Δρ. Αναστασία Κοτσοπούλου CPsychol AFBPsS, Ψυχολόγος

Σύγχρονο Κέντρο Υποστήριξης Εκπαίδευσης Έρευνας και Εποπτείας.

Psychologikokentro.gr

Η άφιξη της εφηβείας δεν φέρνει απλώς φυσικές αλλαγές, στο σώμα των παιδιών.  Σηματοδοτεί και την αρχή της σεξουαλικής έλξης. Η πρώτη αγάπη ενός παιδιού κατά τα εφηβικά χρόνια μπορεί να φέρει έντονα συναισθήματα ζήλιας, φόβου και θλίψης, μεταξύ άλλων σύνθετων συναισθημάτων. Ωστόσο, αυτοί οι πρώτοι κύκλοι των εφηβικών σχέσεων είναι σημαντικές εμπειρίες ζωής. Είναι οι πρώτες εμπειρίες που μας αναγκάζουν να μάθουμε να ζυγίζουμε και να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας.

Αυτές οι πρώτες ανασφάλειες, ανησυχίες, στεναχώριες μπορεί να φαίνονται επιπόλαιες και ασήμαντες στη διάρκεια τους. Ωστόσο, είναι σημαντικά σκαλοπάτια στην ψυχολογική μας ωριμότητα.

Πολλοί λένε ότι δεν ξεχνάς ποτέ την πρώτη σου αγάπη. Το γεγονός είναι, ότι η πρώτη ρομαντική σχέση ενός ατόμου συμβαίνει συχνά στην εφηβεία!  Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, όλοι οι έφηβοι βιώνουν αλλαγές που είναι χαρακτηριστικές της εφηβείας και αισθάνονται κάθε είδους νέα και έντονα συναισθήματα. Επομένως, η πρώτη εφηβική απογοήτευση, ακόμη και αν είναι σύντομη παραμένει αξέχαστη.

Η είδηση ​​ότι το παιδί σας για πρώτη φορά ερωτεύτηκε,  μπορεί να προκαλέσει έκπληξη σε πολλούς γονείς. Για μερικούς, μπορεί ακόμη και να είναι ενοχλητικό. Δεν μπορείτε να εμποδίσετε τα παιδιά σας να μην έχουν αυτές τις εμπειρίες – ούτε πρέπει. Ωστόσο, μόνο η σκέψη ότι το παιδί σας μπορεί να πληγωθεί, σας κάνει να είστε σε επιφυλακή. Η ανησυχία που αντιμετωπίζετε είναι κοινή και δεν θα διαρκέσει για πάντα. Είναι το αποτέλεσμα ενός φυσικού ενστίκτου ότι εσείς ως γονείς πρέπει να προστατεύσετε τους απογόνους σας από επικίνδυνες καταστάσεις. Γι ‘αυτό το μυαλό σας ξαφνικά κατακλύζεται από πλήθος φόβων σχετικά με κάθε είδους υποθετικές καταστάσεις… Κοινωνικά προβλήματα που σχετίζονται με πρόωρες σεξουαλικές σχέσεις, ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, βία και κακοποίηση.

Αλλά η πρώτη αγάπη, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι σχετικά ακίνδυνη. Επιπλέον, η πρώτη σχέση ενός ατόμου μπορεί να είναι το πρώτο εργαλείο για τη δημιουργία θετικής αυτοεκτίμησης. Βοηθά τους εφήβους να εμπιστεύονται τον εαυτό τους και ενισχύουν την ψυχολογική ωριμότητα που τους επιτρέπει να διαχειρίζονται σωστά τα συναισθήματά τους. Έτσι καταφέρνουν να χειριστούν πολύπλοκα προβλήματα στην καθημερινή ζωή, καθώς και να δεσμευτούν για τους προσωπικούς τους στόχους.

Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, οι σεξουαλικές ορμόνες  τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών γίνονται ευαίσθητες σε εξωτερικά ερεθίσματα. Αυτό δεν μεταφράζεται μόνο στην εμφάνιση σεξουαλικών παρορμήσεων. Στην πραγματικότητα, η διαδικασία της ανθρώπινης αναπαραγωγής είναι πολύ πιο περίπλοκη και βασίζεται σε περισσότερες πτυχές παρά στην απλή έλξη. Περιλαμβάνει την απελευθέρωση νευροχημικών ουσιών που αντιδρούν στην ανίχνευση θετικών ιδιοτήτων στο αντίθετο φύλο. Αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να περιλαμβάνουν τόσο τα φυσικά χαρακτηριστικά όσο και την προσωπικότητα ενός ατόμου. Φυσικά, η αίσθηση του ερωτεύομαι δεν καθορίζει αυτόματα την αναπαραγωγική συμπεριφορά – τουλάχιστον όχι στα ανθρώπινα όντα.

Σε έναν ή τον άλλο βαθμό, η πρώτη αγάπη ενός εφήβου προκαλεί ανησυχία στους γονείς. Σε γενικές γραμμές, είναι καλύτερο να παραμείνετε στο περιθώριο σχετικά με τις σχέσεις των παιδιών, ή να κρατήσετε μια απόσταση. Ως γονείς, πρέπει επίσης να είστε σε θέση να εντοπίσετε πότε πρέπει να θέσετε αυστηρότερα όρια για να προστατεύσετε τα παιδιά σας από τον κίνδυνο.

Έχοντας αυτό κατά νου, θέλουμε να σας δώσουμε μερικές συμβουλές σχετικά με τον τρόπο καθορισμού της στάσης σας:

  1. Μην απαγορεύετε στο παιδί σας να βγαίνει ραντεβού: Είναι σημαντικό να τα ενθαρρύνεται και να βοηθάτε, προκειμένου να μην γίνει κρυφά, μυστικά. Έχετε στο μυαλό σας τι σας προβληματίζει και διαχειριστείτε αυτό και όχι την σχέση (π.χ. ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, βία και κακοποίηση, κ.λπ.) Μόλις εντοπίσετε τις ανησυχίες σας, μπορείτε να καθοδηγήσετε τα παιδιά και να δημιουργήσετε μια πιο σταθερή σχέση εμπιστοσύνης μαζί τους.
  2. Ενίσχυση της αυτοεκτίμησής τους: Πολλοί γονείς ανησυχούν για την κακή επιρροή που μπορούν να έχουν οι άλλοι στα παιδιά τους. Για να προφυλαχθούν θα πρέπει να έχετε χτίσει την δική τους αυτοπεποίθηση. Είναι ευθύνη μας ως γονείς να βοηθήσουμε στην οικοδόμηση της αυτοεκτίμησης του παιδιού μας, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν σωστές αποφάσεις.
  3. Ευθύνη: Η τήρηση των ακαδημαϊκών προσδοκιών όπως το διάβασμα και η μελέτη είναι ευθύνη για όλους τους εφήβους, ακόμη και όταν βγαίνουν. Βάλτε όρια και διατηρείστε την πειθαρχεία σας. Δεν θα πρέπει να εγκαταλείπουν δραστηριότητες και στόχους εξαιτίας μιας σχέσης.

Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι δεν θα σας αρέσει πάντα ο φίλος ή η φίλη του παιδιού σας. Ωστόσο, στις σχέσεις τους και σε πολλούς άλλους τομείς της ζωής, πρέπει να μάθουμε να είμαστε ανεκτικοί και να αποδεχόμαστε τις επιλογές των παιδιών μας. Ίσως ο πιο δύσκολος ρόλος που καλούμαστε να παίξουμε.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!