Εμβολιαζόμαστε και προστατευόμαστε!
Θα θέλαμε να ξεκινήσουμε το άρθρο μας με μία έκφραση που όλοι μας ακούμε συχνά: “μία αθώα γρίπη”. Και όμως! Το πρώτο που πρέπει όλοι μας να έχουμε στο νου είναι ότι η γρίπη όχι μόνο δεν είναι “αθώα”, αλλά είναι, ιστορικά, μια λοίμωξη με εκατομμύρια θύματα στην ιστορία της ανθρωπότητας, την οποία πρέπει να παίρνουμε πάντοτε απολύτως σοβαρά.
Και ο σοβαρότερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τη γρίπη είναι ένας: ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, μπορεί, κυριολεκτικά, να σώσει ζωές. Μάθετε στο άρθρο που ακολουθεί τι ακριβώς είναι η γρίπη, ποιο είναι το εμβόλιό της και πώς μπορούμε και πρέπει να προστατευθούμε!
Τι είναι η γρίπη;
Η γρίπη, είναι μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού, ήπια έως ιδιαίτερα οξεία, που προκαλείται από τον ομώνυμο ιό. Μεταδίδεται όταν ο ασθενής μιλά, βήχει ή φτερνίζεται και διασπείρει τον ιό στον αέρα με μορφή αόρατων σταγονιδίων. Οι επιπλοκές της ασθένειας μπορεί να είναι πολύ σοβαρές, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους, τα παιδιά και άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα
Ας σημειώσουμε ότι υπάρχει μία σύγχυση μεταξύ γρίπης και κοινού κρυολογήματος, που μπορεί πολλές φορές να αποδειχθεί οδυνηρή, και σε κάποιες περιπτώσεις, δυστυχώς, μοιραία. Η κύρια διαφορά είναι ότι τα συμπτώματα της γρίπης είναι πολύ πιο έντονα και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να τα περάσουμε “στο πόδι”. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι ασθενείς με γρίπη, δυσκολεύονται να σηκωθούν και από το κρεβάτι ακόμα.
Εποχική γρίπη
Δυστυχώς, δεν έχει μόνο η μόδα “εποχιακά”! Η εποχική γρίπη εμφανίζεται κάθε χρόνο και σε αντίθεση με τις “συγκεκριμένες” ημερομηνίες της μόδας, ο χρόνος έναρξής της δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια. Πως όμως καταλαβαίνουμε ότι είναι εδώ; Από το άδειο γραφείο γύρω μας, το φαρμακείο που είναι γεμάτο από συγγενείς ασθενών και από την (κακώς) υπέρμετρη αύξηση κατανάλωσης φαρμάκων.
Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας (ΚΕΕΛΠΝΟ), την προηγούμενη χειμερινή περίοδο (2017-2018), τα κρούσματα γρίπης άρχισαν να αυξάνονται σταθερά από την εβδομάδα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και κορυφώθηκαν τον Φεβρουάριο. Όμως, επαναλαμβάνουμε ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επαναπαυτούμε και να αμελήσουμε το εμβόλιο για εμάς και τις οικογένειές μας.
Πείτε μου για το εμβόλιο!
Καθώς ο ιός της γρίπης κάθε χρόνο μεταλλάσσεται, το εμβόλιο είναι και αυτό κάθε χρόνο διαφορετικό, πάντοτε σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Φυσικά, τα συνταγογραφούμενα εμβόλια πρέπει να διαθέτουν και άδεια κυκλοφορίας από τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
Το αντιγριπικό εμβόλιο είναι καλό να χορηγείται έγκαιρα, καθώς απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για να μας εξασφαλίσει την ανοσία που χρειαζόμαστε. Ο εμβολιασμός περιλαμβάνει μόνο μία δόση του εμβολίου ετησίως εκτός από περιπτώσεις παιδιών κάτω των 9 ετών και βρεφών, όπου είναι δυνατόν να χρειαστούν δύο δόσεις.
Ομάδες υψηλού κινδύνου
Ο αντιγριπικός εμβολιασμός στη χώρα μας, συνιστάται σε κάθε άτομο, ηλικίας άνω των 6 μηνών. Εάν όμως ανήκετε εσείς, ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σας σε κάποια από τις παρακάτω ομάδες, ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι αναγκαίος τώρα!
- Ενήλικες άνω των 60 ετών
- Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι)
- Έγκυες
- Λεχώνες και θηλάζουσες
- Ασθματικοί
- Καρδιοπαθείς
- Νεφροπαθείς
- Διαβητικοί
- Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (BMI 40+)
- Πάσχοντες από δρεπανοκυτταρική νόσο (αναιμία)
- Άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων
- Άτομα με ανοσολογική ανεπάρκεια (κληρονομική η επίκτητη)
- Κλειστοί πληθυσμοί (εσωτερικοί σπουδαστές, νεοσύλλεκτοι στις ένοπλες δυνάμεις, κλπ)
- Επαγγελματίες που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά
Επιπλέον προφυλάξεις
Το αντιγριπικό εμβόλιο είναι σημαντικό, αλλά δεν είναι πανάκεια. Για ένα χειμώνα χωρίς γρίπη, καλό είναι να έχουμε πάντα υπόψη μας και τα εξής:
- Πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι και ζεστό νερό, πάντα και παντού
- Αποφεύγουμε την επαφή με αρρώστους
- Παίρνουμε αρκετά υγρά
- Προσέχουμε τη διατροφή μας
Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.
Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!