Κουνούπια. Τι τους έχετε κάνει και σας κυνηγούν;
Έχει τύχει σε όλους μας. Είμαστε στον ίδιο χώρο με τα αγαπημένα μας πρόσωπα (ας πούμε στο εξοχικό μας), κάνουμε ακριβώς την ίδια δραστηριότητα (ας πούμε κοιμόμαστε) και ενώ τα εκτεθειμένα σημεία του δικού μας σώματος είναι “πεδίο μάχης” από τις εφόδους των κουνουπιών, ο σύντροφός μας κοιμάται τον ύπνο του δικαίου. Δεν είναι άδικο;
Κουνούπια. Τι τους έχετε κάνει και σας κυνηγούν; Η απάντηση είναι “τίποτα”. Τα κουνούπια δεν κρατάνε βεντέτες, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Η απάντηση είναι αλλού. Ενημερωθείτε από το άρθρο μας που ακολουθεί γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι πιο θελκτικοί για τα κουνούπια και πάρτε τα μέτρα σας.
Τι προσελκύει τα κουνούπια
Διαβάστε στη συνέχεια τι ακριβώς προσελκύει τα κουνούπια πάνω μας.
Διοξείδιο του άνθρακα
Όλοι μας αποβάλλουμε διοξείδιο του άνθρακα όταν αναπνέουμε. Παράγουμε επίσης περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα, όταν είμαστε πιο ενεργοί, όπως κατά τη διάρκεια της άσκησης. Τα κουνούπια διαθέτουν υποδοχείς με τους οποίους ανιχνεύουν αλλαγές στο διοξείδιο του άνθρακα στο περιβάλλον τους, ακόμη και από 50 μέτρα μακριά!
Η αύξηση του αερίου ενημερώνει το κουνούπι ότι πιθανή τροφή βρίσκεται κοντά. Στη συνέχεια, το κουνούπι θα κινηθεί προς αυτήν την περιοχή.
Οσμές του σώματος
Τα κουνούπια προσελκύονται από ορισμένες ενώσεις που υπάρχουν στο ανθρώπινο δέρμα και στον ιδρώτα. Υπάρχουν αρκετές ενώσεις που έχουν αναγνωριστεί ως ελκυστικές για τα κουνούπια. Κάποιες από τις πιο συνηθισμένες είναι το γαλακτικό οξύ και η αμμωνία.
Τα βακτήρια του δέρματος παίζουν επίσης ρόλο στην μυρωδιά του σώματος. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα άτομα με υψηλή ποικιλία μικροβίων στο δέρμα τους είναι λιγότερο ελκυστικά για τα κουνούπια. Ακόμη, ερευνητές έχουν εντοπίσει συγκεκριμένα είδη βακτηρίων που κάνουν το δέρμα είτε φιλικό είτε εχθρικό προς τα κουνούπια.
Χρώματα
Η έρευνα έχει δείξει ότι τα κουνούπια έλκονται από το μαύρο χρώμα. Πώς εξηγείται αυτό; Από τον τρόπο που πετάνε. Καθώς τα κουνούπια παρασύρονται ακόμη και με τον ελαφρύτερο άνεμο, πετάνε πάντα κοντά στο έδαφος όπου συγκρίνουν οτιδήποτε βλέπουν σε σχέση με τον ορίζοντα. Τα σκούρα χρώματα λοιπόν ξεχωρίζουν, ενώ οι φωτεινές αποχρώσεις “χάνονται στον ορίζοντα”.
Θερμότητα και υδρατμοί
Το σώμα μας παράγει θερμότητα και τα επίπεδα υδρατμών κοντά στο δέρμα μας μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.
Καθώς ένα κουνούπι πλησιάζει κοντά μας, μπορεί να ανιχνεύσει θερμότητα και υδρατμούς. Αυτό μπορεί να παίξει ρόλο στο εάν αποφασίζει να δαγκώσει. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα κουνούπια κινούνται προς εκείνες τις πηγές θερμότητας που βρίσκονται στην επιθυμητή θερμοκρασία.
Αλκοόλ
Μελέτη εξέτασε τις επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ στην προτίμηση κουνουπιών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είχαν καταναλώσει μπύρα ήταν πιο ελκυστικά για τα κουνούπια από ό,τι τα άτομα που δεν είχαν καταναλώσει.
Ποιοι κινδυνεύουν λοιπόν περισσότερο;
Έχοντας αναφέρει λοιπόν όλα τα παραπάνω, ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από τα τσιμπήματα των κουνουπιών;
- Ενήλικες. Καθώς εκπέμπουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από τα παιδιά, προτιμώνται και περισσότερο.
- Αθλούμενοι. Όχι μόνο εκπέμπουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα, αλλά και περισσότερο γαλακτικό οξύ. Εάν παίζετε βόλεϊ στην αυλή με τα παιδιά είναι πολύ πιο πιθανό να σας τσιμπήσουν (όλους!) κουνούπια από ό,τι τον σύντροφό σας που παρακολουθεί το παιχνίδι από την αιώρα.
- Έγκυες. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα κουνούπια φαίνεται να προσελκύονται περισσότερο από τις έγκυες γυναίκες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι έγκυες έχουν υψηλή θερμοκρασία σώματος και εκπνέουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα.
- Υπέρβαρα άτομα. Τείνουν να έχουν υψηλότερο μεταβολικό ρυθμό δραστηριότητας που τα καθιστά πιο ελκυστικά για τα κουνούπια.
- Άτομα που φοράνε σκουρόχρωμα ρούχα.
- Όσοι κινούν νευρικά τα χέρια τους. Τα κουνούπια, από το χαμηλό ύψος πτήσης τους, διακρίνουν την απότομη κίνηση που κάνει κάτι να ξεχωρίζει από τον ορίζοντα και του επιτίθενται.
- Άτομα που καταναλώνουν αλκοόλ.
- Άτομα με ομάδα αίματος Ο. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα με ομάδα αίματος Ο είναι σχεδόν δύο φορές πιο ελκυστικά για τα κουνούπια από αυτά με ομάδα αίματος Α. Τα άτομα με ομάδα αίματος Β είναι περίπου στη μέση.
Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.
Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!