Καλοκαιρινή νύχτα στο εξοχικό ή στο χωριό. Χαλαρώνετε οικογενειακά μετά από μια όμορφη ημέρα με γεμάτο πρόγραμμα: περιηγήσεις στη γύρω περιοχή και στα ιστορικά της αξιοθέατα, ίσως μπάνιο στη θάλασσα, ταβερνάκι και πολλές ακόμη ομορφιές που απλόχερα μοιράζει η Ελλάδα.

Καθώς ετοιμάζεστε να κοιμηθείτε, όλα είναι ήρεμα, ειρηνικά, ειδυλλιακά! Εκτός από… το ξαφνικό τσίμπημα στον εκτεθειμένο σας αστράγαλο. Ξέρετε τι είναι.

Κουνούπι.

Και σε λίγα δευτερόλεπτα ακούτε και το ζουζούνισμά του. Και το χειρότερο; Ακολουθεί και δεύτερο τσίμπημα.

Το τσίμπημα του κουνουπιού τη νύχτα στο κρεβάτι είναι πάντα ενοχλητικό, αλλά, σε γενικές γραμμές, αναμενόμενο. Τότε τσιμπάνε τα κουνούπια! Όμως… δεν τσιμπάνε μόνο τότε. Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί πού και πότε είναι πιο πιθανό να σας τσιμπήσουν τα κουνούπια και πάρτε τα μέτρα σας.

 

Γιατί τσιμπάνε τα κουνούπια;

Σίγουρα όχι από κακία. Τα θηλυκά κουνούπια πρέπει να τσιμπήσουν, καθώς χρειάζονται το αίμα για να αναπτύξουν και να μεγαλώσουν τα αυγά τους. Το αίμα δεν είναι απαραίτητο να είναι ανθρώπινο, καθώς μπορεί να προέρχεται από πολλά και διαφορετικά ζώα. Ωστόσο τα περισσότερα κουνούπια, απλά θα τραφούν με οτιδήποτε βρίσκεται στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή. Δείτε πώς εσείς δεν θα είστε εκεί.

 

Πότε τσιμπάνε τα κουνούπια

Τα κουνούπια αντιπαθούν τον ήλιο. Όλη η ιστορία επιβίωσης του εντόμου απαιτεί υγρές συνθήκες καθώς ο ήλιος τα αφυδατώνει και τα σκοτώνει. Αυτός είναι και ο λόγος που τα κουνούπια κρύβονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η χειρότερη ώρα για τσίμπημα είναι ακριβώς με τη δύση του ηλίου, όταν τα κουνούπια βγαίνουν από τις κρυψώνες τους.

Αυτή η βόλτα λοιπόν με τη δύση του ηλίου, μπορεί να είναι ρομαντική – αλλά είναι και επικίνδυνη για τσίμπημα κουνουπιού.

Αξίζει εδώ να προσθέσουμε ότι, ειδικά στους εσωτερικούς χώρους, τα κουνούπια μπορούν, κυριολεκτικά να τσιμπάνε όλη τη νύχτα. Γιατί; Διότι απλά δεν υπάρχουν άλλοι στόχοι μέσα στο σπίτι! Για αυτό, είναι υπεραπαραίτητο να μην έχετε κουνούπια μέσα στο σπίτι σας.

 

Πού τσιμπάνε

Εκτός από το “πότε” του τσιμπήματος, πρέπει επίσης να σκεφτείτε το (χωροταξικό) “πού”.  Η τοπική γεωγραφία και οι ιδιαιτερότητες της περιοχής σας ενδέχεται να προσελκύουν μεγάλο ή και τεράστιο αριθμό κουνουπιών. Για παράδειγμα, οι περιοχές  κοντά σε γεωργικές δραστηριότητες, έλη, αλμυρά έλη ή στάσιμο νερό έχουν πάντα μεγαλύτερους πληθυσμούς κουνουπιών από τις ξηρότερες περιοχές.

Η βόλτα με τη δύση του ηλίου που αναφέραμε λοιπόν στην προηγούμενη παράγραφό μας, γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη, αν την κάνετε δίπλα στην τοπική λίμνη!

 

Οι πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο για τσιμπήματα κουνουπιών

Ευτυχώς, η χώρα μας δεν είναι στη λίστα. Ωστόσο, εάν προετοιμάζεστε για ταξίδι στο εξωτερικό, έχετε υπόψη σας ότι οι παρακάτω χώρες θεωρούνται οι πιο επικίνδυνες στον κόσμο για τσιμπήματα κουνουπιών:

  • Βραζιλία
  • Ινδονησία
  • Μαλαισία
  • Ταϋλάνδη
  • Φιλιππίνες
  • Αυστραλία

Σε γενικές γραμμές, οι ασθένειες που μεταδίδονται από κουνούπια είναι συχνότερες στην Αφρική, τη Νότια Αμερική και την Ασία.

 

Πώς να προστατευθείτε

Τα σημαντικότερα μέτρα προστασίας για τα κουνούπια είναι τα ακόλουθα:

  • Εφαρμόστε εντομοαπωθητικό εάν κάνετε απογευματινή βόλτα.
  • Αποφύγετε το πότισμα τις απογευματινές ή βραδινές ώρες. Είναι κάλεσμα για τα κουνούπια. Ακόμα και μισό φλιτζάνι νερό είναι αρκετό για ένα κουνούπι ώστε να αφήσει τα αυγά του.
  • Οι σίτες στα παράθυρα χρήσιμες, και ειδικά στο εξοχικό ή το χωριό αναγκαίες.
  • Κουνουπιέρα για μωρά επιβάλλεται.
  • Χρήση εντομοαπωθητικού χώρου στα must.
  • Κλάδεμα δένδρων και φυτών στον κήπο βοηθά στον περιορισμό των σκιερών σημείων που τα κουνούπια λατρεύουν.
  • Συνεννοηθείτε με τους γείτονές σας για κοινή δράση εναντίον των κουνουπιών. Τα κουνούπια δεν θα σταματήσουν στην αυλή του γείτονα!

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!