Μην μου πατάς τον κάλο. Θεράπευσέ τον!
Νύχια των ποδιών; Τσεκ. Απολέπιση στις φτέρνες; Τσεκ. Τα πάντα είναι έτοιμα στη μπροστινή και πίσω όψη του ποδιού για να υποδεχθείτε τα νέα σας, απαστράπτοντα και πανέμορφα σανδάλια. Τα πάντα; Τι είναι όμως αυτό το μικρό, κιτρινωπό εξόγκωμα στο πλάι της άρθρωσης. Είναι, ναι, ένας κάλος και, ναι, μπορεί να συμβεί και σε εσάς!
Ψυχραιμία. Μην ξαναβάλετε τα πέδιλα στο κουτί τους και μην κατεβάσετε τις μπότες – θα εκτεθείτε. Αντιθέτως, δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί τι είναι οι κάλοι, τι τους προκαλεί, πώς απομακρύνονται και πώς προλαμβάνονται. Βλέπετε, δεν θέλουμε να σας… πατήσουμε τον κάλο, αλλά να τον θεραπεύσουμε!
Τι είναι οι κάλοι
Τα πόδια μας δέχονται όλη την πίεση του σώματός μας, πολλές ώρες την ημέρα, ενώ ταλαιπωρούνται πολύ συχνά και από ακατάλληλα παπούτσια. Ο οργανισμός μας, αυτό το θαυμαστό εργοστάσιο, για να ανταπεξέλθει σε όλη αυτή την πίεση, αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος με αποτέλεσμα την ανάπτυξη κυττάρων σε συγκεκριμένα σημεία.
Με αυτό τον τρόπο, σχηματίζεται μία στιβάδα από σκληρό δέρμα που μεγαλώνει σε σχήμα κώνου και διαθέτει ένα σκληρό πυρήνα. Οι κάλοι, ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας σας μπορεί να έχουν κίτρινο, γκρι, καφέ ή λευκό χρώμα και προκαλούν πάντοτε δυσφορία όταν περπατάτε.
Είδη κάλων
Δείτε παρακάτω τα πιο συνηθισμένα είδη κάλων:
Σκληρός κάλος
Ο πιο συνηθισμένος και, για πολλούς, ιδιαίτερα αντιαισθητικός. Θα τον βρούμε συνήθως επάνω ή στην άκρη των δαχτύλων και πολύ συχνά στην εξωτερική πλευρά του μικρού δαχτύλου (σε περιοχές δηλαδή όπου τα παπούτσια μας “χτυπάνε”).
Μαλακός καλός
Δημιουργείται πάντοτε ανάμεσα στα δάχτυλα και οφείλεται στις μεσοδακτύλιες τριβές. Αυτός ο κάλος είναι άσπρος και μαλακός στην υφή, λόγω της χρόνιας παρουσίας υγρασίας στην περιοχή.
Πελματιαίος κάλος
Πολύ μικρός και πάρα πολύ επώδυνος. Περιέχει ένα κερατινικό, κεντρικό βύσμα και εμφανίζεται στο πέλμα, συνήθως λίγο πίσω από τα δάχτυλα.
Αντιμετώπιση κάλων
Η αντιμετώπιση των κάλων μπορεί να γίνει τόσο με επιθέματα που περιέχουν σαλικυλικό οξύ (το οποίο διασπά τα κεράτινα κύτταρα του κάλου), όσο και με σπιτικές μάσκες που μαλακώνουν τον κάλο. Άτομα με διαβήτη ή με κυκλοφορικό πρόβλημα πρέπει να επισκεφθούν τον ποδίατρο ή τον ιατρό τους και να αποφεύγουν τα επιθέματα. Τέλος, μεγάλη προσοχή! Ποτέ δεν αφαιρούμε τον κάλο με αιχμηρό αντικείμενο.
10 συμβουλές πρόληψης
Ακολουθήστε τις συμβουλές μας που ακολουθούν και κρατήστε τους κάλους μακριά!
- Παπούτσια από μαλακό δέρμα για να αποφεύγονται οι πιέσεις.
- Τα υποδήματά σας πρέπει να ταιριάζουν όσο το δυνατόν περισσότερο στο σχήμα του ποδιού σας.
- Εάν είστε ιδιαίτερα επιρρεπείς στους κάλους, φορέστε ανατομικά παπούτσια. (link στο άρθρο 116 “Ανατομικά Υποδήματα”)
- Τα τακούνια σας χαμηλά. Ακόμα καλύτερα, ας είναι και φαρδιά για να διαμένουν σωστά το βάρος του σώματός σας.
- Μην ταλαιπωρείστε αγοράζοντας παπούτσια που αρχικά σας είναι στενά με τη σκέψη ότι θα ανοίξουν με τον καιρό. Είναι πολύ σπάνιο και το τίμημα για να ανοίξουν μπορεί να είναι ένας ή περισσότεροι σκληροί κάλοι.
- Ειδικοί πάτοι που ανακουφίζουν από την τριβή του παπουτσιού βοηθούν.
- Ελαφρόπετρα στην κάτω πλευρά ή στα πλάγια πέλματα του ποδιού.
- Βάλτε (ή ξαναβάλτε) στη ρουτίνα σας το ποδόλουτρο. Πέντε – δέκα λεπτά σε χλιαρό νερό αρκούν.
- Ο εχθρός των κάλων είναι η ενυδάτωση. Ενυδατώστε καθημερινά τα πόδια σας με ειδική κρέμα που μπορεί να μαλακώσει σκληρύνσεις.
- Εάν σας το συστήσει ο ποδίατρός σας, εξεταστείτε με πελματογράφο, με σωστό την κατασκευή ορθοπεδικού βοηθήματος.
Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.
Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!