Κιθαρίστας ή ντράμερ; Είμαστε σίγουροι ότι ξέρετε τη διαφορά. Ας πάμε σε μία (θεωρητικά) πιο δύσκολη περίπτωση. Facebook ή YouTube; Νομίζουμε ότι και εδώ, εάν παρακολουθείτε έστω και από σχετική απόσταση τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γνωρίζετε τις βασικές διαφορές.

Όταν όμως η συζήτηση, ή ακόμα χειρότερα, η ασθένεια του παιδιού, του συζύγου, του αδελφού, του μπαμπά, του παππού, κλπ, φτάσει στο δίλημμα “ γρίπη ή κρυολόγημα;” ίσως αρκετοί από εμάς, και πιθανόν οι περισσότεροι, να μη γνωρίζουμε τις βασικές διαφορές μεταξύ τους.

Φυσικά, δεν είμαστε ιατροί και σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να κάνουμε ποτέ (επαναλαμβάνουμε: ποτέ) διάγνωση οι ίδιοι, όμως είναι καλό να είμαστε… υποψιασμένοι για τα διαφορετικά συμπτώματα της γρίπης και του κρυολογήματος. Αυτή η γνώση θα μας βοηθήσει να μην υποεκτιμήσουμε κάποιες περιπτώσεις, θεωρώντας κάτι σοβαρό ως απλό. Ας αρχίσουμε λοιπόν!

 

Η βασική διαφορά

Ξυπνάτε ένα πρωί και ανακαλύπτετε ότι νιώθετε κάτι που κατά πάσα πιθανότητα έχετε ζήσει ξανά και που θα προτιμούσατε να μην το ξαναζήσετε. Φταρνίζεστε, βήχετε, έχετε πόνους στα κόκαλα, ίσως έχετε και κάποια δέκατα, και σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να ψήνεστε στον πυρετό.

Πώς ξέρετε εάν αυτό που έχετε είναι γρίπη ή απλό κρυολόγημα; Ο βασικός κανόνας που πρέπει να γνωρίζετε, σε μία πρόταση, είναι ότι τα συμπτώματα της γρίπης είναι βαρύτερα και έρχονται γρηγορότερα. Ας δούμε όμως αναλυτικά τα συμπτώματα και των δύο αυτών λοιμώξεων του αναπνευστικού.

 

Τα συμπτώματα του κρυολογήματος

Το κρυολόγημα (το οποίο μπορεί να προκληθεί από εκατοντάδες ιούς) αρχίζει συνήθως με πονόλαιμο, ο οποίος σταματά μετά από μία ή δύο μέρες. Στη συνέχεια, και μέχρι την τέταρτη ή πέμπτη ημέρα, ακολουθεί ρινική καταρροή και συμφόρηση. Ο πυρετός είναι ασυνήθιστος στους ενήλικες, αν και μπορούν να παρουσιαστούν δέκατα. Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να ανεβάσουν πυρετό.

Με το κρυολόγημα, η μύτη γεμίζει με βλέννα τις πρώτες μέρες, που αργότερα γίνεται παχύτερη και πιο σκούρα. Η σκουρόχρωμη βλέννα είναι φυσική και δεν σημαίνει ότι έχετε αναπτύξει κάποια βακτηριακή λοίμωξη, όπως πχ ιγμορίτιδα. Τέλος, πόνοι στους μυς, πονοκέφαλος και κόπωση μπορούν επίσης να είναι συμπτώματα κρυολογήματος.

 

Τα συμπτώματα της γρίπης

Τα συμπτώματα της γρίπης είναι συνήθως πιο σοβαρά από τα συμπτώματα του κρυολογήματος και παρουσιάζονται πολύ γρήγορα. Η γρίπη ποτέ δεν σας “γυροφέρνει”. Τα συμπτώματα της γρίπης περιλαμβάνουν πονόλαιμο, πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, συμφόρηση και βήχα.

Ο ιός της γρίπης H1N1 (γρίπη των χοίρων) σχετίζεται επίσης με έμετο και διάρροια. Τα περισσότερα συμπτώματα της γρίπης βελτιώνονται σταδιακά σε διάστημα δύο έως πέντε ημερών, αλλά δεν είναι ασυνήθιστο να αισθάνεστε καταβεβλημένοι για μία εβδομάδα ή περισσότερο.

Μια κοινή επιπλοκή της γρίπης είναι η πνευμονία, ιδιαίτερα στους νέους, τους ηλικιωμένους ή τα άτομα με πνευμονικά ή καρδιακά προβλήματα. Εάν παρατηρήσετε δύσπνοια, ενημερώστε το γιατρό σας. Ένα άλλο σύνηθες σημάδι της πνευμονίας είναι ο πυρετός που επανέρχεται αφού έχει φύγει για μια μέρα ή δύο.

 

Δείτε τον πίνακα

Όπως θυμόμαστε από το σχολείο, ο πίνακας πάντοτε βοηθάει στην κατανόηση ενός θέματος. Δείτε λοιπόν παρακάτω τον συγκριτικό πίνακα με τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της γρίπης και συμβουλευθείτε τον όποτε (ελπίζουμε ποτέ!) χρειαστεί.

Σύμπτωμα Κρυολόγημα Γρίπη
Πυρετός Σπάνιος και χαμηλός Συνηθισμένος και υψηλός
Πονοκέφαλος Σε κάποιες περιπτώσεις Συνηθισμένος
Πόνος σε κόκαλα, μυς Όχι ιδιαίτερος Συνηθισμένος και συχνά πολύ έντονος
Κόπωση & αδυναμία Ελαφριά Συνηθισμένη – μπορεί να κρατήσει 2 έως 3 εβδομάδες
Έντονη εξάντληση Ποτέ Συνηθισμένη, στην αρχή της ασθένειας
Ρινική καταρροή Συνηθισμένη Κάποιες φορές
Φτάρνισμα Συνηθισμένο Κάποιες φορές
Πονόλαιμος Συνηθισμένος Κάποιες φορές
Βάρος στο στήθος Ήπιο έως μέτριο Συνηθισμένο και αρκετές φορές έντονο
Βήχας Ήπιος έως μέτριος Συνηθισμένος και αρκετές φορές έντονος

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!