Τροφές του φθινοπώρου. Ήρθε η εποχή τους!
Καθώς το φθινόπωρο ετοιμάζεται να δώσει τη θέση του στον χειμώνα, πολλοί από εμάς βλέπουμε το ποτήρι… μισοάδειο. Το καλοκαίρι είναι πια μακρινή ανάμνηση, οι μέρες είναι πλέον πολύ μικρές, η διάθεσή μας πεσμένη και ο χειμώνας που ακολουθεί, με σίγουρη την έξαρση των κρυολογημάτων και της γρίπης μας φαίνεται ήδη βαρύς.
Κι όμως! Μπορούμε να δούμε το ποτήρι, όχι μισοάδειο, ούτε μισογεμάτο, αλλά γεμάτο με αισιοδοξία και θετική διάθεση για τους μήνες που έρχονται. Πρώτα από όλα, όσον αφορά τη γρίπη, έχετε κάθε λόγο για να κάνετε το εμβόλιο εναντίον της νόσου και να αναφωνήσετε κι εσείς “φέτος γρίπη; Να μου λείπει!”
Όμως, πέρα από το εμβόλιο, υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να θωρακίσετε τον εαυτό σας μέσα από τη διατροφή σας. Διαλέξαμε 12 από αυτούς και συγκεκριμένα 12 τροφές “του φθινοπώρου”, τροφές εποχής που υπόσχονται να στηρίξουν το ανοσοποιητικό σας ώστε να είστε δυνατοί και δυνατές και… “παντός καιρού”! Ας τις δούμε!
Ακτινίδιο
Περίοδος συγκομιδής: Σεπτέμβριος – Μάρτιος
Το ακτινίδιο είναι μία “ακτίνα φωτός” στη συννεφιά του φθινοπώρου και του χειμώνα. Με περισσότερη βιταμίνη C ακόμα και από το πορτοκάλι, κάλιο και χαλκό, το ακτινίδιο ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση ενώ διαθέτει αντιοξειδωτικά που μπορούν να προστατεύσουν την όραση από προβλήματα καταρράκτη.
Αχλάδι
Περίοδος συγκομιδής: Αύγουστος – Φεβρουάριος
Δεν ξέρουμε αν η… αχλάδα έχει “πίσω” την ουρά, αλλά τα αχλάδια πρέπει να είναι σίγουρα “μπροστά” στο φθινοπωρινό σας μενού. Πλούσια σε βιταμίνη C και χαλκό, που είναι απαραίτητος στον σχηματισμό της ελαστίνης (πρωτεΐνης που διατηρεί το δέρμα μας ελαστικό).
Γκρέιπφρουτ
Περίοδος συγκομιδής: Σεπτέμβριος – Απρίλιος
Η γεύση του ίσως να μην είναι για όλους! Τα οφέλη του για την υγεία όμως είναι. Το γκρέιπφρουτ είναι μία από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης C που μπορείτε να έχετε, ενώ είναι ακόμη πλούσιο σε λυκοπένιο αλλά και συστατικά που μειώνουν τη χοληστερίνη.
Γλυκοπατάτες
Περίοδος συγκομιδής: Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος
Δεν είναι τυχαίο που οι γλυκοπατάτες είναι στην κορυφή των συστάσεων κάθε διαιτολόγου. Αν και σίγουρα δεν είναι τόσο δημοφιλείς όσο οι… ξάδερφοί τους, οι κοινές πατάτες, οι γλυκοπατάτες είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, σιδήρου, ενώ έχουν και ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Γογγύλια
Περίοδος συγκομιδής: Σεπτέμβριος – Απρίλιος
Το γογγύλι (ή ρέβα) είναι το μοβ λαχανικό που κάνει τη διαφορά. Αν και αρκετοί αγνοούν ακόμη και την ύπαρξή τους, τα εξαιρετικά αυτά λαχανικά είναι σημαντική πηγή πολλών βιταμινών (Α, Β1, Β2) καροτίνης, καλίου, ασβεστίου, φωσφόρου, μαγνησίου και σιδήρου.
Κολοκύθα
Περίοδος συγκομιδής: Οκτώβριος – Απρίλιος
Στη γιορτή του Χαλοουίν… τρομάζει. Σαν φθινοπωρινό λαχανικό όμως, ταιριάζει! Η κολοκύθα, είτε μέσω της σάρκας είτε μέσω των σπόρων της μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την υγεία καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή, απαραίτητα λιπαρά οξέα και βιταμίνη Α.
Κουνουπίδι
Περίοδος συγκομιδής: Σεπτέμβριος – Ιούνιος
Δεν παίρνει τα εύσημα μόνο, για την ελαφριά γλυκιά του γεύση που συνοδεύει άριστα πολλά πιάτα. Το κουνουπίδι έχει και πολλά οφέλη για την υγεία καθώς είναι άριστη πηγή βιταμίνης C και έχει συστατικά που μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη.
Λαχανάκια Βρυξελλών
Περίοδος συγκομιδής: Σεπτέμβριος – Μάρτιος
Κάτι καλό έρχεται από τις Βρυξέλλες! Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι πολύ σημαντική πηγή Βιταμίνης Κ (απαραίτητης για την πήξη του αίματος, τη σκελετική υγεία και την υγεία της καρδιάς), ενώ περιέχουν ακόμη φυλλικό οξύ (απολύτως απαραίτητο στις έγκυες) και σίδηρο.
Μήλο
Περίοδος συγκομιδής: Αύγουστος – Νοέμβριος
Και ένα και δύο την ημέρα! Να θυμάστε ότι είναι καλύτερο να τρώμε το μήλο με τη φλούδα (πλούσια σε φλαβονοειδή). Το μήλο είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά, ενώ μπορεί να μας δώσει 4,5 γραμμάρια φυτικών ινών (ένα μήλο μετρίου μεγέθους).
Παστινάκη
Περίοδος συγκομιδής: Οκτώβριος – Απρίλιος
Η Παστινάκη (ή παστινάκα) είναι ένα ριζώδες λαχανικό στενά συνδεδεμένο με το καρότο και τον μαϊντανό με μακρά κονδυλώδη ρίζα που έχει το κρεμ χρώμα του δέρματος. Πλούσιο σε κάλιο και πολύ καλή πηγή φυτικών ινών.
Ρόδι
Περίοδος συγκομιδής: Αύγουστος – Δεκέμβριος
Δεν είναι ώρα να… σπάσουμε το ρόδι, αλλά να το γευθούμε! Το ρόδι έχει πάρει ευρέως δημοσιότητα ως ο “πρωταθλητής” των αντιοξειδωτικών, ενώ είναι ακόμη εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, Κ και μαγγανίου που βοηθά στον σχηματισμό των οστών.
Χουρμάς
Περίοδος συγκομιδής: Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος
Ο χουρμάς είναι ο καρπός του φοίνικα και σαν τον φοίνικα μπορεί να βοηθήσει στην “αναγέννηση” της υγείας! Περιέχει χαλκό, κάλιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, βιταμίνη Β6 και φυτικές ίνες και προάγει την καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.
Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!