Καθιστική ζωή : η σωματική άσκηση ενισχύει τη διαδικασία δόμησης των οστών, οδηγώντας σε αύξηση της οστικής μάζας.
Αυξημένη κατανάλωση καφεΐνης : η καθημερινή κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας καφεΐνης από αυτή που περιέχεται σε 4 φλυτζάνια καφέ, προκαλεί ραγδαία αύξηση της απέκκρισης ασβεστίου από τον οργανισμό.
Κάπνισμα : το κάπνισμα τσιγάρων μειώνει την παραγωγή οιστρογόνων, συμβάλλει στην πρόκληση πρώιμης εμμηνόπαυσης ενώ δρα ανασταλτικά στη διαδικασία δόμησης οστών, μειώνοντας έτσι την οστική μάζα. Τόσο οι καπνιστές όσο και οι πρώην καπνιστές έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καταγμάτων σε σχέση με τους μη καπνιστές. Επιπλέον, ο καπνός δυσχεραίνει την απορρόφηση του ασβεστίου.
Κατανάλωση αλκοόλ : η υπερκατανάλωση έχει αρνητικές επιπτώσεις στη δόμηση των οστών.
Τα αλκοολικά άτομα δεν έχουν επαρκή πρόσληψη ασβεστίου. Επίσης, η κατανάλωση αλκοόλ κατά την εφηβική ηλικία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την κορυφαία οστική μάζα.
Ακόμη ένας λόγος αποφυγής της υπερκατανάλωσης αλκοόλ είναι ότι επηρεάζονται συνολικά τα αντανακλαστικά του ατόμου, γεγονός που κάνει το άτομο πιο επιρρεπές σε πτώση άρα και σε πιθανό κάταγμα.
Πρωτεϊνικές δίαιτες : Γενικά η πρόσληψη πρωτεϊνών δρα συνεργιστικά με το ασβέστιο και τη βιταμίνη D στη διατήρηση της υγείας των οστών. Ωστόσο, η κατανάλωση περισσότερης πρωτεΐνης από τις καθημερινές ανάγκες, οδηγεί σε απώλεια ασβεστίου από τα ούρα.
Χαμηλό σωματικό βάρος : ανεξάρτητα από την ηλικία και το φύλο, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) μικρότερος από 20 έχει συσχετιστεί με σημαντική απώλεια οστικής μάζας και μεγαλύτερο κίνδυνο καταγμάτων. Αντίστοιχος κίνδυνος εμφανίζεται όταν υπάρχει απώλεια βάρους >10% σε ένα χρόνο (πχ λόγω δίαιτας ή υποσιτισμού).
Συχνές πτώσεις : προβλήματα στην όραση, απώλεια ισορροπίας, νευρομυική δυσλειτουργία, σύγχυση, χρήση ηρεμιστικών ή υπνωτικών φαρμάκων είναι συχνά φαινόμενα κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα. Οι πτώσεις που συνεπάγονται των προβλημάτων αυτών αυξάνουν τον κίνδυνο καταγμάτων.