγηση.
Τι να κάνετε
Διαβάζοντας τα παραπάνω, είναι πιθανόν να σκεφθήκατε ότι η εικόνα για την επόμενη μέρα μετά την αϋπνία δεν είναι ρόδινη. Και για να πούμε την αλήθεια, δεν θέλουμε να την κάνουμε ρόδινη. Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε, κάποια, ας πούμε, survival tips, που τουλάχιστον θα σας βοηθήσουν να περάσετε τη μέρα όσο πιο ανώδυνα γίνεται.
Τι να φάτε
Η στέρηση ύπνου επηρεάζει τον εγκέφαλό σας με τρόπο που σας ωθεί να νιώθετε περισσότερο ανταμειβόμενοι από λιγότερο υγιεινές τροφές. Μην πέσετε στην παγίδα της υψηλής κατανάλωσης θερμίδων. Επιπλέον, μην πέσετε στην παγίδα των γλυκών. Αν και στην αρχή μπορεί να πάρετε ενεργειακή ώθηση, θα διαπιστώσετε μία κατακόρυφη πτώση της ενέργειάς σας τις επόμενες ώρες.
Ακόμη, όπως είδαμε παραπάνω, μετά από μία άυπνη νύχτα, οι διανοητικές σας ικανότητες δεν είναι στο 100%. Βοηθήστε τον εαυτό σας με τροφές που θα βελτιώσουν την πνευματική σας απόδοση:
- Εσπεριδοειδή
- Αυγά
- Αβοκάντο
- Ξηροί καρποί
- Ψάρια
- Παντζάρια.
Χρησιμοποιήστε την καφεΐνη στρατηγικά
Αν και η καφεΐνη δεν είναι υποκατάστατο για τον επαρκή ύπνο, μπορεί να προσφέρει ενεργειακή ώθηση όταν τη χρειάζεστε, να βελτιώσει τη σωματική απόδοση και να ενισχύσει τη γνωστική ικανότητα. Ωστόσο, προσπαθήστε να κάνετε στρατηγική χρήση της καφεΐνης. Ένα θερμός με καφέ από το οποίο θα πίνετε όλη μέρα δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση.
Σε γενικές γραμμές, με δύο φλιτζάνια καφέ, ένα νωρίς το πρωί και ένα νωρίς το απόγευμα, θα έχετε πάρει όλη σχεδόν την ενέργεια που μπορεί κάποιος να περιμένει από την καφεΐνη. Η ποσότητα καφεΐνης που χρειάζεται, τείνει να αλλάζει ανάλογα με το άτομο και την ομάδα στην οποία ανήκει. Για παράδειγμα, οι έγκυες μεταβολίζουν την καφεΐνη πιο αργά.
Όπως και να χρησιμοποιήσετε πάντως την καφεΐνη, αποφύγετε να καταναλώσετε καφέ πολύ αργά το απόγευμα ή το βράδυ της επόμενης ημέρας. Είναι πολύ πιθανόν να σας προκαλέσει και επόμενο επεισόδιο αϋπνίας. Δείτε το άρθρο μας εδώ [LINK ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 629 “ΚΑΦΕΪΝΗ ΚΑΙ ΑΥΠΝΙΑ”].
Αποφύγετε τον υπνάκο
Μετά από μια νύχτα ανεπαρκούς ύπνου, είναι ανθρώπινο να αισθάνεστε κουρασμένοι και να νιώθετε σχεδόν ακατανίκητη τάση να πάρετε έναν υπνάκο. Ωστόσο, είναι καλύτερα να παραλείψετε τον μεσημεριανό ύπνο, αν μπορείτε. Βάλτε τα δυνατά σας, ώστε να περιμένετε μέχρι τη συνηθισμένη ώρα του ύπνου σας (ή έστω λίγο νωρίτερα) για να επιστρέψετε στο κανονικό σας πρόγραμμα.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου, η τήρηση ενός σταθερού προγράμματος, το να πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα και να ξυπνάτε την ίδια ώρα, είναι σημαντική. Είναι καλύτερο να μην υπάρχουν παρεκκλίσεις για περισσότερο χρόνο από 30 λεπτά τόσο στην ώρα ύπνου, όσο και αφύπνισης.
Power Nap
Παρ’ όλα αυτά, εάν σας είναι απολύτως αδύνατον να μην κοιμηθείτε, έστω και για λίγα λεπτά, προσπαθήστε να κάνετε το λεγόμενο “power nap”. Ο εκτιμώμενος χρόνος που χρειάζεστε; 20 λεπτά. Αρκετά για να σας αναζωογονήσουν, χωρίς όμως να φτάσετε στο στάδιο του βαθέως ύπνου.
Κάτι άλλο που μπορείτε να κάνετε είναι να πιείτε καφέ και να πάρετε αμέσως τον εικοσάλεπτο ύπνο σας. Καθώς η καφεΐνη αρχίζει να λειτουργεί στον οργανισμό σας, μετά από περίπου μισή ώρα, η δράση της θα συμπέσει με την αφύπνισή σας.
Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.
Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!