Ο ρόλος των βιταμινών στην ψυχολογική λειτουργία. Επηρεάζουν οι βιταμίνες το άγχος και την κατάθλιψη;
Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια για τον ρόλο των βιταμινών. Η έρευνα πλέον μας επιτρέπει να μπορούμε να απομονώσουμε συγκεκριμένες βιταμίνες και να παρατηρήσουμε πως λειτουργεί το σώμα και κυρίως ο εγκέφαλός μας με ή χωρίς αυτές. Έτσι το επίκεντρο αποτελεί η μελέτη τόσο του άγχους όσο και της κατάθλιψης, γιατί είναι οι πιο συχνές διαταραχές που συναντάμε στην καθημερινότητά μας.
Κατάθλιψη
Για να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά αρκεί να πούμε πως η κατάθλιψη είναι μια διαταραχή που περιλαμβάνει βιοχημικές μεταβολές στον εγκέφαλο, γενετική προδιάθεση και περιβαλλοντικούς και ατομικούς παράγοντες. Κάποιοι εγκλητικοί παράγονες είναι οι σημαντικές αλλαγές στη ζωή ενός ατόμου, κάποιο ψυχικό ή σωματικό τραύμα, κάποιες αγχώδεις καταστάσεις, η κακοποίηση, κ.α. Συχνά μπερδεύουμε το αίσθημα θλίψης και τη πνευματική κόπωση με την κατάθλιψη. Αυτές οι καταστάσεις κρατούν λίγο, όταν υπερβαίνει τους δύο μήνες τότε μιλάμε για κατάθλιψη. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν, οδυνηρό αίσθημα άγχους, διαρκή λύπη, απογοήτευση, απώλεια ενδιαφερόντων, κούραση, προβλήματα ύπνου, μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης σκέψης και κακή μνήμη.
Παρατηρείται ότι όσοι υποφέρουν από κατάθλιψη έχουν έλλειψη πολλών ειδών βιταμινών (λόγω πολλών στρεσογόνων ορμονών που τις καταστρέφουν), και κυρίως έχουν διατροφή υψηλή σε σάκχαρα, σε καφεΐνη (κυρίως λόγω των πολλών καφέδων), σε γαλακτοκομικά που συνοδεύεται από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Περισσότερο από το ένα τρίτο των ψυχιατρικών περιστατικών έχει βρεθεί ότι υποφέρουν από ελλείψεις σε φολικό οξύ ή βιταμίνη Β12. Η έλλειψη της βιταμίνης Β12 αυξάνεται όσο μεγαλώνει ένα άτομο.
Όσον αφορά τις βιταμίνες που μπορεί να λείπουν από τον οργανισμό των ατόμων που εμφανίζουν κατάθλιψη, φαίνεται ότι όταν αποκατασταθούν στα φυσιολογικά επίπεδα η κατάθλιψη δείχνει να μειώνεται σημαντικά. Επιπλέον, φαίνεται να μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση αρκετά αμινοξέα, αρκετά μέταλλα καθώς και ορμόνες (βιταμίνη D3, κορτιζόλη, τεστοστερονη).
Η βιταμίνη Β12 που βρίσκεται κυρίως σε ζωικά προϊόντα, στο κόκκινο κρέας, στο μοσχαρίσιο συκώτι, στα πουλερικά, το ψάρι, τα οστρακοειδή, το αβγό και τα γαλακτοκομικά, καθώς και σε συμπληρώματα διατροφής, βοηθάει σημαντικά.
Έτσι η έλλειψη της βιταμίνης Β12 μπορεί να είναι η αιτία , αδυναμίας συγκέντρωσης και προσοχής , αναιμίας, απογευματινής κούρασης, σύγχυσης, φτωχής μνήμης, παρατεταμένης διάθεσης για κλάμα και ευερεθιστότητας, κ.α.
Η βιταμίνη D είναι γνωστό ότι επηρεάζει τη διάθεση. Η κατάθλιψη συνδέεται με την ανεπάρκεια της βιταμίνης D (≤20 ng/mL) και η ανεπάρκεια της βιταμίνης D επηρεάζει πάνω από το μισό πληθυσμό του πλανήτη. Επιπλέον το Μαγνήσιο επηρεάζει άμεσα τον εγκέφαλο, καθώς ρυθμίζει τη δράση των υποδοχέων NMDA ( ένας τύπος υποδοχέων του γλουταμικού που εντοπίζεται στους νευρώνες) πράγμα που εξηγεί γιατί τα χαμηλά επίπεδα αυτού του στοιχείου οδηγούν σε ανώμαλη διέγερση των νευρώνων και τελικά προκαλεί άγχος.
Άγχος
Αντίστοιχα, η σεροτονίνη που είναι μια χημική ουσία που έχει πολλαπλές λειτουργίες στον ανθρώπινο οργανισμό, φαίνεται ότι παίζει ρόλο στην όρεξη, στα συναισθήματα, στη διάθεση, στην κίνηση, στη συμπεριφορά και στις λειτουργίες του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Φαίνεται επίσης να έχει ρόλο κλειδί στη διατήρηση της ψυχικής ισορροπίας. Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης συνδέονται με την κατάθλιψη. Πολλές από τις βιταμίνες που ενισχύουν τη σεροτονίνη στον οργανισμό μας, καθώς και τα συμπληρώματα που μπορούν να βελτιώσουν την κλινική εικόνα των ανθρώπων που υποφέρουν από κατάθλιψη, μπορούν επίσης να έχουν θετική επίδραση στα συμπτώματα του άγχους.
Ενώ έχουμε μια λίστα συμπτωμάτων που δηλώνουν άγχος όπως δυσκολία στον ύπνο, δυσκολία στη συγκέντρωση, αλλαγές στη διάθεση, χρόνια κόπωση, οι βιταμίνες Ω3 και όσες προαναφέρθηκαν φαίνεται να βοηθούν. Σίγουρα ο ρόλος των βιταμινών στη θεραπεία της κατάθλιψης και του άγχους δεν είναι απολύτως ξεκάθαρος και απαιτείται περισσότερη έρευνα και μελέτη όσον αφορά τον ακριβή συσχετισμό ανάμεσά τους, μπορούμε να πούμε ότι τα συμπληρώματα δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσουν τη θεραπεία με αντικαταθλιπτικά ή την ψυχολογική στήριξη του ασθενούς ατόμου. Φαίνεται όμως πως παίζουν έναν θετικό ρόλο σε συνδυαστικές θεραπευτικές προσεγγίσεις.
Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.
Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!