Η παιδική ηλικία είναι η πιο κρίσιμη περίοδος στη ζωή μας, και όχι μόνο όσον αφορά την παιδεία και την πνευματική μας καλλιέργεια. Είναι επίσης, η περίοδος που μπαίνουν τα θεμέλια της σωστής ανάπτυξης και της καλής υγείας μέσα από την υγιεινή διατροφική συμπεριφορά.

Πόσο σημαντική όμως αλήθεια είναι η υγιεινή διατροφή των παιδιών; Οι έρευνες δείχνουν ότι η υγιεινή διατροφή στις σχολικές ηλικίες όχι μόνο έχει σαν αποτέλεσμα τη βελτίωση των σχολικών επιδόσεων, αλλά αυξάνει την αυτοπεποίθηση των παιδιών και ισχυροποιεί τη θετική εικόνα που έχουν για το σώμα τους. Ας δούμε λοιπόν πώς τα παιδιά θα συνδυάσουν τη διατροφή με το σχολείο, παίρνοντας άριστα και στα δύο!

 

Μέτρον άριστον!

Τα πάντα στη ζωή είναι θέμα σωστής ισορροπίας. Τι σημαίνει αυτό για τα παιδιά; Κανόνας πρώτος και απαράβατος: κατανάλωση μεγάλης ποικιλίας τροφών σε μέτριες όμως ποσότητες. Μόνο έτσι το παιδί θα πάρει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να αναπτυχθεί, θα ρυθμίσει το μεταβολισμό του και θα προσλάβει τον σωστό αριθμό θερμίδων. Για αυτό, πρέπει να ετοιμάζουμε καθημερινά για τα παιδιά πέντε υγιεινά, θρεπτικά γεύματα:

  • Πρωινό
  • Πρόγευμα (Δεκατιανό)
  • Μεσημεριανό
  • Απογευματινό
  • Βραδινό

 

Πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες στη σωστή αναλογία

Τα βασικά συστατικά που χρειάζονται τα παιδιά σχολικής ηλικίας για τη σωστή ανάπτυξή τους είναι πρωτεΐνες, βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία. Όσον αφορά τη σύσταση του φαγητού τους, αυτή θα πρέπει ημερησίως να περιλαμβάνει περίπου  15% πρωτεΐνη με την πρόσληψη λίπους να μην υπερβαίνει το 25 – 30% των συνολικών θερμίδων. Τέλος, οι υδατάνθρακες που είναι αναγκαίοι για ενέργεια στο σώμα και τον εγκέφαλο, θα πρέπει να καλύπτουν περίπου το 60% των ημερησίων θερμίδων.

 

Η δύναμη του πρωινού

Όταν τα παιδιά ξεκινούν τη μέρα τους με ένα καλό πρωινό δεν αναπληρώνουν μόνο τη χαμένη ενέργεια του οργανισμού τους. Υιοθετούν παράλληλα μία εξαιρετική συνήθεια που θα τους επιτρέψει να γίνουν πιο υγιείς, δραστήριοι και αποδοτικοί ενήλικες, για όλη τους τη ζωή!

Μελέτες επιβεβαιώνουν ότι όσα παιδιά αρχίζουν την ημέρα τους με ένα πλήρες και θρεπτικό πρωινό, διατηρούν πιο εύκολα την εγρήγορσή τους μέχρι το μεσημέρι, κουράζονται πιο δύσκολα, έχουν καλύτερη συμπεριφορά στην τάξη, ενώ εμφανίζουν και λιγότερες περιπτώσεις άγχους και μελαγχολίας.

 

Πρόγευμα ή αλλιώς δεκατιανό ή αλλιώς κολατσιό

Εσείς πώς το αποκαλείτε; “Δεκατιανό” επειδή το λαμβάνουμε περίπου στις 10 (ώρα που πεινάμε εάν έχουμε ξυπνήσει στις 7); Κολατσιό από τη βενετική λέξη “colazione”; Ή απλά “πρόγευμα”; Όπως και να το λέτε, είναι υπεραπαραίτητο για τα παιδιά! Αφενός ενεργοποιεί τον μεταβολισμό τους έγκαιρα έτσι ώστε να μην καταφύγουν σε λιπαρά ή γλυκά για να κορέσουν την πείνα τους και αφετέρου τους προσφέρει την απαιτούμενη ενέργεια για συγκέντρωση, συμμετοχή στην τάξη αλλά και στο παιχνίδι.

 

Κυρίως γεύματα

Τα δύο κυρίως γεύμα των παιδιών θα πρέπει να περιέχουν τρόφιμα από όλες τις βασικές ομάδες τροφίμων. ΜΗΝ θεωρήσετε ότι ένα πιάτο μακαρόνια με κιμά και μία δεύτερη μερίδα μακαρόνια με κιμά είναι το σωστό. Καλό είναι στο τραπέζι να υπάρχουν, σε μικρές όπως είπαμε πάντα ποσότητες, εκπρόσωποι από διάφορες ομάδες τροφίμων: κρέατα, όσπρια, δημητριακά και πάνω από όλα λαχανικά.

 

Δώστε το καλό παράδειγμα

Είμαστε πρότυπα για τα παιδιά μας. Ας δώσουμε λοιπόν εμείς, πρώτοι, το καλό παράδειγμα, και είναι σίγουρο ότι οι μικροί μας ήρωες θα μας ακολουθήσουν!

  • Βάζουμε κανόνες για τα γεύματα της ημέρας από τους οποίους ΔΕΝ παρεκκλίνουμε.
  • Προσπαθούμε να τρώμε όλοι μαζί, σαν οικογένεια, και πάντα το ίδιο φαγητό.
  • Κάνουμε τα παιδιά συμμέτοχους στα ψώνια, το μαγείρεμα και τον προγραμματισμό των γευμάτων.
  • ΔΕΝ παραλείπουμε το πρωινό γεύμα.
  • Παροτρύνουμε τα παιδιά να ασκούνται. Μαζί με τη σωστή διατροφή, θα δούμε πιο ζωηρά, πιο δραστήρια και πιο αποδοτικά παιδιά.
  • Δεν χρειάζεται να αποκλείσουμε εντελώς κάποιες τροφές που για εμάς είναι “no no” αλλά για τα παιδιά είναι “yes yes”! Απλά τις περιορίζουμε.
  • Βάζουμε χρώμα στο πιάτο! Τα λαχανικά με τα τόσα χρώματά τους, μπορούν να γίνουν πολύ πιο δελεαστικά για τα παιδιά αν ξυπνήσουμε τον… ζωγράφο μέσα μας.
  • ΔΕΝ επιβραβεύουμε τα παιδιά με τροφή για κάποια τους επιτυχία. Θα το μετανιώσουμε και εμείς και αυτά, ίσως και για όλη τους τη ζωή.
  • Τέλος, ΔΕΝ απαγορεύουμε κάποια τροφή, καθώς απλά θα την κάνουμε “απαγορευμένο καρπό” και άρα ακόμα πιο επιθυμητή.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ.

Μάθετε περισσότερα για την προωθητική ενέργεια Σεπτεμβρίου εδώ.