Στη Βιολογία, ο όρος “μετάλλαξη” (mutation) χαρακτηρίζει οποιαδήποτε μεταβολή μπορεί να συμβεί στο γενετικό υλικό ενός οργανισμού. Ωστόσο, στην κοινωνία και ειδικά (δυστυχώς) στα social media, η έννοια της μετάλλαξης συνδέεται συχνά με κάτι αρνητικό, δυσοίωνο ή και μοιραίο: μεταλλαγμένα τρόφιμα, μεταλλαγμένα προϊόντα και, φυσικά, μεταλλαγμένοι ιοί. Μετάλλαξη = Αρμαγεδδών.

Αυτό ακριβώς έχει συμβεί και με τη μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού. Μία από τις (όχι λίγες) μεταλλάξεις του ιού, έχει αποκτήσει διαστάσεις, πολύ μεγαλύτερες από αυτές  που θα “δικαιούτο” να έχει. Όμως, πολλές φορές, η άγνοια είναι πιο επικίνδυνη από τη μετάλλαξη! Για αυτό, ας δούμε, με νηφαλιότητα, τι ξέρουμε μέχρι σήμερα για τη μετάλλαξη Δέλτα και πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε.

 

Τι είναι η μετάλλαξη Δέλτα;

Πρόκειται για μετάλλαξη που διαφοροποιείται από τις προηγούμενες λόγω της εναλλακτικής οδού εξέλιξής της, με το στέλεχος Δ να έχει αυξημένη διεισδυτικότητα. Η μετάλλαξη Δέλτα είναι αυτή τη στιγμή κυρίαρχη σε πολλές χώρες του πλανήτη, περιλαμβανομένης της Ελλάδας.

 

Πώς αλλιώς είναι γνωστή η μετάλλαξη Δέλτα;

Είναι γνωστή και ως Β.1617.2.

 

Πόσο πιο μεταδοτική είναι η μετάλλαξη Δέλτα;

Οι ερευνητές δηλώνουν ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι περίπου 50% πιο μεταδοτική από τη μετάλλαξη Άλφα (ή αλλιώς Β.1.1.7) που εντοπίστηκε στη Βρετανία και η οποία ήταν ήδη 50% πιο μεταδοτική από τον αρχικό κορωνοϊό στην Κίνα. Υπολογίζεται ότι ο μέσος άνθρωπος που νοσεί από κορωνοϊό με μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδει την ασθένεια σε 3 έως 4 άτομα (από 1 έως 2 άτομα με τον αρχικό κορωνοϊό).

 

Τι είναι η μετάλλαξη Δέλτα Plus;

Η μετάλλαξη Δέλτα Plus (γνωστή και ως B.1.617.2.1) θεωρείται “υπομετάλλαξη” της Δέλτα. Επιτρέπει στον ιό να επιτεθεί πιο αποτελεσματικά στα κύτταρα των πνευμόνων και, ενδεχομένως, να διαφύγει των εμβολίων. Η Δέλτα Plus εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία.

 

Από πού προήλθε η μετάλλαξη Δέλτα;

Η μετάλλαξη Δέλτα εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον Δεκέμβριο του 2020 και οδήγησε σε τεράστια έξαρση της νόσου στη χώρα. Στη συνέχεια εξαπλώθηκε γρήγορα και πλέον απαντάται σε 111 και πλέον χώρες του πλανήτη. Από τις αρχές Ιουλίου του 2021, η Δέλτα έχει γίνει η κυρίαρχη μορφή του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γερμανία, αλλά και στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, η μετάλλαξη Δέλτα προκαλεί πλέον περισσότερο από το 97% των νέων περιπτώσεων COVID-19.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της μετάλλαξης Δέλτα;

Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά που παρατηρήθηκαν με το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού και επομένων μεταλλάξεών του:

  • Επίμονος βήχας
  • Πονοκέφαλος
  • Πυρετός
  • Πονόλαιμος
  • Απώλεια οσμής.

Σημειώνεται ότι ασθενείς με COVID-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέφεραν ότι ορισμένα συμπτώματα είναι ελαφρώς διαφορετικά για τη Δέλτα, καθώς ο βήχας και η απώλεια οσμής φαίνεται να σπανίζουν. Αντίθετα, ο πονοκέφαλος, ο πονόλαιμος, η ρινική καταρροή και ο πυρετός φαίνεται να είναι συχνότερα συμπτώματα.

 

Είναι η μετάλλαξη Δέλτα πιο θανατηφόρα;

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να παρακολουθούν τα δεδομένα για να προσδιορίσουν πόσο θανατηφόρα είναι. Με βάση στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο, η μετάλλαξη Δέλτα φαίνεται ότι είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε νοσηλεία και θάνατο, ιδιαίτερα μεταξύ μη εμβολιασμένων ατόμων.

 

Τι σημαίνει η μετάλλαξη Δέλτα για τους εμβολιασμένους;

Σε πρώτες έρευνες, οι δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer ή Moderna φάνηκαν να είναι περίπου 88% αποτελεσματικές κατά της νόσου με μετάλλαξη Δέλτα και 96% αποτελεσματικές κατά της νοσηλείας. Το εμβόλιο AstraZeneca, ήταν περίπου 60% αποτελεσματικό κατά της νόσου και 93% αποτελεσματικό κατά της νοσηλείας. Η Johnson & Johnson ανέφερε αποτελεσματικότητα από το μονοδοσικό της εμβόλιο, παρόμοια με αυτή της AstraZeneca.

 

Τι σημαίνει η μετάλλαξη Δέλτα για τους ανεμβολίαστους;

Τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του COVID-19 διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Στις ΗΠΑ, οι περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού έχουν σημειώσει άνοδο στις περιπτώσεις μετάλλαξης Δέλτα. Ακόμη, τα παιδιά και οι νεαροί ενήλικες φαίνεται να έχουν ιδιαίτερη ευπάθεια.

 

Πώς μπορώ να προστατευθώ από τη μετάλλαξη Δέλτα;

Κανόνες όπως το να κρατάτε απόσταση 1,5 μέτρου από τους άλλους, να πλένετε τα χέρια σας, να φοράτε μάσκες και να ζείτε και εργάζεσθε σε συνθήκες καλού αερισμού θα σας προστατεύσουν από όλες τις γνωστές παραλλαγές του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένης της μετάλλαξης Δέλτα. Επιπλέον, αποφύγετε, στο μέτρο του δυνατού, ταξίδια σε χώρες και περιοχές όπου η μετάλλαξη επικρατεί. Το ταξίδι στις Ινδίες μπορεί να περιμένει για του χρόνου.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!