Δεν ήταν δύσκολο να συμβεί. Η θάλασσα ήταν λάδι. Το κολύμπι σας αναζωογόνησε. Το αναψυκτικό σας δρόσισε. Οι ρακέτες σας γύμνασαν. Και τώρα, καθώς έχει φτάσει πλέον το μεσημέρι και η σεζλόνγκ είναι τόσο αναπαυτική, ένας υπνάκος, μετά το κλαμπ σάντουιτς και τη μπιρίτσα, μοιάζει να είναι η καλύτερη ιδέα.

Μεγάλο λάθος!

Στην πραγματικότητα, ο ύπνος στον ήλιο είναι πάντα καλύτερη ιδέα πριν το κάνετε, παρά μετά. Και αυτό, γιατί ξυπνώντας κόκκινοι σαν τομάτες και με έναν τεράστιο πονοκέφαλο, αντιλαμβάνεστε ότι κάτι κάνατε λάθος. Δείτε γιατί ο ύπνος κατά τη διάρκεια της ηλιοθεραπείας είναι ο εφιάλτης των δερματολόγων (και όχι μόνο) στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Γιατί νυστάζετε στον ήλιο;

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Γιατί, αλήθεια, νυστάζετε στον ήλιο;

Όταν περνάτε μια μέρα στο νερό της θάλασσας, της πισίνας, του waterpark κλπ, το σώμα σας “κάνει υπερωρίες” για να σας προστατεύσει από την υπερθέρμανση. Η αγγειοδιαστολή, η διεύρυνση δηλαδή των αιμοφόρων αγγείων στο δέρμα, οδηγεί περισσότερο αίμα στην επιφάνεια του σώματός σας (και σας κάνει παράλληλα να κοκκινίζετε).

Αυτό όμως σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερο αίμα διαθέσιμο για να ρέει σε άλλα μέρη του σώματός σας. Επιπλέον, όταν ζεσταίνεστε, το σώμα σας παράγει άφθονο ιδρώτα για να σας δροσίσει. Ενώ όμως αυτές οι διαδικασίες είναι αποτελεσματικές στο να σας κρατούν σχετικά δροσερούς, επιβαρύνουν τον οργανισμό σας και προκαλούν αίσθηση κούρασης και νύστας.

 

Το αντηλιακό δεν είναι αρκετό

Το να κλείνετε τα μάτια και να παίρνετε έναν υπνάκο, βασιζόμενοι στο ότι είστε ασφαλείς λόγω του αντηλιακού σας, είναι λάθος. Το αντηλιακό δεν σας κάνει άτρωτο στον ήλιο και η λάθος εφαρμογή του μπορεί να σας αφήσει ιδιαίτερα ευάλωτο σε σημεία του σώματος όπου υπάρχει πολύ αραιό ή και καθόλου αντηλιακό.

Επιπλέον, το αντηλιακό μπορεί να τρίβεται ή να αφαιρείται με τον ιδρώτα και πρέπει να εφαρμόζεται ξανά τουλάχιστον κάθε δύο ώρες. Αν το εφαρμόσατε πριν μία ώρα και πενήντα λεπτά και κοιμηθείτε στη συνέχεια για μία ώρα – κάντε τη μαθηματική πράξη! Το αντηλιακό πρέπει πραγματικά να είναι η τελευταία σας γραμμή άμυνας και ποτέ η μοναδική σας.

 

Επιπλέον κίνδυνοι

Πέραν όμως από το ηλιακό έγκαυμα, υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι. Ο ύπνος στον ήλιο, ιδιαίτερα του μεσημεριού (και ακόμη χειρότερα εάν έχει προηγηθεί χρήση αλκοόλ) οδηγεί σε αφυδάτωση. Το αποτέλεσμα είναι ότι, ακόμη και αν δεν υποστείτε ηλιακό έγκαυμα, θα ξυπνήσετε νιώθοντας αδυναμία, κούραση και πιθανόν πονοκέφαλο ή ζαλάδα.

 

Συμβουλές για ύπνο στον ήλιο

Δεν θέλουμε να νομίσετε ότι με αυτό το άρθρο καταδικάζουμε τον ύπνο. Ο ύπνος, αυτός καθαυτός σαν δραστηριότητα, ηρεμεί και δίνει ενέργεια – και το ίδιο κάνει και ο ολιγόλεπτος ύπνος. Εάν ήσασταν συσκευή, ο ύπνος θα ήταν ο φορτιστής σας και ο ολιγόλεπτος ύπνος ο ταχυφορτιστής σας!

Όμως, είναι σημαντικό να αντιληφθείτε τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τον ύπνο στον ήλιο, όταν οι περισσότερες άμυνες είναι μειωμένες.

Εάν λοιπόν νυστάζετε, προσπαθήστε να βρείτε ένα σκιερό σημείο για να κοιμηθείτε. Εάν αυτό δεν γίνεται και νιώθετε ότι δεν μπορείτε να “ζήσετε” χωρίς τον ύπνο στον ήλιο, ακολουθήστε τουλάχιστον τις εξής συμβουλές:

  • Μην κοιμάστε περισσότερα από 30 λεπτά.
  • Εφαρμόστε αντηλιακό ακριβώς πριν κοιμηθείτε.
  • Αποφύγετε τον ύπνο στον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες. Προσπαθήστε για έναν απογευματινό, ολιγόλεπτο ύπνο.
  • Να φοράτε γυαλιά ηλίου.
  • Μία πετσέτα πάνω από το πρόσωπό σας θα προστατεύσει ακόμη περισσότερο τα μάτια σας.
  • Εάν είστε κάτω από ομπρέλα, υπολογίστε χονδρικά σε πόση ώρα ο ήλιος θα κτυπήσει το πρόσωπό σας και κινηθείτε προς το αντίθετο σημείο.
  • Αναθέστε σε κάποιον να σας ξυπνήσει μετά από 30 λεπτά.
  • Εάν δεν υπάρχει κάποιος, βάλτε υπενθύμιση στο κινητό σας. Ξυπνήστε πριν καείτε, και το σώμα σας θα σας ευγνωμονεί!

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!