Φυλαχθείτε από το αναφυλακτικό σοκ.
Η λέξη “σοκ” είναι, ίσως, από τις πιο συχνές που συναντάμε στην καθημερινότητά μας και ιδίως στην επαφή μας με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Σχεδόν καθημερινά στις ειδήσεις ακούμε για “σκηνές που σοκάρουν”, ενώ δεν είναι ασυνήθιστο να ακούμε, στις περιόδους των εκπτώσεων για “τιμές που σοκάρουν”.
Η τόσο συχνή, χρήση της λέξης “σοκ”, ιδίως μεταφορικά, μας δίνει, πολλές φορές, μία αίσθηση αποστασιοποίησης και μας απομακρύνει από το κυριολεκτικό, ιατρικό νόημα της λέξης.
Αυτό δεν πρέπει να συμβεί ποτέ με το αλλεργικό (αναφυλακτικό) σοκ.
Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί τι είναι το αλλεργικό σοκ, πόσο επικίνδυνο είναι και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Τι είναι
Η αναφυλαξία είναι μία πολύ σοβαρή αλλεργική αντίδραση που αρχίζει ξαφνικά και μπορεί να προκαλέσει έως και θάνατο. Υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό έως 2% του παγκόσμιου πληθυσμού θα αντιμετωπίσει περιστατικό αναφυλαξίας κάποια στιγμή στη ζωή του (το ποσοστό φαίνεται να παρουσιάζει αύξηση).
Το αλλεργικό (αναφυλακτικό) σοκ είναι η αναφυλακτική αντίδραση όπου παρατηρείται πτώση της αρτηριακής πίεσης. Βλέπουμε λοιπόν ότι αν και πολλές φορές οι όροι “αναφυλαξία” και “αλλεργικό σοκ” χρησιμοποιούνται για την ίδια περίπτωση, στην πραγματικότητα το αλλεργικό σοκ είναι επιπλοκή της αναφυλαξίας.
Αιτίες
Οι πιο συνηθισμένες αιτίες αναφυλαξίας και αναφυλακτικού σοκ είναι:
- Τσιμπήματα εντόμων
- Τροφές (ειδικά ξηροί καρποί, θαλασσινά, αυγό και γάλα)
- Συστατικά τροφίμων, όπως καρυκεύματα και χρωστικές
- Φυσικό latex
- Φάρμακα
- Βιολογικοί παράγοντες όπως ορμόνες και εμβόλια
- Φυσικοί παράγοντες όπως ψύχος, έκθεση στον ήλιο, άσκηση κλπ.
- Αλκοόλ.
Συμπτώματα
Οι περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν συμπτώματα αναφυλαξίας εντός ολίγων λεπτών από τη στιγμή που εκτέθηκαν στο αλλεργιογόνο ή κατανάλωσαν τροφή. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα (από τα περίπου 40) είναι:
- Αίσθηση θερμότητας
- Βραχνή φωνή
- Δακρύρροια
- Διάρροια
- Δυσκαταποσία
- Δύσπνοια
- Έμετος
- Ερύθημα
- Κνησμός στα χείλη
- Κνησμός στη γλώσσα
- Κνησμός στον λάρυγγα
- Κοιλιακό άλγος
- Κόκκινα μάτια
- Μεταλλική γεύση
- Ναυτία
- Παροξυσμός βήχα
- Πρησμένα χείλη
- Πρησμένη γλώσσα
- Ρινική συμφόρηση
- Σφίξιμο στον θώρακα.
Από τη στιγμή που ο ασθενής θα εισέλθει σε αναφυλακτικό σοκ, θα έχει συμπτώματα που προέρχονται από τη χαμηλή πίεση του αίματος και τη φτωχή οξυγόνωση των οργάνων:
- Αίσθημα λιποθυμίας
- Προκάρδιο άλγος
- Κυάνωση
- Βήχας
- Δύσπνοια.
Εάν νιώσετε, εσείς ή άλλο πρόσωπο, κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, ζητήστε ιατρική βοήθεια αμέσως, χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση.
Αντιμετώπιση
Η αδρεναλίνη (γνωστή και ως επινεφρίνη) είναι το κύριο φάρμακο αντιμετώπισης του αλλεργικού σοκ. Η αδρεναλίνη αντιστρέφει τη δράση των ουσιών που παράγονται κατά τη διάρκεια της αλλεργικής αντίδρασης. Μπορεί επίσης να αποτρέψει τον οργανισμό από το να περιέλθει σε κατάσταση αλλεργικού σοκ ή να αντιστρέψει τη διαδικασία σοκ εάν αυτή έχει ξεκινήσει.
Επιπλέον θεραπείες
Σε περιπτώσεις σοβαρού αναφυλακτικού σοκ, μπορεί να απαιτηθούν πρόσθετες θεραπείες και φάρμακα όπως:
- Χορήγηση οξυγόνου
- Διασωλήνωση
- Ενέσεις για τη μείωση του οιδήματος στην αναπνευστική οδό
- Αδρενεργικά φάρμακα σε περίπτωση που η αρτηριακή πίεση γίνει επικίνδυνα χαμηλή
- Ορός
- Κορτικοστεροειδή για μείωση οιδημάτων.
Κιτ έκτακτης ανάγκης
Τα άτομα που έχουν γνωστό ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων θα πρέπει να έχουν μαζί τους κιτ έκτακτης ανάγκης που περιλαμβάνει φάρμακα που μπορούν να χορηγηθούν σε αλλεργική αντίδραση. Στο κιτ περιλαμβάνονται συνήθως τα εξής:
- Αυτόματος εγχυτής αδρεναλίνης
- Αντιισταμινικό
- Γλυκοκορτικοειδές.
Η θεραπεία αρχίζει πάντοτε με την ένεση αδρεναλίνης που πρέπει να γίνεται στον μηρό, και όσο πιο σύντομα γίνεται από την έναρξη των συμπτωμάτων. Οποιαδήποτε καθυστέρηση δεν είναι ασφαλής. Ο ιατρός θα δώσει τις κατάλληλες οδηγίες για τη χρήση του κιτ στον πάσχοντα.
Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.
Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!