Μαμά, τσούζει!
Το πρωινό μπάνιο στη θάλασσα με την οικογένεια είναι μία τεράστια επιτυχία. Η θέα στο πέλαγος απολαυστική, με το απέραντο γαλάζιο να εκτείνεται μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι. Η κόρη, με ταλέντο μηχανικού, γεμίζει μεθοδικά τα κουβαδάκια της στην άμμο, ενώ ο πατέρας και γιος (με τα μπρατσάκια του) κολυμπάνε ευτυχισμένοι δίπλα σας. Ειδυλλιακή στιγμή!
Και ξαφνικά, ακούτε τη φράση που δεν θέλετε να ακούσετε.
“Μαμά τσούζει!”
Μία μέδουσα (τσούχτρα στην καθομιλουμένη) δυστυχώς άπλωσε τα πλοκάμια της στο ποδαράκι του μικρού. Τι πρέπει να κάνετε; Πρώτα από όλα να μην πανικοβληθείτε! Δείτε στη συνέχεια του άρθρου μας τα στάδια που πρέπει να ακολουθήσετε μετά το τσίμπημα τσούχτρας στο παιδί.
Γνωρίστε την τσούχτρα
Πρώτα από όλα, λίγα λόγια για την τσούχτρα. Πρόκειται για θαλάσσιο, ασπόνδυλο ζώο, που απαντάται σε όλες τις θάλασσες του πλανήτη μας. Το σώμα της έχει σχήμα καμπάνας και στην περιφέρειά του διαθέτει πλοκάμια που μπορούν να τσιμπήσουν, προκαλώντας παράλυση της τροφής τους (μικρά ψάρια και ζωοπλαγκτόν).
Οι τσούχτρες ζουν σε ομάδες, κάτι που σημαίνει, δυστυχώς, ότι πολλές φορές το τσίμπημά τους δεν περιορίζεται σε ένα. Οι τσούχτρες δεν έχουν εγκέφαλο. Έχουν όμως νευρικό σύστημα που τους επιτρέπει να αντιλαμβάνονται ερεθίσματα όπως η οσμή και το φως και να αντιδρούν σε αυτά.
Το τσίμπημα της τσούχτρας
Το τσίμπημα της τσούχτρας είναι αφάνταστα αιφνίδιο. Από τη στιγμή που θα βρεθεί δίπλα στο δέρμα, το πλοκάμι του ασπόνδυλου επιτίθεται μέσα σε 700 νανοδευτερόλεπτα (700 δηλαδή δισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου). Παράλληλα, είναι ιδιαίτερα επώδυνο, είτε είστε ενήλικας, είτε παιδί.
Τσούχτρα και παιδί
Η τσούχτρα είναι ημιδιάφανη. Για ένα παιδί, ειδικά μικρής ηλικίας, το πιθανότερο είναι να περάσει την τσούχτρα για σακούλα ή ακόμη χειρότερα ζελατίνα που μοιάζει με αυτή που έχει μέσα τις καραμέλες του. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό: το παιδί βγαίνει κλαίγοντας από τη θάλασσα ενώ παράλληλα ουρλιάζει από τον πόνο.
Βήματα αντιμετώπισης
- Πριν από οτιδήποτε άλλο, βγάλτε αμέσως το παιδί από το νερό.
- Επιβεβαιώστε ότι το παιδί έχει όντως τσιμπηθεί από τσούχτρα. Είναι αρκετά εύκολο καθώς θα δείτε διάχυτη ερυθρότητα στο σημείο του τσιμπήματος.
- Εάν τα πλοκάμια της τσούχτρας είναι ακόμη στο δέρμα του παιδιού, αφαιρέστε τα προσεκτικά – προσοχή, όχι με γυμνά χέρια.
- Στα ρηχά, ρίξτε άφθονο θαλασσινό νερό στο σημείο που τσιμπήθηκε το παιδί. Με αυτό τον τρόπο θα απενεργοποιήσετε τα μικροσκοπικά κεντριά που τυχόν έχουν μείνει στο δέρμα του παιδιού. Προσοχή: ΜΗΝ ρίξετε γλυκό νερό, για παράδειγμα από το εμφιαλωμένο μπουκάλι σας (που ίσως είναι η πρώτη σας σκέψη), καθώς αυτό θα σπάσει όσα κεντριά έχουν απομείνει και θα απελευθερώσει ακόμη περισσότερο δηλητήριο.
- Εφόσον είστε σε σημείο που μπορείτε να βρείτε ξύδι, ρίξτε άφθονο ξύδι στην πληγή για περίπου 30 δευτερόλεπτα.
- Στη συνέχεια, πρέπει να μειώσετε τον πόνο. Ιδανική για αυτό τον σκοπό μία παγωμένη κομπρέσα. Επειδή το πιθανότερο είναι να μην υπάρχει εύκολα διαθέσιμη, αυτοσχεδιάστε. Παγάκια τυλιγμένα στην πετσέτα της θάλασσας μπορούν να βοηθήσουν.
- Τέλος, απλώστε στην περιοχή, αλοιφή με κορτιζόνη, ειδική για τσιμπήματα που θα πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας στο κουτί βοηθειών για μωρά και μικρά παιδιά. Δείτε τι άλλο πρέπει να περιλαμβάνει το κουτί εδώ.
Πότε πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό
Έχοντας κάνει όλα τα παραπάνω, το πιθανότερο είναι σε λίγες ώρες το τσίμπημα της τσούχτρας να είναι μία απλή, δυσάρεστη ανάμνηση των διακοπών. Ωστόσο, επισκεφθείτε άμεσα τον γιατρό στις παρακάτω περιπτώσεις:
- Το παιδί έχει δυσκολία στην κατάποση
- Δυσκολεύεται να αναπνεύσει
- Εάν το σημείο του τσιμπήματος είναι υπερβολικά πρησμένο
- Εάν το τσίμπημα έγινε στο στόμα ή το μάτι
- Έχει ζαλάδες ή πονοκεφάλους
- Έχει μυϊκούς σπασμούς
- Έχει ναυτία
- Η γλώσσα ή τα χείλη του έχουν πρηστεί
- Η χροιά της φωνής του είναι αλλαγμένη
- Κάνει εμετό.
Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.
Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!