Σαν ανθρώπινα όντα, αλλά και σαν οργανωμένες κοινωνίες, από την προϊστορία μέχρι τις ημέρες μας, γοητευόμαστε από τους μύθους. Οι μύθοι δημιουργήθηκαν αρχικά για να “εξηγήσουν το ανεξήγητο” και παρά την πρόοδο της τεχνολογίας, παραμένουν, επιμένουν και, δυστυχώς, κάποιες φορές εμφανίζονται εκ του μηδενός.

Ειδικά στο θέμα της υγείας, της διατροφής και του πεπτικού συστήματος οι μύθοι είναι αναρίθμητοι. Υπάρχουν μύθοι για το ψωμί, το γάλα, το αλάτι, τον καφέ, το τυρί και για σχεδόν κάθε διατροφική δραστηριότητα του ανθρώπου. Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί κάποιους συνηθισμένους μύθους γύρω από το πεπτικό μας σύστημα.

 

Αν καταπιούμε τσίχλα μένει στο στομάχι μας

Ένας από τους πιο διαδομένους μύθους παγκοσμίως. Καθώς η τσίχλα, παρά τη μάσηση δεν διαλύεται στο στόμα και καθώς το στομάχι δεν μπορεί να τη διασπάσει, ο μύθος λέει ότι αν την καταπιούμε, θα μείνει στο στομάχι μας, ίσως και για χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι η τσίχλα δεν κολλάει στο στομάχι και θα αποβληθεί δια της φυσιολογικής οδού σε λίγες ημέρες.

 

Οι καυτερές τροφές προκαλούν έλκος στομάχου

Με την πρόοδο της επιστήμης, ήδη από το 1982 γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα έλκη στομάχου οφείλονται στη μόλυνση από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H. Pylori). Άλλοι υπαίτιοι μπορεί να είναι παυσίπονα όπως η ασπιρίνη. Τα καυτερά τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν στομαχόπονο, αλλά δεν προκαλούν έλκη.

 

Κίρρωση του ήπατος προκαλείται μόνο από το αλκοόλ

Είναι αλήθεια ότι ο αλκοολισμός είναι η πιο συνηθισμένη αιτία κίρρωσης του ήπατος (μία κατάσταση κατά την οποία τα υγιή ηπατικά κύτταρα καταστρέφονται και αντικαθίστανται από ουλώδη ιστό). Υπάρχουν ωστόσο και άλλες αιτίες, όπως η ηπατίτιδα Β και C. Και παρόλο που η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί σχεδόν πάντα κάποια ηπατική βλάβη, δεν οδηγεί πάντα σε κίρρωση.

 

Τα γαλακτοκομικά απαγορεύονται σε περίπτωση δυσανεξίας στη λακτόζη

Όχι, τα πράγματα δεν είναι άσπρα η μαύρα. Τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη δεν είναι όλα ίδια. Ενώ κάποιος μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα από ένα ποτήρι γάλα, άλλοι μπορεί να μπορούν να πιουν έως και δύο. Μερικοί μπορούν να απολαύσουν γιαούρτι ή παγωτό – αλλά όχι γάλα. Τα τυριά είναι συχνά ανεκτές επιλογές. Εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, είναι συνήθως θέμα δοκιμής και λάθους για να μάθετε ποια (και πόσα) γαλακτοκομικά είναι ασφαλή για εσάς.

 

Οι ηλικιωμένοι παρουσιάζουν πάντα δυσκοιλιότητα

Είναι αλήθεια ότι οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν δυσκοιλιότητα καθώς μεγαλώνουν, αλλά δεν φταίει το ίδιο το σώμα. Οι ηλικιωμένοι συχνά λαμβάνουν φάρμακα που μπορεί να επιδράσουν στο πεπτικό σύστημα. Είναι επίσης λιγότερο πιθανό να ασκούνται αρκετά, να τρώνε καλά και να πίνουν αρκετά υγρά, τα οποία βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού. Οι καλές συνήθειες (άσκηση, διατροφή, ενυδάτωση) δεν πρέπει να σταματούν σε καμία ηλικία.

 

Οι τροφές είναι πιο ευκολοχώνευτες όταν μαγειρεύονται

Η πέψη είναι η διαδικασία διάσπασης των μορίων των τροφών σε μικρότερα μόρια που θα δώσουν στον οργανισμό πρόσβαση σε θρεπτική αξία, βιταμίνες και μέταλλα. Το πεπτικό σύστημα “αριστεύει” σε αυτή τη διαδικασία είτε του δώσουμε ωμό φαγητό είτε μαγειρεμένο. Το μαγείρεμα κάποιες φορές παρέχει ευκολότερη πρόσβαση σε θρεπτικά συστατικά, όμως ας μη ξεχνάμε ότι και το υπερβολικό μαγείρεμα μπορεί να καταστρέψει κάποιες θρεπτικές ουσίες. Ακολουθήστε τις προτεινόμενες μεθόδους μαγειρέματος για τα τρόφιμα που προτιμάτε.

 

Το κρέας μένει περισσότερο στο στομάχι από ό,τι τα λαχανικά

Ένας μύθος που υποστηρίζεται και από τη διαίσθησή μας: αφού το κρέας είναι πιο βαρύ και πιο λιπαρό από ό,τι τα λαχανικά δεν θα πρέπει να μένει και περισσότερη ώρα σε αυτό; Η αλήθεια είναι ότι ενώ το λίπος μπορεί όντως να επιβραδύνει τη διαδικασία της πέψης, το κρέας και τα λαχανικά χρειάζονται περίπου τον ίδιο χρόνο για να περάσουν από το πεπτικό σας σύστημα.

 

Το παχύ έντερο χρειάζεται καθαρισμό

Όχι, το παχύ έντερο δεν χρειάζεται καθαρισμό με καθαρτικά ή κλύσματα. Εκτός από την περίπτωση μιας προγραμματισμένης κολονοσκόπησης, το παχύ σας έντερο δεν χρειάζεται τίποτα από τα παραπάνω. Το σώμα σας έχει ήδη 2 εξαίρετους μηχανισμούς καθαρισμού που απομακρύνουν αποτελεσματικά τοξικές ουσίες: λέγονται συκώτι και νεφρά.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!