Η αντίστροφη μέτρηση για τις γιορτές έχει ήδη ξεκινήσει. Τα δώρα έχουν μπει στα κουτιά τους και έχουν τοποθετηθεί κάτω από το δένδρο ενώ τα φορέματα των ρεβεγιόν έχουν βγει από τα κουτιά τους και έχουν κρεμαστεί στις ντουλάπες. Φέτος, όλα θα είναι τέλεια, περίφημα και τίποτα δεν θα πάει στραβά! Ή μήπως… έχει ήδη πάει;

Μήπως κάνετε, και φέτος, το λάθος που ίσως κάνατε πέρυσι και πρόπερσι; Μήπως ακολουθείτε ένα αυστηρό και πολύ εντατικό πρόγραμμα διατροφής με το οποίο θα χάσετε μεν κάποια κιλά μέχρι τις γιορτές αλλά θα σας κοστίσει ακριβά μετά από αυτές, όταν θα τα πάρετε πίσω και με το παραπάνω;

Διαβάστε σήμερα στο άρθρο μας τις συχνότερες παγίδες που εγκυμονούν κινδύνους για το σωματικό σας βάρος τις γιορτές, αλλά και σημαντικά tips για το πώς θα διαχειριστείτε την εορταστική περίοδο και τις ουκ ολίγες προκλήσεις της. Θα κάνετε καλό και στο σώμα σας και στη διάθεσή σας!

 

Ας κάτσουμε στο τραπέζι

Στην περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων όλη η Ελλάδα κάθεται στο τραπέζι. Αν συνυπολογίσουμε μάλιστα τους Γιάννηδες, Ιωάννες, Νίκους, Άννες και πολλές ακόμη ονομαστικές εορτές, κάποιος θα νόμιζε ότι για περίπου 40 ημέρες καθόμαστε πιο συχνά καλεσμένοι σε τραπέζι από ότι καθόμαστε στον καναπέ μας (όπου, μεταξύ μας, και εκεί όλο και κάποιο μελομακάρονο θα μασουλάμε).

Επειδή δεν είναι ρεαλιστικό να αποφύγουμε τις κοινωνικές συνευρέσεις, πρέπει να χειριστούμε τη διατροφική απελευθέρωση της εορταστικής περιόδου με έξυπνο τρόπο.  Εάν χωρίσουμε τις γιορτές σε εορταστικά διαστήματα και μεσοδιαστήματα μεταξύ αυτών, μπορούμε να κάνουμε τα εξής:

 

Εορταστικά διαστήματα

Συμμετέχουμε στα τραπέζια των εορταστικών τριημέρων (παραμονή, ανήμερα και την επομένη) με μία σοφή κατανομή τροφής στο πιάτο μας. Αρκετό κρέας, όλων των ειδών οι σαλάτες που υπάρχουν στο τραπέζι και ορεκτικά σε περίπου ένα τρίτο του πιάτου μας. Πολύ σημαντικό: ΔΕΝ τσιμπολογάμε με το χέρι, γιατί πολύ γρήγορα θα χάσουμε τον έλεγχο της ποσότητας που καταναλώνουμε. Σερβίρουμε πάντα στο πιάτο μας.

 

Μεσοδιαστήματα

Τα μεσοδιαστήματα των εορτών και κυρίως από τις 27 έως τις 30 Δεκεμβρίου και από τις 2 Ιανουαρίου έως την ημέρα των Φώτων είναι οι μέρες της ξεκούρασης του οργανισμού μας και της ενεργοποίησης των φυσικών μηχανισμών αποτοξίνωσης. Αποφεύγουμε το βραδινό και αυξάνουμε την ποσότητα της σαλάτας στα γεύματά μας. Φρούτα, χυμοί, προϊόντα ολικής άλεσης και όλα τα αφεψήματα (τσάι, χαμομήλι, φασκόμηλο κλπ) βοηθούν, ενώ καλό είναι περιορίσουμε και το αλάτι.

 

Εορταστικά tips

Κάποιοι λένε ότι το να αποφύγουμε να πάρουμε βάρος την περίοδο των γιορτών είναι τόσο εφικτό όσο να κατέβει ο Άι Βασίλης σε δισεκατομμύρια καμινάδες την παραμονή των Χριστουγέννων. Και όμως, μπορεί να γίνει. Δείτε στη συνέχεια κάποια σημαντικά tips για την περίοδο των εορτών, τηρήστε τα και… απολαύστε τις γιορτές!

  • Είστε καλεσμένοι σε τραπέζι; Φέρτε το δικό σας σνακ από το σπίτι και αποφύγετε τα άγνωστα πιάτα με τις περιττές θερμίδες.
  • Προσπαθήστε να τρώτε αργά. Όταν βιάζεστε, ο εγκέφαλός σας δεν προλαβαίνει να δώσει σήμα “πληρότητας” με αποτέλεσμα να τρώτε περισσότερο.
  • Οργανώστε το εορταστικό σας τραπέζι “restaurant-style”. Σερβίρετε στα πιάτα και αφήστε τα υπόλοιπα στην κουζίνα. Δεν χρειάζεται να φέρετε τον τεράστιο δίσκο με το γουρουνόπουλο με το μήλο στο στόμα στο τραπέζι!
  • Χρησιμοποιήστε μικρότερα πιάτα. Ο εγκέφαλός μας συνδέει τον άσπρο χώρο σε ένα μεγαλύτερο πιάτο με μικρότερη ποσότητα τροφής, κάτι που μας κάνει να μην “χορταίνουμε” εύκολα.
  • Πείτε απλά “όχι”! Είναι ΟΚ για την αγαπημένη σας θεία να σας προτείνει και δεύτερη και τρίτη μερίδα. Είναι όμως ΟΚ και για εσάς να πείτε απλά “όχι, έχω χορτάσει”!
  • Βάλτε στην κατάψυξη ό,τι περίσσεψε. Όταν δεν έχουμε οπτική επαφή με την τροφή είναι λιγότερο πιθανό να αρχίσουμε να τσιμπολογούμε.
  • Κλείστε την τηλεόραση κατά τη διάρκεια του τραπεζιού. Η ανοιχτή τηλεόραση έχει συνδεθεί με υπερβολική κατανάλωση φαγητού.
  • Μασήστε τσίκλα. Βραχυπρόθεσμα, θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τα δεκάδες ορεκτικά που κυκλοφορούν σε δίσκους πριν το κυρίως τραπέζι.
  • Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ. Το κακό με το αλκοόλ είναι διπλό: προσθέτει αχρείαστες θερμίδες αλλά κάνει και τις διατροφικές αναστολές μας να χαλαρώνουν. Το αποτέλεσμα; Τρώμε παράλληλα πολύ περισσότερο.
  • Κοιμηθείτε καλά! Στις γιορτές, η έλλειψη ύπνου είναι συχνή. Μπορεί όμως να οδηγήσει σε αύξηση βάρους καθώς όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά, έχουμε την τάση να είμαστε πιο πεινασμένοι και να τρώμε περισσότερο.
  • Μην ξαπλώνετε μετά το γεύμα. Αφήστε να περάσουν περίπου μιάμιση με δύο ώρες.
  • Στα εορταστικά τραπέζια κινηθείτε στη λογική κοτόπουλο ή κρέας ή ψάρι και σαλάτα. Όχι πάνω από ένα με δύο ποτηράκι κρασί.
  • Επόμενη μέρα: αν ξεφύγατε το προηγούμενο βράδυ, μη ζυγιστείτε, καθώς είναι σίγουρο ότι θα σας δείξει παραπάνω. Συνεχίστε κανονικά τη δίαιτά σας.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!