Οι μικροί τραυματισμοί δεν χρειάζεται να γίνουν μεγάλο πρόβλημα.
Το σπίτι δεν τα χωράει. Το μπαλκόνι δεν τους είναι αρκετό. Η παιδική χαρά τους είναι μικρή. Το σχολείο δεν τους φτάνει. Όταν τα παιδιά αποφασίζουν να παίξουν και να τρέξουν (δηλαδή, σχεδόν κάθε λεπτό που μπορούν), τίποτα δεν μπορεί να τα σταματήσει! Εκτός… από τους μικροτραυματισμούς, που πολλές φορές συνοδεύονται από γοερό κλάμα.
Μάθετε περισσότερα για τα μικροατυχήματα που τραυματίζουν το παιδικό δερματάκι, καθώς και πώς μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε στο άρθρο μας που ακολουθεί.
Η νούμερο 1 συμβουλή
Η σωστή αντιμετώπιση ενός τραυματισμού δεν αρχίζει με την απολύμανση. Αρχίζει με την ψυχραιμία. Ως γονείς ή συνοδοί οφείλετε να είστε ψύχραιμοι και να κάνετε μία ορθολογική εκτίμηση της κατάστασης και του τραύματος. Με αυτό τον τρόπο, θα δημιουργήσετε αίσθηση ασφάλειας και θα αποφύγετε τον πανικό, που είναι ό,τι χειρότερο για εσάς αλλά και το παιδί.
Είδη τραυμάτων
Δείτε στη συνέχεια τα συχνότερα είδη επιφανειακών τραυμάτων στα παιδιά:
- Τραύμα από γδάρσιμο χωρίς ομαλά όρια (πχ στο γόνατο, μετά από πτώση από το ποδήλατο)
- Τραύμα από κόψιμο (πχ μαχαίρι, ψαλίδι)
- Τραύμα από δάγκωμα σκύλου, γάτας, άλλου ζώου ή κάποιου άλλου παιδιού
- Τραύμα από αιχμηρό αντικείμενο (πχ καρφί στον χώρο παιχνιδιού, βελόνα, καρφίτσα ή πινέζα στο σπίτι)
- Τραύμα από σύγκρουση
- Τραύμα από θερμικό ή χημικό έγκαυμα
- Τραύμα από το ίδιο το παιδί λόγω ξεσμού
Τραύματα όπου απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή
- Τραύμα από γυαλί
- Τραύμα από ξύλο
Τα παραπάνω τραύματα, αν και έχουν μικρή πύλη εισόδου, είναι συνήθως αρκετά βαθιά και απαιτούν εξειδικευμένη φροντίδα.
Απολύμανση τραύματος
Όσον αφορά την απολύμανση του τραύματος, αρκεί να θυμάστε και να ακολουθείτε τους εξής απλούς κανόνες:
- Ξεκινάτε, πλένοντας καλά τα χέρια σας για να αποφευχθεί επιμόλυνση του τραύματος.
- Πλύνετε με άφθονο νερό και σαπούνι την τραυματισμένη επιφάνεια. Αυτή η κίνηση θα απομακρύνει και σημαντικό αριθμό μικροοργανισμών από την τραυματισμένη περιοχή.
- Τοποθετήστε στο τραύμα οξυζενέ και ιώδιο.
- Στεγνώνετε το τραύμα ταμπονάροντας απαλά με μία αποστειρωμένη γάζα (και όχι τρίβοντας).
- Εάν υπάρχει αιμορραγία, συνήθως θα τη σταματήσετε μέσα σε 2 με 3 λεπτά, απλά κρατώντας τη γάζα στην πληγή και πιέζοντας απαλά.
- Επιδένετε το τραύμα με χρήση αποστειρωμένης γάζας και επιδέσμου.
Τι να αποφύγετε
Θα ήταν φρόνιμο να αποφύγετε το βαμβάκι, καθώς κολλάει στην πληγή και είναι δύσκολο κατόπιν να απομακρυνθεί. Επίσης, καλό θα ήταν να μην καταφεύγετε σε γιατροσόφια και εμπειρικά παρασκευάσματα (μολόχα, κρεμμύδι, βούτυρο κλπ), καθώς υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης του τραύματος.
Πότε χρειάζονται ράμματα;
Πολλοί από εμάς έχουμε μια ενστικτώδη αντιπάθεια προς τα ράμματα, ίσως από αναμνήσεις της παιδικής μας ηλικίας. Ωστόσο, τα σύγχρονα, λεπτά ράμματα δεν χρειάζεται να ανησυχούν τους γονείς. Στην πραγματικότητα, μπορούν να μειώσουν την έκταση του σημαδιού στο δέρμα του παιδιού στο ελάχιστο.
Ράμματα απαιτούνται συνήθως όταν η αιμορραγία δεν σταματά, όταν υπάρχει διάσταση του δέρματος (δηλαδή οι άκρες του τραύματος απέχουν μεταξύ τους) και όταν το τραύμα βρίσκεται σε σημείο που η πληγή ανοίγει, όπως το γόνατο ή ο αγκώνας. Εννοείται ότι ο μόνος αρμόδιος που θα εκτιμήσει εάν το παιδί χρειάζεται ράμματα είναι ο ιατρός.
Πρόληψη ουλών
Οι μικροτραυματισμοί μπορούν να αφήσουν σημάδια στο δερματάκι του παιδιού. Για καλύτερη επούλωση και πρόληψη των ουλών ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:
- Επίδεσμος από την αρχή στο τραύμα. Έτσι θα μειωθεί η πιθανότητα μόλυνσης που αποτελεί εχθρό της επούλωσης.
- Προσοχή στην αλλαγή του επιδέσμου για να μην ανοίξει το τραύμα.
- Το παιδί να μην τραβά την κρούστα από το τραύμα.
- Η έκθεση στον ήλιο μακροπρόθεσμα ωφελεί (αν και στην αρχή μπορεί να κοκκινίσει το σημάδι).
- Το μπάνιο σε καθαρή θάλασσα ωφελεί.
- Επουλωτικές κρέμες μπορούν να βοηθήσουν.
Μην ξεχνάτε το κουτί πρώτων βοηθειών
Τέλος, ακόμη και αν έχετε όλες τις γνώσεις του κόσμου για την αντιμετώπιση τραυμάτων, θα είναι άχρηστες εάν δεν έχετε τα απαραίτητα σύνεργα. Είναι απαραίτητο να έχετε τόσο στο σπίτι όσο και στο αυτοκίνητο κουτί πρώτων βοηθειών για μωρά και μικρά παιδιά, τα οποία πρέπει να ελέγχονται τακτικά.
Οι επίδεσμοι πρέπει να ανανεώνονται, τουλάχιστον κάθε χρόνο και ιδιαίτερα για το κουτί του αυτοκινήτου, όπου δεν υπάρχουν ιδανικές συνθήκες αποθήκευσης. Να ελέγχονται επίσης οι ημερομηνίες λήξης των σκευασμάτων.
Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.
Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!