Κάθε όμορφη, αλλά νέα εμπειρία στη ζωή εμπεριέχει πολλές φορές απροσδόκητες καταστάσεις. Αυτό ισχύει φυσικά και για τη μανούλα μετά από την πρώτη της εγκυμοσύνη. Ανεξάρτητα από τις συμβουλές που έχει πάρει από τις “παλιοσειρές” στην οικογένεια ή στο φιλικό περιβάλλον, η νέα μαμά θα βρεθεί σε πρωτόγνωρες για αυτήν και συχνά αγχωτικές καταστάσεις.

Για αυτό τον λόγο, συγκεντρώσαμε στο άρθρο μας που ακολουθεί τις 7 πιο δύσκολες καταστάσεις για τη νέα μαμά και σας τις παρουσιάζουμε. Διαβάστε τις, και αν σε κάποια ή κάποιες από αυτές ανακαλύψετε τον εαυτό σας, σκεφθείτε ότι δεν είστε μόνη! Κάθε αρχή είναι δύσκολη, αλλά στο τέλος θα τα καταφέρετε.

 

#01. Δεν επιστρέψατε ακόμη στο παλιό σας σώμα

Ίσως κανείς δεν σας είπε ότι φεύγοντας από το μαιευτήριο, θα δείχνετε περίπου σαν 7 μηνών έγκυος. Η αλήθεια είναι μάλιστα ότι ακόμη και 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό, πολλές γυναίκες δεν θα έχουν επιστρέψει στα προ εγκυμοσύνης επίπεδα. Τα δε τελευταία 3 κιλά μπορεί να πάρουν μήνες.

Όμως, δεν χρειάζεται πραγματικά να σας παίρνει από κάτω. Μην κρίνετε αυστηρά το σώμα σας, αλλά αντίθετα επαινέστε το, καθώς έφερε στον κόσμο το θαύμα της ζωής. Θα επανέλθετε στα επίπεδα που εσείς επιθυμείτε, καταβάλλοντας σημαντικά λιγότερη προσπάθεια και με λιγότερες θυσίες από όσες κάνατε όσο ήσασταν έγκυος.

Σε κάθε περίπτωση, για μερικούς μήνες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια… ενδυματολογικά τρικ για να δείχνετε πιο αδύνατη.

 

#02. Πονάτε και έχετε πληγές

Το πρώτο σας μωράκι θα φέρει ανείπωτη χαρά και ευτυχία. Όμως, κατά πάσα πιθανότητα θα φέρει και πληγές και πόνο. Τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό,  είναι πολύ πιθανό να υποφέρετε από οιδήματα, αιμορροΐδες, ράμματα στον κόλπο ή την περιοχή της καισαρικής τομής.

Αυτό είναι πιθανό να σας καταβάλλει ψυχολογικά και σωματικά, όμως, δεν θα είστε “τραυματίας πολέμου” για πάντα! Το σώμα σας σιγά – σιγά θα επουλώσει τις πληγές του. Εσείς φροντίστε για τη σωστή σας διατροφή, αλλά και για την ξεκούρασή σας. Ζητήστε από τον σύζυγο, σύντροφο, παππούδες, γιαγιάδες, και άλλα μέλη του οικογενειακού και φιλικού σας περιβάλλοντος να σας βοηθήσουν με τις δουλειές όταν πονάτε.

 

#03. Δεν κοιμάστε

Σας το είπε η μητέρα σας, σας το είπε η καλύτερη φίλη σας που γέννησε πριν από εσάς, σαν το είπε η συνάδελφος στο γραφείο. Και τελικά, αποδείχθηκε ότι είχαν όλες δίκιο: κοιμάστε πολύ λιγότερο από όσο πριν και σε καμία περίπτωση το full αναζωογονητικό οκτάωρο που θα θέλατε.

Υπολογίστε ότι κατά τη διάρκεια των πρώτων 5 εβδομάδων μετά τον τοκετό, το μωρό σας θα περνά τις μέρες και νύχτες του τρώγοντας κάθε δύο περίπου ώρες (και αυτό είναι μία αισιόδοξη πρόβλεψη). Προσαρμόστε τον ύπνο σας στον ύπνο του μωρού – το αντίθετο δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί.

 

#04. Ο θηλασμός είναι δύσκολος

Ή τουλάχιστον, είναι πολύ πιο δύσκολος από ό,τι δείχνει στην τηλεόραση. Στην αρχή, μπορεί να ταλαιπωρηθείτε πολύ μέχρι να τα καταφέρετε, χωρίς να αποκλείεται ο σωματικός πόνος και παρενέργειες όπως η μαστίτιδα. Οι πολλές ώρες που θα χρειαστεί να περάσετε με το μωρό αγκαλιά είναι πιθανόν να επιφέρουν σωματική και ψυχολογική κόπωση.

Εάν διαπιστώσετε θέματα με τον θηλασμό σας είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια ειδικών από τις πρώτες μέρες, για να μειώσετε την πιθανότητα μακροχρόνιων προβλημάτων.

 

#05. Το μωρό δεν σας αναγνωρίζει

Αυτό ίσως σας φανεί περίεργο, αλλά είναι απόλυτα φυσιολογικό. Υπάρχει πλέον στη ζωή σας, 24 ώρες το 24ωρο, ένα πλάσμα που φαίνεται ότι σας μοιάζει λίγο, κοιμάται συνεχώς και δεν δείχνει να σας αναγνωρίζει – εσάς που το φέρατε στον κόσμο! Μην ανησυχείτε. Το bonding δεν θα αργήσει να έρθει, και θα είναι για πάντα.

 

#06. Επιλόχεια κατάθλιψη

Η επιλόχεια κατάθλιψη συμβαίνει σε 4 στις 5 γυναίκες μετά τον τοκετό και μπορεί πραγματικά να αφήσει το στίγμα της στη νέα μητέρα. Είναι δε ακόμη πιο επικίνδυνη, επειδή συχνά συνοδεύεται από μίας μορφής στίγμα “μα πώς είναι δυνατόν να έχεις κατάθλιψη έχοντας μόλις γεννήσει;”.

Φυσικά και είναι δυνατόν. Εάν η κακή διάθεση (που επιδεινώνεται από την έλλειψη ύπνου) φαίνεται να σας οδηγεί σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι, ζητήστε αμέσως βοήθεια. Μην το καθυστερήσετε.

 

#07. Η σχέση με τον σύντροφό σας δοκιμάζεται

Το να μοιράσετε τον χρόνο σας μεταξύ του μωρού σας και του συντρόφου σας θα αποδειχτεί μία από τις πιο δύσκολες δοκιμασίες. Κάποιες στιγμές, μπορεί να νιώσετε ότι ο σύντροφός σας δεν σας καταλαβαίνει ή δεν βοηθάει αρκετά. Ωστόσο, να θυμάστε πάντοτε ότι δεν φέρατε αυτό το αγγελούδι στον κόσμο μόνη σας! Δείξτε κατανόηση, ζητήστε αλλά και δώστε βοήθεια στον σύντροφό σας και η κατάσταση θα εξομαλυνθεί.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!