Και οι 8 είναι υπέροχες. Μάθετε για τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Όταν ήμασταν παιδιά και έφηβοι, τα σύμβολα Β1, Β2, Β3 μπορεί να σήμαιναν για εμάς τάξεις του δημοτικού, του γυμνασίου και του λυκείου. Μεγαλώνοντας όμως, και ανακαλύπτοντας τον θαυμαστό κόσμο των βιταμινών, μάθαμε ότι αυτά τα σύμβολα καταδεικνύουν επίσης τα μέλη του θαυμαστού συμπλέγματος των βιταμινών Β.
Αυτό ακριβώς το σύμπλεγμα θα εξερευνήσουμε με το άρθρο μας. Δείτε την ιστορία των βιταμινών Β, μία συνοπτική περιγραφή καθεμίας από τις 8 βιταμίνες, με τις τροφές – πρωταθλητές σε αυτήν, καθώς και την απάντηση στο γιατί οι βιταμίνες Β είναι μόλις 8 αλλά αριθμούν από το Β1 έως το Β12. Ας ξεκινήσουμε!
Ιστορία
Οι 8 βιταμίνες του συμπλέγματος Β ανακαλύφθηκαν σε μία περίοδο 24 ετών από το 1910 έως το 1934. Πρώτη ανακαλύφθηκε η βιταμίνη Β1 (θειαμίνη) από τον Πολωνοαμερικανό βιοχημικό Casimir Funk (ο οποίος επιπλέον εισήγαγε και τον όρο “βιταμίνη”) και τελευταία η βιταμίνη Β12, η οποία είναι η μεγαλύτερη και πιο πολύπλοκη δομικά.
Τι είναι οι βιταμίνες Β;
Οι βιταμίνες Β είναι οργανικές χημικές ενώσεις, σημαντικές για τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας των κυττάρων του σώματος. Βοηθούν το σώμα να μετατρέψει την τροφή σε ενέργεια (μεταβολισμός), να δημιουργήσει νέα κύτταρα αίματος και να διατηρήσει υγιή τα κύτταρα του δέρματος, τα εγκεφαλικά κύτταρα και άλλους ιστούς του σώματος.
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β συχνά εμφανίζονται μαζί στα ίδια τρόφιμα. Οι άνθρωποι μπορούν να πάρουν όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, στα πλαίσια μια υγιούς διατροφής με ποικιλία. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις (πχ χορτοφάγοι), πρέπει να ληφθούν μέτρα, ώστε να μην υπάρχει έλλειψη της βιταμίνης Β12, που απαντάται κυρίως σε τροφές ζωικής προέλευσης.
Βιταμίνη Β1 (θειαμίνη)
Η καρδιά, το συκώτι, τα νεφρά και ο εγκέφαλος περιέχουν υψηλές ποσότητες βιταμίνης Β1. Το σώμα χρειάζεται βιταμίνη Β1 για διάσπαση των υδατανθράκων από τα τρόφιμα, δημιουργία ορισμένων νευροδιαβιβαστών, παραγωγή λιπαρών οξέων, σύνθεση ορμονών, κλπ.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β1
- Δημητριακά ολικής αλέσεως
- Χοιρινό
- Πέστροφα
- Μύδια
- Μαύρα φασόλια
- Σόγια
- Ξηροί καρποί.
Βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη)
Η βιταμίνη Β2 είναι απαραίτητη για παραγωγή ενέργειας, διάσπαση λιπών και φαρμάκων, μετατροπή τρυπτοφάνης σε νιασίνη (βιταμίνη Β3), μετατροπή της πυριδοξίνης (βιταμίνης Β6) σε συνένζυμο που χρειάζεται ο οργανισμός, κλπ.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β2
- Συκώτι
- Αυγά
- Πλιγούρι βρώμης
- Γιαούρτι
- Γάλα
- Μανιτάρια
- Αμύγδαλα
- Όσπρια.
Βιταμίνη Β3 (νιασίνη)
Το σώμα μετατρέπει τη βιταμίνη Β3 στο συνένζυμο NAD (δινουκλεοτίδιο αδενίνης-νικοτιναμίδης), απαραίτητο συστατικό περισσότερων από 400 διαφορετικών ενζυμικών αντιδράσεων στο σώμα.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β3
- Αυγά
- Ψάρια
- Πουλερικά
- Πατάτες
- Αβοκάντο
- Όσπρια.
Βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ)
Η βιταμίνη Β5 είναι απαραίτητη στον οργανισμό για να δημιουργήσει νέα συνένζυμα, πρωτεΐνες και λίπη. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια τη μεταφέρουν σε όλο το σώμα, όπου χρησιμοποιείται σε διάφορες διαδικασίες για ενέργεια και μεταβολισμό.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β5
- Μοσχαρίσιο συκώτι
- Μανιτάρια shiitake
- Ηλιόσποροι
- Κοτόπουλο
- Τόνος
- Αβοκάντο.
Βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη)
Η βιταμίνη Β6 παίζει ρόλο σε περισσότερες από 100 ενζυμικές αντιδράσεις. Ο οργανισμός τη χρειάζεται για μεταβολισμό των αμινοξέων, διάσπαση υδατανθράκων και λιπών, ανάπτυξη του εγκεφάλου, καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, κλπ.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β6
- Συκώτι
- Ρεβίθια
- Τόνος
- Σολομός
- Πουλερικά
- Πατάτες
- Μπανάνες,
Βιταμίνη Β7 (βιοτίνη)
Ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται βιταμίνη Β7 για διάσπαση λιπών, υδατανθράκων και πρωτεϊνών, επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων του σώματος, ρύθμιση του DNA, κλπ.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β7
- Αυγά
- Σολομός
- Χοιρινό
- Βοδινό
- Ηλιόσποροι
- Σοκολάτα
- Όσπρια.
Βιταμίνη Β9 (φολικό οξύ)
Η βιταμίνη Β9 είναι απαραίτητο για σωστή λειτουργία του DNA, μεταβολισμό βιταμινών και αμινοξέων, σωστή κυτταρική διαίρεση, κλπ. Επιπλέον, υψηλά επίπεδα βιταμίνης Β9 τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σημαίνουν μικρότερο κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών για το έμβρυο.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β9
- Σκούρα, πράσινα, φυλλώδη λαχανικά
- Μοσχαρίσιο συκώτι
- Αβοκάντο
- Παπάγια
- Πορτοκάλια
- Αυγά
- Φασόλια
- Σπαράγγια
- Φακές.
Βιταμίνη Β12 (κοβαλαμίνη)
Ο οργανισμός χρησιμοποιεί τη βιταμίνη Β-12 για δημιουργία νέων ερυθρών αιμοσφαιρίων, σύνθεση DNA, σωστή εγκεφαλική και νευρολογική λειτουργία, μεταβολισμό λίπους και πρωτεϊνών, κλπ.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β12
- Μοσχαρίσιο συκώτι
- Αχιβάδες
- Βοδινό κρέας
- Πουλερικά
- Σολομός
- Γάλα
- Γιαούρτι
- Αυγά.
Σημειώνεται ότι τα άτομα που δεν τρώνε ζωικά προϊόντα μπορεί να χρειαστεί να λάβουν βιταμίνη Β12 από συμπληρώματα ή εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως δημητριακά πρωινού και διατροφική μαγιά.
Οι 4 “έκπτωτες” βιταμίνες Β
Όπως ίσως παρατηρήσατε, υπάρχει μία ασυνέπεια στην αρίθμηση των βιταμινών. Αυτό οφείλεται στο ότι κάποιες ουσίες που ονομάστηκαν αρχικά βιταμίνες, στη συνέχεια βρέθηκε ότι δεν ταιριάζουν στον επίσημο ορισμό της βιταμίνης. Αυτές είναι οι εξής:
- Αδενίνη (πρώην βιταμίνη Β4)
- Ινοσιτόλη (πρώην βιταμίνη Β8)
- Παρα-αμινοβενζοϊκό οξύ (πρώην βιταμίνη Β10)
- Σαλικυλικό οξύ (πρώην βιταμίνη Β11).
Ωστόσο, οι πρώην αυτές βιταμίνες είναι ουσίες, επίσης σημαντικές για τον οργανισμό μας και εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται και να συνιστώνται για μια ποικιλία αναγκών υγείας.
Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.
Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!