Η έλευση των social media, και ειδικότερα του Twitter, έφερε, μεταξύ άλλων, αυτό που είναι πλέον γνωστό ως “πόλεμος στα social media”. Οι υποστηρικτές μίας θέσης βάλλουν ομαδόν κατά των υποστηρικτών της αντίθετης θέσης, άλλες φορές με πάθος και πολλές φορές με χιούμορ (και κάποιες φορές, δυστυχώς, οξύνοντας το κλίμα).

Για το θέμα λοιπόν της βρεγμένης ή μη οδοντόβουρτσας, έχουν διεξαχθεί επανειλημμένα “πόλεμοι στο Twitter” ειδικά στον αγγλοσαξονικό κόσμο. Διατρέχοντας το ρίσκο να ξεκινήσουμε ένα παρόμοιο πόλεμο και στη χώρα μας (ένα ρίσκο που αποδεχόμαστε!) σας λέμε στο άρθρο που ακολουθεί τη δική μας γνώμη επάνω στο θέμα.

 

Οι επιλογές δεν είναι μόνο δύο

Πρώτα από όλα, ας τονίσουμε ότι στην ιεροτελεστία του βουρτσίσματος των δοντιών οι επιλογές δεν είναι μόνο δύο, αλλά τρεις:

  • Πρώτα βρέξιμο της οδοντόβουρτσας και μετά τοποθέτηση οδοντόκρεμας
  • Πρώτα τοποθέτηση οδοντόκρεμας και μετά βρέξιμο της οδοντόβουρτσας
  • Τοποθέτηση οδοντόκρεμας σε στεγνή οδοντόβουρτσα χωρίς βρέξιμο σε καμία περίπτωση.

(Υπάρχουν επίσης και κάποιοι άνθρωπου που βρέχουν την οδοντόβουρτσα και απλά απλώνουν την οδοντόκρεμα κατευθείαν στη γλώσσα – αλλά ας μείνουμε στα πιο συνηθισμένα πρωτόκολλα.)

 

Τι λένε οι ειδικοί;

Η αλήθεια είναι ότι και οι γνώμες των ειδικών διίστανται. Ας δούμε τα επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές.

 

Υπέρ του βρεξίματος της οδοντόβουρτσας

Κάποιοι ειδικοί είναι απλά πραγματιστές. Ισχυρίζονται (και δεν έχουν άδικο) ότι ο σκοπός της χρήσης της οδοντόκρεμας είναι να λειτουργήσει ως ένα μέσο για να φτάσει το φθόριο στα δόντια. Πάνω σε αυτή τη λογική λοιπόν, εάν μία υγρή οδοντόβουρτσα καθιστά την εμπειρία του βουρτσίσματος πιο ευχάριστη, τότε, ναι, ας βρέχουμε την οδοντόβουρτσα.

 

Κατά του βρεξίματος της οδοντόβουρτσας

Κάποιοι άλλοι ειδικοί έχουν όμως αντίθετη άποψη. Ισχυρίζονται (και ούτε αυτοί έχουν άδικο) ότι βρέχοντας την οδοντόβουρτσα, απλά μαλακώνουμε τις τρίχες της και την κάνουμε λιγότερο αποτελεσματική στον καθαρισμό των δοντιών – ειδικά όταν αυτός ο καθαρισμός για πολλούς από εμάς διαρκεί πολύ λιγότερο από τα συνιστώμενα δύο λεπτά.

Ο στόχος μας, λένε, δεν είναι να κάνουμε μία σαπουνάδα μέσα στο στόμα μας, αλλά να απομακρύνουμε τα βακτήρια από τη στοματική μας κοιλότητα.

 

Κάτι που όλοι συμφωνούν

Όμως και οι μεν και οι δε συμφωνούν στο εξής: εάν όντως βρέχετε την οδοντόβουρτσά σας, χρησιμοποιήστε όσο μικρότερη ποσότητα νερού γίνεται.

 

Η δική μας θέση

Η δική μας θέση είναι ότι ο καθένας πρέπει να αναπτύσσει τη ρουτίνα και την τεχνική βουρτσίσματος των δοντιών που τον βολεύει, τον ευχαριστεί, και, στο τέλος της ημέρας, αποδεικνύεται η πιο αποτελεσματική για αυτόν. Εάν για εσάς το να βάζετε την οδοντόβουρτσα στο στόμα σας στεγνή, σας φαίνεται τυραννικό, θα κάνετε περισσότερο κακό παρά καλό στα δόντια σας.

Βρείτε λοιπόν το δικό σας πρωτόκολλο στο βούρτσισμα των δοντιών και ακολουθήστε το ανελλιπώς, δύο φορές την ημέρα. Και μαζί με αυτό, ακολουθήστε και τις παρακάτω συμβουλές.

 

Συμβουλές βουρτσίσματος

  • Δεν έχει σημασία αν χρησιμοποιείτε ηλεκτρική ή χειροκίνητη οδοντόβουρτσα, αρκεί να βουρτσίζετε τα δόντια σας για περίπου δύο λεπτά.
  • Η οδοντόβουρτσα πρέπει να έχει ένα μικρό κεφάλι και μια συμπαγή διάταξη στρογγυλεμένων τριχών.
  • Το βούρτσισμα ως τελευταία δραστηριότητα κάθε νύχτα είναι εξαιρετικά σημαντικό και μία συνήθεια που πρέπει απαραίτητα να καλλιεργείται στα παιδιά από την ηλικία των 7 ετών και μετά.
  • Η οδοντόκρεμα που χρησιμοποιείτε πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 1.350 μέρη ανά εκατομμύριο φθόριο. Ελέγξτε τη συσκευασία για να δείτε πόσο φθόριο περιέχεται (θα δείτε την ένδειξη “ppm F”)
  • Τα παιδιά δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούν ειδική παιδική οδοντόκρεμα. Η κανονική λειτουργεί καλά και για αυτά. Απλώς βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιούν ποσότητα οδοντόκρεμας σε μέγεθος μπιζελιού και ότι δεν την καταπίνουν.
  • Βεβαιωθείτε ότι βουρτσίζετε την εσωτερική επιφάνεια, την εξωτερική επιφάνεια και τη μασητική επιφάνεια όλων των δοντιών.
  • Μόλις τελειώσετε το βούρτσισμα των δοντιών σας, φτύστε την υπερβολική οδοντόκρεμα αλλά προσπαθήστε να μην χρησιμοποιήσετε πολύ νερό για να ξεπλύνετε το στόμα σας, ώστε να μην παρασυρθεί το πολύτιμο φθόριο.
  • Μετά το βούρτσισμα μην χρησιμοποιείτε αμέσως στοματικό διάλυμα (για τον ίδιο λόγο με το παραπάνω), αλλά περίπου μισή ώρα μετά.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!